26 maj 2007

Låt gömda barn gå till skolan....så polisen kan hämta dem..?

Regeringen har gjort en utredning om gömda flyktingbarn och kommit fram till att de bör få gå i skolan. Det är ju en bra utveckling som möjliggör för fler av de ca 1000-1500 gömda barn som finns i Sverige att leva ett någorlunda normalt liv.

Men samtidigt säger utredaren att det ska vara fritt fram för polisen att hämta barnen i skolan och att skolan kan anmäla barnen till Migrationsverket. Om barnen riskerar att hela familjen bli anmälda om de går till skolan - är inte det omänsklig press och ansvar att lägga på redan utsatta barn?

/Jorun

24 maj 2007

Lägre abortgräns och preventivmedel


Nu vill kd sänka abortgränsen, det var ju ganska väntat i och för sig men ändå väldigt anmärkningsvärt i ett land där fri abort varit en sådan självklarhet. Man blir mörkrädd när stadsministern träffar Bush och tycker han är en hyvens kille, när sjukvården hotar bli allt mer privatiserad och fria aborter ifrågasätts. Pro life verkar ju få allt större genomslagskraft lite överallt och just pro life är anledningen till varför jag anser att aborten ska vara fri. I ett läge där vi har en vuxen människa och ett foster är det moraliskt helt klart vem som ska ha mest att säga till om, vems liv det handlar om. Vem som blir mest påverkad av utgången. Fostrets mentala kapacitet är lägre än djurens, vilka vi anser oss få döda och behandla lite hur vi vill. Dör man som foster går man faktiskt inte miste om någonting - man saknar inte det liv man aldrig fick (här anser dock många att fostret faktiskt går miste om sitt "framtida liv", men rent moralteoretiskt är detta inte helt oproblematiskt och beror dessutom ofta på den religiösa moralens påverkan). En ung kvinnas liv kan fullständigt raseras, ofta pga att en man inte tagit sitt ansvar, ska hennes liv inte få vägra tyngre än en cellklumps "rätt att leva"?, för det är vad det är i ett tidigt stadium, hur hemskt det än låter.. Jag tycker personligen att det är obehagligt med sena aborter, jag själv skulle inte kunna abortera efter v 10, eftersom jag vet hur långt utvecklingen då är kommen, men detta är MIN åsikt. Det ger mig inte rätt att förbjuda dem som vill göra det i v 16 om de måste. Samma måste gälla den politiska makten. Den dagen våra svenska politiker försöker styra en ung kvinnas öde genom att begränsa hennes rätt till självbestämmande och att få styra över sitt eget liv, den dagen vill jag inte vara svensk medborgare.

En liten tanke angående den underhållande p-pillerdebatten här på bloggen. Att manliga p-piller inte kommit ut är inte pga sänkt sexlust hos män utan för att säkerheten är så dålig - för männens fertilitet! Att det de facto är mycket svårare att stänga av spermatogenesen OCH ATT FÅ TILLBAKS DEN IGEN, än om vi tillfälligt stänger av ägglossningen som är relativt lätt att få tillbara. Risk för infertilitet är inte godtagbart efter p-plleranvändning vare sig för män eller kvinnor. Det mörkas med problemen runt p-piller för tjejer och det skrivs ut alldeles för mycket av detta! Det värsta är att kvinnor själva skriver ut till andra unga kvinnor. Man får nästan skäll som ung tjej på ungdomsmottagningen om man inte tar p-piller men ändå är sexuellt aktiv. Jag fick själv KÄMPA för att få hormonspiral pga att jag inte fött några barn. Det kallar jag sexistiskt! Det finns alltså ingen egentlig anledning till att man måste vänta, de anser bara att unga tjejer knullar runt med olika partners och därför inte ska ha något implantat pga något ökad infektionsrisk vid partnerbyte. Vilka fördomar. Man måste så klart individanpassa preventivmedelsvalet! Och förresten, alla människor kan INTE använda kondom, det gäller både män och kvinnor, rent anatomiskt och medicinskt. Så den diskussionen är totalt snedvriden.

Vi måste alla ta vårt ansvar, för att färre aborter ska behöva göras, men inte på bekostnad av kvinnan.

22 maj 2007

Kriscentrum


Vi har nu lagt ännu en aktivitet bakom oss. Om vi varje termin kan göra studiebesök och prata med människor som arbetar med att göra betydelsefulla insatser för kvinnor så ska vi snart kunna se till att politiken ska kunna vara anpassad till den målgrupp den är ämnad för.

Kriscentrum för kvinnor är en del i kvinnofridsprogrammet som med dess olika delar har fått stor publicitet på olika ställen runtom i Sverige. De gör ett oerhört viktigt arbete med sin öppna mottagning och boende för 9 kvinnor och deras barn. Tyvärr finns det få platser och de blir varje månad tvingade att säga nej till 10- 15 kvinnor.

Självfallet dök många frågor upp under besöket och även många idéer om vidare arbetsområden såsom samarbete mellan Danmark och Sverige när det gäller kvinnor som kommer till Sverige på anknytning med en man som har danskt medborgarskap. Vi påtalade problemet med hur socialtjänstlagen skall tolkas i de fall kvinnan vill lämna sin man men där socialtjänsten bedömer att mannen är försörjningsskyldig och därför skapar problem för kvinnans frigörelse från mannen. Det kom slutligen även upp från om larmpaket och om dessa ger ett fullgott skydd för den utsatta kvinnan.

 

Nu väntar vi bara på att dessa platser skall utökas. Kriscentrum är en av de bästa saker som Malmö stad har gjort för stadens kvinnor och verksamheten borde därför utökas så att kvinnor slipper vara kvar i destruktiva förhållanden på grund av för få platser.

 

Om ni vill besöka Kriscentrums öppna mottagning eller vill komma i kontakt med dem ring 040- 290999. / Elin



 


Dags för jobbintervju? Här får du bra tips

20 maj 2007

Backlash i Polen

Jag är nyss hemkommen från Pride i Warszawa.

Två motdemonstrationer var på plats, den ena nynazistisk och den andra familjekonservativ. Enda orsaken att det inte blev en våldsam sammandrabbning med Pride paraden var den höga polisnärvaron.

Det är inte bara homosexuella som drabbats av samhällsklimatet och den nya regeringens konservativa politik, utan även kvinnor.

Samtidigt som kvinnan förväntas vara en "madonna" så finns en stor sexindustri som marknadsförs fullt öppet. Överallt i Warszawa fanns små tappelappar på gatorna där prostituerade bjöds ut. Det gavs till och med möjlighet att välja mellan olika kvinnor, presenterade nakna på bilderna. Även på hotellet fanns broschyrer där gästerna erbjöds att köpa sex.

Trots att mycket gått åt fel håll på senare år, så finns det ändå hopp.

Den konservativa högerregeringen hade bara stöd av strax över hälften av befolkningen i senaste valet. Det finns således en stark opposition.

Det var också fantastiskt att se den höga närvaron i Pride paraden - 20 000 deltog!
Det fanns dessutom en hel del åskådare som sympatiserade med paraden.

Förr, när vi hade abortförbud, åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Idag tillhör Sverige ett av de mest jämställda länderna i världen.

Detta visar att förändring är möjlig! Både i Sverige och Polen!

14 maj 2007

Sexistiska recentioner

Jag fick detta på mailen av en vän och det gjorde mig mycket upprörd:

Maxim Lindqvist är en musik/nöjesjournalist som återkommande skriver
sexistiskt skit i sina kulturartiklar, bland annat i tidningen Nöjesguiden. Nu har vi tröttnat på vad de släpper igenom - någon gång får det vara nog, nu ska det visas motstånd.

http://www.nojesguiden.se/musik/14214
Det är inte första eller värsta gången. Maxim Lindqvist har gjort det
kvinnoförnedrande och lesbofoba till sitt signum. SSUaren Victoria Ahlberg analyserar den här recensionen mycket bra på sin blogg.

http://victoriaahlberg.blogspot.com/2007/05/njesguiden-goes-sexism.html

Reagera gärna på olika sätt om också du blir arg. Sexism, homofobi och
kvinnoförnedrande män ska motarbetas.

Kontakta Nöjesguiden via http://nojesguiden.se/contact



/Frida

03 maj 2007

P-piller - för vem?

P-pillren bidrog till en sexuell revolution för kvinnor när de kom, eftersom de möjliggjorde för kvinnor att ha sexuella relationer utan att bli med barn. Kvinnorna kunde ta makten över sin sexualitet. Men idag är p-piller inte alltid en befrielse.

Vi tycker att p-piller ofta skrivs ut slentrianmässigt till unga tjejer som besöker en ungdomsklinik. Har du sex? Här får du p-piller. Har du acne? Här får du p-piller. Har du menssmärtor? Här får du p-piller. Äter du p-piller förväntas du dessutom ha sex, och hur redo är en 14-åring för det? För unga tjejer kan p-piller även innebära att de har svårt att ställa krav på kondom eftersom de redan har ett preventivmedel.

Många kvinnor i 25-30 års åldern upplever att de befunnit sig i ett kroppsligt fängelse under de kanske 10-15 år som de ätit p-piller. Vi hör ofta hur tjejer i vår omgivning berättar om kroppsliga reaktioner som svullnader, illamående, huvudvärk, irritation, ängsla och brist på sexuell lust, vilket de upplever försvinner när de slutar äta hormoner. Om de kontaktat läkare pga. biverkningarna har de alltid menat att det beror på något annat. Ändå har problemen försvunnit när de slutat äta p-piller.

Hur bra är det egentligen att äta p-piller större delen av sitt liv? Varför finns det så lite forskning kring p-pillers inverkan på kvinnors kroppar? Varför går inte utvecklingen på det här området framåt? Vart tog p-pillren för män vägen? Det måste finnas andra alternativ.

Frida och Jorun

01 maj 2007

1 maj



Här sitter fyra Avantgardetjejer utslagna på gräset i Folkets Park i Malmö och lyssnar på en ganska platt Per Nuder. Ilmar ser inte heller särskilt imponerad ut - och han hade definitivt gjort det bättre. Varför får Ilmar aldrig 1:a maj-tala i Malmö? Han är ju en fantastisk talare och Malmöborna älskar honom!

Nuders lågvattenmärke var när han började prata om att de som är socialliberaler i folkpartiet kan komma över till oss istället. Hursa?
Jag ställer gärna upp på att de som röstat på folkpartiet men känner att det var fel kommer över till oss. Men socialliberalism är en ideologi och socialdemokrati en annan. Är man medvetet och uttalat socialliberal (synonymer: flatliberal, pissliberal, snälliberal), tycker jag att man ska hålla sig till sin högerkant. Om inte Folkpartiet passar, kan man ju börja kränga Expressen, eller nå't.

Nästan 1000 gick i tåget, ungefär 2 500 lyssnade i parken. Bästa siffrorna sedan 2001, enligt opartisk journalistkälla. Lustigt nog har Nuder även periodens bottenrekord från 2004, enligt samma källa.



SSU Malmös nyvalda och superduktiga ordförande Sara Björk Jensen höll ett bejublat tal. Gissa om vi ska värva dig till Avantgarde när du blivit för gammal för SSU, Sara!

Övriga talare var Malmö Arbetarekommuns nyvalda ordförande Christine Axelsson och LO-sektionens nyvalda ordförande Eva Glimhed. Båda gjorde mycket bra ifrån sig. Och det värmde ändå mitt skadeglada Malmöitiska hjärta att alla de tre Malmötjejerna var bättre än herr influgen stockholmare.

Julia