17 september 2006

Då var valdagen här...

Då är den stora dagen här. Valdagen den 17 september. Enligt opinionsundersökningarna är det enormt jämt mellan blocken. Varenda röst är viktig och det knyter sig i magen när jag tänker på att det finns en möjlighet att det är en borgerlig regering imorgon. Valdagen har enligt tradition varit väljarnas dag, då ska partierna inte kampanja utan enbart dela ut valsedlar och stå till förfogande. Därför blir jag så förbanad när Alliansen idag är ute och kampanjar. I övrigt känns allt lugnt just nu. De senaste sex veckorna har jag kampanjat från morgon till kväll för Socialdemokraterna, och senaste veckan har det även blivit några nätter. Ett av de bästa valminnen jag har när jag sitter och tänker tillbaka är när vi stod 25 sossar i ösregn och mötte ett förvånat nattskift som slutade på Saab. Alla tog de en röd påse med valinformation, en festis och en banan och traskade ut i nattmörkret. Nu har vi gjort vad vi kunnat, nu är det bara att vänta på resultatet. Och jag hoppas så innerligt att vi vinner och får fira ikväll!
Frida

13 september 2006

Hur skyndar man på integrationsarbetet?

Idag var min tredje dag på nya jobbet och kom att tänka på din fråga om hur man kan skynda på integrationsarbetet. På mina senaste två jobb fick jag en fadder som skulle kunna besvara mina frågor om arbetsplatsen och uppgifterna. Min fadder skulle helt enkelt se till att jag integreras i företagskulturen på ett smidigt sätt. Det har jag upplevt som väldigt bra system. Skulle inte pågående integrationsarbete idag kunna tjäna på ett liknande faddersystem? Tänk er att en nyanländ invandrarfamilj får kontakt med en svensk fadderfamilj som exempelvis binder sig att introducera den nyanlända familjen till svenska samhället. Vad tycker ni?

/Roba & Jorun

12 september 2006

Var är jämställdhetsfrågorna i valdebatten?

Var är jämställdhetsfrågorna i valdebatten? Är det bara jag som tycker att de helt försvunnit? Det borde ju vara het debatt om hur lönerna ska bli jämställda, hur föräldraledigheten ska nyttjas mer jämlikt, hur kvinnor ska få mer ekonomisk och politisk makt, hur det offentliga rummet ska bli en säker plats för kvinnor att vistas i, hur mäns våld mot kvinnor ska stävjas, hur sexuellt utnyttjande av kvinnor ska utrotas, hur kvinnosjukdomar ska botas....men det är det inte! Jag trodde att FI skulle bidra till att sätta igång debatten men istället tycks det ha blivit tvärtom, de tog död på den. Socialdemokraterna måste vara tydliga med att vi står för den politik som är bäst för jämställdheten mellan könen!!
/Jorun

11 september 2006

Sista kvinnokaféet

Så var sista kvinnokaféet för denna valrörelse över och vi har hunnit lära oss mycket under alla dessa veckor som kaféet har arrangerats. Kaféet idag veks år ämnet trafficking. Jag började först att berätta om mina erfarenheter på området då jag både arbetat mot trafficking i en ideell organisation i Brasilien och också skrivit en B- uppsats i ämnet. Trafficking är en komplicerad företeelse och det kan vara svårt att veta hur man på bästa sätt kan arbeta mot denna fruktansvärda brottslighet. I och med min uppsats fick jag lära mig om de förbättringar som kan göras på det nationella planet. Efter min korta introduktion tog Agneta Idbohrn från IM över för att berätta om ett projekt hon startade för att arbeta mot trafficking. Hon kände att hon ville göra något efter att hon sett att många flickor farit illa i trafficking i Rumänien. Agneta startade därför ett projekt med hjälp av Individuell Människohjälp som gick ut på att sätta upp en teaterpjäs i Sverige och Rumänien som handlade om två flickor som blivit lurade att arbeta utomlands men istället blev sålda till en människohandlare. Agneta hade intervjuat flickorna själv och även skrivit manuset till pjäsen. Projektet blev lyckat och resultatet gick att se i olika teatersalonger runt om i Sverige förra hösten men också i Rumänien. Människohandel är en hemsk och cynisk marknad men med kunskap om hur den verkar och möjlihet att påverka på olika plan kan vi komma åt den. Tack för kvällens föredrag och för denna valrörelses kvinnokaféer! Vi lovar att det kommer flera. Nästa aktivitet är på lördag då vi ska stå på Rosengård och dela ut våra foldrar. För dem som vill följa med träffas vi 11.40 utanför Café Tellus för att tillsammans cykla till Rosengård. Välkomna! / Elin

Tandvårdsreformen

Förra helgen var jag på fest och då var det flera som jag pratade med som beklagade sig över höga tandvårdskostnader och att tänderna inte ses som en del av kroppen. När jag berättade att Socialdemkraternas största vallöfte är en reform som gör tandvården gratis upp till 24 år och därefter kommmer ett högkostnadsskydd införas blev de glatt överraskade. Samma sak hände mig flera gånger i valstugan idag. Verkar som om vi inte nått ut med budskapet om tanvårdsreformen! Just nu försöker jag tala om det för alla jag träffar. Tänderna håller på att bli en ny klassfråga i Sverige och angår alla.
/Frida

10 september 2006

Irakiska kvinnoföreningen

I fredags, den 8 september, var vår S-kvinnoklubb inbjuden till Irakiska kvinnoföreningen i Malmö. Vi skulle berätta lite om vår politik inför det stundande valet. Vi var 8 tjejer från klubben som gick till Vitemöllegatan i fredags för att träffa ca. 30 kvinnor i varierande åldrar med bakgrund i Irak. Hillivi Larsson, som sitter i riksdagen för (S) och som är medlem i Avantgarde, inledde med att berätta om vår grundsyn och vad vi vill satsa på om vi vinner valet, medan Roba tolkade till arabiska. I början var vi lite ovana vid att ta pauser för tolkning men vi vande oss snabbt. Efter Hillevis inledning var det många som hade frågor att ställa. De flesta handlade om hur vi ska skapa fler arbetstillfällen, men också om integration och fritid. Personligen tyckte jag integrationsdiskussionen var den mest intressanta. Hur ska vi få barn från olika stadsdelar i Malmö att mötas och integreras? Att bussa barn hit och dit till olika skolor är ingen lösning, men om vi skulle kunna bygga upp ett attraktivt föreningsliv i segregerade områden så skulle denna integration kunna ske naturligt. En annan deltagare tog upp behovet av fler praktikplatser på Malmö högskola, så att studenterna kan få arbetslivserfarenhet innan examen. Detta var vi rörande överens om, men frågan är bara hur, då arbetsmarknaden har förändrats. I pausen bjöds vi på traditionell irakisk mat, som var fantastisk god. Frågorna var många och fortsatte även under tiden vi åt. Deltagarna var mycket engagerade och vi kom överens om att fortsätta samarbetet även efter valet.
För mig som kommunpolitiker var det väldigt intressant att ta del av så många olika erfarenheter från verkligheten. Både de som hade positiva exempel, men allra mest de som hade mindre bra erfarenheter av tex. Arbetslöshetsprojekt. Det är på det sättet vi kan utveckla politiken, genom att plocka fram de saker som vi måste göra bättre. Jag fick själv en hel del funderingar och idéer efter mötet, som jag tänker ta med mig till fullmäktige efter den 17 september.
Integration är en svår fråga. Alla partier har välformulerande ord om hur dåligt det är och hur det borde vara, men få har konkreta åtgärder. Jag känner själv att det ofta blir väldigt långsiktiga åtgärder som tas upp när vi pratar om integration. Vad tycker ni? Hur skulle man kunna skynda på integrationsarbetet?

/Frida

05 september 2006

Valcafé om trygghet i Malmö

Igår var Ingegerd Larsson, som är ledamot i tekniska nämnden, gäst på Avantgardes valcafé för unga kvinnor. Hon pratade om hur socialdemokraterna arbetar för ett tryggare Malmö och vad man hoppas kunna göra nästa mandat period. Vi var så klart mest intresserade av det som rör oss unga kvinnor, dvs rädslan för överfall och våldtäkter när man som tjej rör sig i stan på kvällen! Vi efterlyste mer belysning, bättre cykelvägar med mindre buskage och färre tunnlar (Ingegerds förslag var att lägga cykelvägarna parallellt med stora vägar - bra tyckte vi!) och fler vuxna som rör sig ute på kvällen och mer civilkurage när man ser något hända! Vi diskuterade även förslaget om kameraövervakningen i centrum som alla partier förutom vänstern ställer sig bakom, hur trafiksituationen kan förbättras genom fler vägbulor och enkelriktade gator samt hur man kan ta kontakt med stora företag som ex Mc Donalds för att diskutera hur man får bukt med nedskräpningen. Nästa vecka är det sista valcaféet innan valet och då ska Elin Sundin prata om trafficking - dra med er så många som möjligt för det kommer bli jätte intressant!

04 september 2006

Att rösta

Såhär i valtider är alla valarbetare särskilt intresserade av att vinna över de där personerna till sitt eget parti som inte alls skulle ha röstat ifall man inte skulle ha träffats där på gatan eller på torget just den där tidpunkten på dagen. Ifall du råkar vara en person som inte förstår varför du ska rösta, läs det här inlägget http://thisisnotpublicspace.blogspot.com/2006/08/rsta-snlla-smarta-fantastiska.html. /Elin

Mer om Avantgarde

Vill du veta mer om oss gå in på: http://www.avant-garde.nu/skane/plattform.html Där kan du läsa mer om vår plattform och vad vi står för.

Äntligen igång!

Nu är vi äntligen igång med vår blogg! För att värma upp oss inför det stundande valet den 17 september anordnar vi varje måndag kvinnokafé där vi diskuterar frågor som rör tjejer och kvinnor. Måndagen den 4 september klockan 18.30 kommer Ingegerd Larsson från tekniska nämnden för att tala om ett tryggare Malmö. Kom och diskutera hur staden ska bli en trygg miljö för kvinnor att bo i! Kvinnokaféet är på Café Tellus, Ystadgatan 6 på Möllevångstorget i Malmö. Vi bjuder på fika. Alla kvinnor oavsett värderingar och partitillhörighet är välkomna!