27 mars 2007

Helgnöjen

Den här tiden på året är helt galen om man är politiskt aktiv. Bara årsmöten, årsmöten och årsmöten hela tiden.

Helgen som gick sägs det ha varit vår med fågelsång och glassväder. Men i lördags valde jag, Frida, Amela och Åsa istället Malmö arbetarekommuns årsmöte i Kockums Fritids plåtskjul till konferensanläggning. Det var faktiskt inte så illa det heller. Stämningen var bra, debattens vågor gick höga och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin höll ett eldande tal som till stor del handlade om regeringens försämring av a-kassan.




Vi valde en ny ordförande för sossarna i Malmö också - Christine Axelsson. Ett stort grattis och välkommen från Avantgarde Skåne! Christine kallar sig feminist och vill gärna utveckla partiarbetet så att det blir mer diskussion och lättare att påverka. Det ser vi fram emot. Christine lovade också på stående fot att dyka upp här som gästbloggare, så snart får vi veta mer om hur hon tänker.


På söndagen var det sedan dags för S-kvinnor i Skåne att ha sitt årsmöte i Trelleborg. Vi var där en tapper skara bestående av Frida, Ida, Sara, Amela, Hillevi och undertecknad och jag tror att vi sänkte medelåldern med minst fem år.

Mötet i sig var väldigt trevligt. Alla var glada över att se oss. Heléne Fritzon, som är ordförande i Socialdemokraterna i Skåne, höll ett intressant föredrag om den utredning om våld mot kvinnor som hon gjorde på uppdrag av den förra regeringen. Heléne berättade skrämmande fakta som att 100 000 - 190 000 barn har bevittnat våld i familjen enligt en uppskattning som Rädda Barnen har gjort. Här sitter Heléne bland avantgardisterna och rotar i sin handväska :-)

Årsmötet bekräftade enhälligt distriktsstyrelsens nominering av Veronica Palm till S-kvinnors ordförande och (trumpetfanfar) vi fick också med alla på att nominera Hillevi till ledamot i förbundsstyrelsen. Frida gjorde en fin insats i talarstolen.

Dessutom fick vi med alla våra nominerade som ombud eller suppleanter till förbundsmötet i juni. Jag blev vald till ett av sex ordinarie ombud och blev jublande fantastiskt glad och stolt över det fina förtroendet. Frida och Elin blev båda suppleanter. Det känns ju lumpet att hoppas att några av de andra faller ifrån så att F och E får åka med, men jag kan inte låta bli att göra det litegrann ändå...

Julia



19 mars 2007

Gästbloggaren: Lena Näslund om Mona Sahlin

Det bästa med Monas stora söndagstal på partikongressen var att det kändes som om vi har fått ett generationsskifte. Det finns hopp om partiet! Mona är bara åtta år yngre än Göran Persson, men hon behandlade en rad frågor som jag aldrig har hört honom tala om, och hon hade andra referenser.

Hon hade (har) en kvinnas perspektiv och i det långa avsnittet om unga människors jämförelsevånda visade hon tydligt att hon har andra och yngre kontakter än Göran hade.
Hon vet t.ex. att unga (tjejer) kollar BMI med varandra, bara en sån sak!

Men, låt oss nu vara vaksamma när vi tar del av den kritik som kommer. Den kommer, var så säkra. Hon kommer att utpekas som mindre seriös, mer ytlig, mindre påläst! Det kommer också att finnas kvinnor som hakar på gubbarnas kritik som ju för det mesta bottnar i rädsla för konkurrens och för kvinnors framsteg och framgångar.

Mona är en helt ny sorts partiledare och ska inte jämföras efter samma mall som hennes föregångare!

Lena Näslund, ordförande S-kvinnor i Skåne

18 mars 2007

Bilder från partikongressen

Klubban har fallit, Mona är socialdemokraternas ordförande och jublet vet inga gränser. Mona står mitt i det blå ljuset från alla TV-kameror.


Och så äntrar hon talarstolen...


...men applåderna vill aldrig ta slut.


S-kvinnor i snygga t-shirtar väntar på Mona.



Och så den obligatoriska presskonferensen!

Nyss talade Mona om framtiden. Det är viktigt att vi visar att vi är feminister, sade hon bland annat. Vi måste ha på oss jämställdhetsglasögonen hela tiden.
Maud Olofsson kan prata om hushållsnära bävrar*, sade hon också, så utvecklar vi hela tjänstesektorn.
Och "allt kristdemokraterna är för, är det en bra princip att vara emot, tycker jag".


En fantastisk kongress går mot sitt slut!
Hälsningar från Avantgarde Skånes utsända

Julia

*Detta måste jag nog förklara. Skämtet syftar på att Maud Olofsson i valrörelsen hela tiden pratade om att "vi måste bli ivriga bävrar istället för att vara matade fågelungar". Mona kontrade med att "vi måste stoppa denna bäverkvinna innan hon gnager sönder varenda trygghetssystem vi har". Och så nu de hushållsnära bävrarna.

15 mars 2007

Svar från Martin Hansson

Idag fick jag/vi detta svar från Martin Hansson.

Julia



Bästa Julia,

Självklart tar jag avstånd från prostitution! Självklart tar jag avstånd från det omdömeslösa agerandet av danska tidningen Super.

Jag är helt felciterad i Aftonbladet av journalisten Jill Sjölund. Hon ringde sent på kvällen i torsdags förra veckan och försökte få mig att kommentera en utlottning av tidningen Super. Jag visste inget om det hon frågade utan mitt svar var att "jag vet inte vad du pratar om och jag arbetar i Sverige". Detta vred hon till och formulerade det som att jag inte tar ställning.

Jag tar självklart ställning mot prostitution och när jag nu fått information om tidningen Supers lotteri tar jag givetvis avstånd från detta också. Det hela är mycket upprörande och omdömeslöst.

Vänliga hälsningar
Martin Hansson

09 mars 2007

Brev till Martin Hansson

Brevet har nu gått iväg till Martin Hansson med 168 underskrifter (om jag räknade rätt).

Tack, alla!

Jag kommer att lägga ut Martin Hanssons svar på bloggen.

Även om brevet gått iväg, är det inte för sent att skriva på det.
Gör så här: tryck på "kommentarer" under brevet. Skriv ditt namn (och eventuell kommentar, om du har någon) i rutan som heter "Leave your comment" längst ner i det fönster som hoppar upp. Kryssa i rutan "anonymous" och tryck på knappen "publish your comment".
Klart!
Nu kan du kolla så att ditt namn ligger sist i listan.

Avantgarde Skåne gm. Julia


Till:
Martin Hansson,
VD Aller Sverige


Fega inte, Martin Hansson!

Vi som har skrivit under detta brev är djupt bekymrade över att du inte vill ta ställning mot att en dansk tidning som ingår i Aller-koncernen lottar ut sex med en prostituerad till sina läsare.

De mänskliga rättigheterna innefattar varje människas rätt till sin egen kropp. Prostitution är ett uttryck för mäns våld mot kvinnor och barn och ett allvarligt samhällsproblem som är till stor skada både för de individer som utnyttjas och samhället i stort. Prostitution och människohandel, droger och våld är oskiljbart förknippade med varandra.

Aller-förlagets tävling befäster dessutom den för alla jämställdhetssträvaden helt förödande bilden av kvinnan som en vara som kan köpas, säljas eller lottas ut.

Sedan 1999 är det olagligt i Sverige att köpa eller försöka köpa sexuella tjänster. Förbudet utvidgades 2005 till att även gälla ersättning som getts eller utlovats av tredje person. När Aller-förlaget står för räkningen när en av dess danska tidningar lottar ut sex med en prostituerad, gör man alltså något som inte bara är djupt oetiskt och som kränker människovärdet, utan som dessutom vore en kriminell handling om den ägde rum i Sverige.

Fega inte, Martin Hansson! Ta ställning mot prostitution, mot denna kränkning av människovärdet och mot den internationella brottslighet som handlar med kvinnor och barn. Ta avstånd från ditt danska systerförlags agerande.


MVH

Julia Janiec, ordförande i Avantgarde Skåne
...
...
(alla övriga namn står i kommentarerna)

Detta sjuka händer 2007

Detta är det sjukaste jag har läst på länge.

En herrtidning i Danmark, som ägs av Aller-koncernen, lottar ut sex med en prostituerad. Chefredaktören försvarar sig med att tävlingen startade på initiativ från den prostituerade själv (!). Och Allers svenske VD vägrar att ta ställning eftersom han inte tycker att det rör honom.
Är det den 1 april idag? Jag kollade faktiskt datumet för säkerhets skull, men den enda rimliga förklaringen är tyvärr att dessa gubbar fullständigt tappat förståndet.

Efter lunch ska jag sätta mig och plita på ett brev till Allers förlags svenske VD med uppmaningen att han ska ta kraftfullt avstånd från danskarnas vidriga idé. Jag tänker sedan lägga ut brevet på bloggen i några dagar, så att alla som vill kan skriva på det.

Julia

08 mars 2007

En ros till alla kvinnor på den stora dagen - 8 mars

Hej systrar!

Idag är årets stora dag, 8 mars! Ut och fira!

Vi ses på Gustav Adolfs torg kl.18 ikväll för att fira vår dag. Demonstrationen börjar 18.30 och anordnas av bl a Vänsterpartiet/Ung vänster, RFSL, Tjejjouren, Asylgruppen, ABF och International Solidarity Movement.

Alla är välkomna!

Ps. Lyssnade på en del av TV4s nyhetsmorgon där dagens gäst var Fredrik Reinfeldt. Han fick frågan om han tror att nu när de slopat förslaget om könskvotering i styrelserummet, blir det mer jämställt där? Svaret blev en konstig förklaring om att det intressanta är att förbättra för kvinnor i början och mitten av sina karriärer. Arbetet i styrelsen innebär att man är i slutet av sitt karriär. Fattar inte logiken!!! Styrelserna är ju tillsatta för att styra verksamheterna, det är där makten är...ska styrelserna fortsätta dominaras av män och dessutom folk i slutet av sina karriärer??

/Roba

06 mars 2007

Det händer saker i förbundet!

De senaste dagarna har det varit en del skriverier om S-kvinnors ordförande. I sommar kommer S-kvinnor att ha förbundsmöte och redan nu vet vi att det finns flera kandidater till ordförandeposten. Vår egen klubb nominerade på årsmötet Veronika Palm till ordförande för S-kvinnoförbundet. Här kan ni läsa en artikel från aftonbladet och en från Sydsvenskan.

Frida

04 mars 2007

Internationella kvinnodagen!

I fredags firades internationella kvinnodagen på idrottshallen i Rosengård. (Lite i förväg, egentligen är det inte förrän 8 mars)

Det var säkert hundratals kvinnor i salen och en fantastisk stämning!

Musik varvades med dansframträdanden och höjdpunkten var när Mona Sahlin, dagens huvudtalare, anlände!

Hon höll ett mycket bra, kärnfullt tal och dansade dessutom senare på kvällen, vilket var mycket uppskattat.

Mona har nu fått vänja sig vid att stå i rampljuset. Hon var definitivt kvällens huvudperson!

Jag hoppas hon blir vald till vår första kvinnliga s-ordförande på partikongressen om några veckor. Efter 118 år med män vid rodret är det verkligen dags för en kvinna!


/Hillevi

02 mars 2007

Förföljelse i familjen - ett asylskäl!

Kvinnors rätt till asyl på grund av förföljelse som baseras på att de är kvinnor är en viktig och kontroversiell fråga. Kvinnors utsatthet inom familjen av män, fädrer och bröder räknas ju ofta som en privat angelägenhet som den egna statens regering ska skydda dem mot. Tyvärr funkar det ju allt för ofta inte så, inte ens i vårt eget land.
Därför är ett upprop som detta jätte viktigt! Det handlar om en kvinna som misshandlats av sin make i Bangladesh, sökt asyl i Sverige men blivit utvisad.
Tråkigt bara att se att den ende som reserverat sig mot uppropet är en socialdemokrat....

/Jorun

Asyl och Hälsa

Nästa fredag är det dags för seminariedagen Asyl och Hälsa som arrangeras av FARR och Broderskapsrörelsen. Dessutom är Avantgarde en av flera stolta medarrangörer.
Ni kan läsa mer om arrangemanget här och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till emelia.frennmark@broderskap.se, helt kostnadsfritt såklart.

/Jorun

Upphandling - verktyg i jämställdhetsarbetet

Sydsvenskan skrev igår om den nya regeringens "dumping" av förslaget om könskvotering. Ni kan läsa artikeln här.

Det var väl väntat av den borgerliga regeringen. Jag verkar ha missat debatten runtomkring det, om det nu blev en debatt. Vad är alternativet då enligt den nya regeringen?

Ofta tycker jag inte om könskvotering men i bland är det ett nödvändigt ont. Samtidigt kan man ändra ett beteende genom att ge lite morötter.

En fundering jag har haft i och med att jag jobbar mycket med inköpsfrågor och det som är mest spännande med inköp är att det är ett starkt verktyg för att genomföra förändringar. Via inköpen ställs krav på etiska och miljöfrågor…men även jämställdhetsfrågor…om så önskas. Det gör många företag och myndigheter i viss mån vad gäller etiska och miljöfrågor. Effekten är stor tycker jag. Våra myndigheter och regeringen kan faktiskt lyfta fram jämställdhetsfrågan via deras upphandlingar. Ju mer jämställd företaget är desto mer prioriteras den i upphandlingarna. Så enkelt är det inte så klart, men en bra bit på rätt väg.

/Roba