17 juni 2007

Barnsamariter?

Inför S-kvinnors kongress läste jag motionerna som skulle behandlas och ända sedan dess har jag gått och funderat på vad jag tycker om något som kallas Barnsamariter. Det fanns nämligen en motion i häftet som krävde att vi skulle återinföra barnsamariter. Jag som aldrig tidigare stött på begreppet barnsamarit fick veta att det var personer som kom hem till dig och tog hand om ditt sjuka barn medan du var på jobbet. Om man på morgonen upptäkte att ens barn var sjukt ringde man ett telefonnummer och en barnsamarit kom hem och tog hand om barnet medan föräldrarna arbetade. De äldre S-kvinnorna var mycket positiva till förslaget men själv har jag gått och funderat på frågan ända sedan dess. Är detta ett förslag som främjar jämställdheten? Ett argument är att barnsamariter gör att även kvinnor kan satsa på sin karriär, men då utgår man ifrån att familjen är ojämställd och att kvinnan är den som är hemma med sjuka barn. Ett annat argument var att man i familjen slipper bråka om vem som ska vara hemma från sitt arbete med vård av sjukt barn.

Barnsamariter var visserligen en helt skattefinasierad tjänst som kommunerna erbjöd familjer, men jag ser ändå en del paralleller med debatten om skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Det kommer antagligen vara ett yrke som till majoriteten består av kvinnor. Precis som med hushållsnära tjänster befarar jag att det till största del är karriärkvinnor med gott om pengar som kommer att använda sig av barnsamariter. Samt att samhället genom att bistå med barnsamariter sanktionerar ojämställdhet innom familjen.

Å andra sidan är det kanske ett sätt för kvinnor att konkurera på samma vilkor som män på arbetsmarknaden, eftersom arbetsgivarna inte behöver vara rädda för att kvinnorna kommer att ha frånvaro när barnen är sjuka. Samtidigt tycker jag att barnen behöver någon av föräldrarna hemma när de är sjuka istället för någon främling. Frågan om barnsamariter gör mig kort sagt förvirrad, och jag hoppas att ni vill diskutera den med mig för att försöka reda ut mina tankar.

Frida

12 juni 2007

Korta köerna för abort!

Det är helt oacceptabelt att många flickor och kvinnor tvingas vänta flera veckor på en abort. Idag varierar köerna mellan olika delar av landet, vilket gör att det är bostadsorten som avgör om man får abort snabbt eller tvingas vänta.

Vi har fri abort i Sverige, men rätten till det urholkas av långa köer.

Förutom den psykiska och fysiska pressen av att tvingas vänta så riskerar man att missa möjligheten till medicinsk abort och tvingas istället att genomgå ett mer ingående ingrepp - kirurgisk abort.

Jag tycker att man ska ha möjlighet att själv välja mellan kirurgisk och medicinsk abort. Problemet är att medicinsk abort bara tillämpas i de tidigare stadierna av graviditeten. Därför innebär lång väntetid att många kvinnor missar denna möjlighet.

Socialstyrelsen utreder nu möjligheten att låta barnmorskor utföra abort. (Idag har bara läkare denna rätt) Självklart ska då barnmorskorna få extra utbildning för uppdraget. Detta borde inte innebära något större problem eftersom barnmorskorna redan idag har en bra grundkompetens och arbetar i team där de kan få stöd kompetensmässigt.

Får fler möjlighet att utföra aborter så blir trycket mindre på de läkare som idag tar hand om alla abortsökande. Då kan vi också korta köerna och öka tillgängligheten för de flickor och kvinnor som idag tvingas vänta orimligt länge.

Hillevi

03 juni 2007

dagens underkläder


http://www.aftonbladet.se/vss/mode/story/0,2789,1084083,00.html

På aftonbladet kan man nu läsa om högst intressanta modeskapelser.
Kolla in nya stringtrosan, c-stringen som kläms fast som ett diadem i häcken.
Som om inte vanlig string är illa nog.. Läs och förfasas.

/Matilda