24 juni 2008

Gästbloggaren Anki Bergström om skönhetsideal

Jag har nyligen varit hos både tandläkaren, läkaren och frissan. I väntrummen kan jag naturligtvis inte låta bli att läsa både vecko- och kvällstidningar. Eftersom jag inte läser sådana tidningar i vanliga fall ger det mig en möjlighet att hålla koll på vem som gift och skilt sig, även om det för min del ofta blir i helt fel ordning.

Även andra braskande rubriker möter mig när jag läser. Vi tjejer uppmanas i samtliga medier att banta för att komma i vår baddräkt lagom till sommarsäsongen. Metoderna för hur man skall banta varierar. Är det inte atkins så är det GI. Eller flygvärdinnemetoden. Eller viktväktarna, stenålders- eller äppledieten. Budskapet vänder sig uteslutande till tjejer och är glasklart – du duger inte som du är!

Samtidigt som vi vet att anorexiproblemen växer bland ungdomar uppmuntrar media det trådsmala idealet. Vilka ideal är det som lyfts fram?

Hur ser det ut för killarna då när jag läser veckopressen? Hur ska de komma i badbrallorna inför doppet i det stora blå? Det får vi inte veta eftersom det inte med en enda rad nämns i de olika tidningarna. Mäns badsäsong är inte av allmänt intresse, tycks det. Eller så är det ett tecken på sundhet från redaktionernas sida. Får män då se ut hursomhelst? En äldre man med stor mage har pondus och framhävs i texterna som stor ledare med aptit på livet. Och mat förmodligen. För kvinnor skulle samma situation vara liktydigt med fetma. De runda formerna kan alltså hyllas. Men tydligen bara på män.

Anki Bergström
Ledamot (S) i fritidsnämnden i Malmö

.

Ha kvar akutteamen!

Den borgerliga majoriteten tillsammans med Miljöpartiet i Region Skåne har nu fattat beslut om att avveckla organisationen prehospitala akutteam (PHAT ) för att spara 40 miljoner kronor. Dessa team innebar att den prehospitala nivån inom vården också fick tillgång till läkarkompetens, precis som övriga delar av sjukvården.

Det har bland annat inneburit att patienter som efter bedömning istället för att köras till sjukhus kan färdigbehandlas hemma samt extra förstärkning och kompetens i samband med svåra olyckor m.m. Ett exempel som kan nämnas är häftfrakturprocessen i Lund där patienten kan tas direkt till vårdavdelningen efter bedömning av PHAT-läkare istället för en omväg via akuten. De medicinskt ansvariga anser att de prehospitala akutteamen utgör en mycket viktig del av det prehospitala arbetet och att verksamheten nu funnit sina former.

Anledningen till beslutet går möjligtvis att finna I den borgerliga majoritetens ambition att istället använda de 40 miljonerna till att handla upp hembesöksbilar från en privat utförare. Hembesöksverksamheten kan inte ersätta det arbete som PHAT utför utan är snarare ett komplement till detta. För mig är det solklart att det inte är behovet av vård som är det viktigaste för borgarna när de prioriterar inom vården då det är viktigare att behandla förkylda personer i hemmet än att rädda akut sjuka människor!

Åsa Otterström, ledamot (S) i regionfullmäktige i Skåne

.

19 juni 2008

Gästbloggaren Marika Åsbrink Lindgren

”Proletärkvinnan utvecklas genom organiseringen, dras bort från generationers dumhet… och med hjälp av sin organisation kan hon kämpa sig fram till rättfärdiga och människovärdiga livsvillkor”. Orden är Anna Sterkys. Hon är en av de briljanta politiska begåvningar som glömts bort i arbetarrörelsens historia, bara för att hon var kvinna. Om henne och flera andra kvinnliga hjältar skriver jag och Anne-Marie Lindgren i boken ”Systrar, kamrater”.


Anna Sterky arbetade under hela sitt liv fackligt och politiskt. Hon hade en brinnande övertygelse som fick henne att bilda fackföreningar trots riskerna, att arbeta för kvinnlig rösträtt i decennier, och att kämpa för ett socialdemokratiskt kvinnoförbund trots att övriga partiet var måttligt intresserat. Hur orkade hon?


Anna trodde benhårt på att enda sättet att lösa de orättvisor hon såg var att gå samman och kämpa. Men det var inte alltid lätt. I brev till nära vännen Kata Dalström beskriver Anna ständigt uppblossande konflikter, gnissel och gnäll inom kvinnoklubbarna. Hon kände sig ensam och missförstådd. Många kan nog känna igen sig i denna baksida av det politiska engagemanget, än idag.


Det fantastiska med Anna Sterky är att hon ändå aldrig gav upp. Hon glöder hela livet. Hon slutar aldrig att tro på sina ideal, att politiken ska göra människan – och världen – lite bättre. Hon blir inte cynisk och bitter. Hon gråter inte – hon kämpar. Det är mycket friskt, och mycket inspirerande.


Marika Åsbrink Lindgren (s)
Aktuell med boken "Systrar, kamrater!"
.

Ett rättvisare Malmö

Nu har vi suttit två dagar i Malmö kommunfullmäktige och debatterat budgeten för 2009. Malmö är en stad i utveckling. Varje vecka flyttar det i genomsnitt in 100 människor till vår stad. Fler företag etablerar sig i Malmö, fler får arbete, fler börjar studera på högskolan och fler turister söker sig hit. Malmö har blivit utsedd till tredje hållbaraste staden i världen och vi vårt kvinnofridsprogram har blivit utnämnt som Europas bästa förebyggande arbete.

Budgeten som S, V och Mp stod bakom innehöll 630 miljoner mer än 2008 års budget. 135 miljoner till nya satsningar, 375 miljoner till löneökningar och 120 miljoner för demografi förändringar (fler människor). Den största och viktigaste satsningen är utbyggnaden av förskolan (122,7 milj). En utbyggnad som gör att vi kan erbjuda alla barn förskoleplats, även barn till arbetslösa och föräldralediga. Vi satsar dessutom 24 miljoner på skolor i utsatta områden, 10 miljoner på nya mötesplatser för ungdomar och 2 miljoner på genuspedagogik. Det är alltså en budget med ett tydligt barnperspektiv.

För den som är vill se budgeten i sin helhet eller titta på kommunfullmäktigemötet i efterhand kan göra det på Malmö stads hemsida. Sammanfattningsvis är det en budget för mindre klyftor och bättre välfärd!

Frida Karlsson och Sofia Hedén
.

15 juni 2008

Fortsätt avveckla kärnkraften

När jag gick med i SSU för snart 15 år sedan var det för att jag brann för miljöfrågorna. Kärnkraften var min hjärtefråga. Som 19-åring höll jag förstamaj om just kärnkraftsfrågan. Jag sa att om chansen så är en på tusen för en härdsmälta som den i Tjernobyl så vill jag aldrig utsätta mina barn för den risken.

Detta var i slutet på 1990-talet och sedan dess har det varit relativt tyst i kärnkraftsfrågan. Det har funnits ett samförstånd i svensk politik om att kärnkraftsomröstningen ska följas och kärnkraften avvecklas till 2010. Nu är det bara två år kvar och endast en reaktor är stängd. När ännu en reaktor nu ska stängas går till min förfäran flera partikamrater ut och tar avstånd från kärnkraftsavvecklingen. Samtidigt har Folkpartiet i Malmö startat en kampanj för kärnkraft. Detta är ett svek mot svenska folket men framförallt mot framtida generationer.

Alternativ finns och utvecklas hela tiden. Vattenkraften kan effektiviseras och moderniseras. Många nya hus satser på solenergi. I Malmö går vi i fronten med världens tredje största vindkraftpark till havs med 48 vindmöllor. Så även om det inte går så snabbt som vi hade hoppats kan man som socialist aldrig släppa kravet på kärnkraftsavveckling. Så Marita Ulvskog & CO fega inte ur nu, vi måste fortsätta avveckla som vi lovat!

Frida Karlsson
.

09 juni 2008

Löneskillnader som upprör

Har tagit del av den upprörande och nedslående statistik som SCB presenterar och som visar på löneskillnader mellan män och kvinnor i de skånska kommunerna. Läste även TCOs rapport ”den dolda barneffekten”, vilken jag varmt rekommenderar!

Överallt där löneskillnader nämns pratar man om hur mycket mer männen tjänar jämfört med kvinnorna. Märkligt- eftersom män inte föds mer kompetenta än kvinnor. Kvinnors löner påverkas negativt av barnafödande. För männen råder det motsatta, deras löneutveckling blir bättre sedan de skaffat barn! Märkligt- eftersom vi är lika mycket föräldrar båda två!

Min egen kommun, Osby, placerar sig som tredje sämst i riket när det gäller löneskillnader mellan kommunanställda män och kvinnor men även när det gäller övrig mätbar jämställdhet. Här tjänar man mellan 3600 kr och 4000 kr på att vara man! Det har ingen som helst betydelse vem som har haft makten här, resultatet är detsamma år efter år. Detta går nu en lokal socialdemokratisk företrädare för partiet ut och försvarar i radio! Han menar att det är så här samhällsstrukturen ser ut och att det inte går att förändra en sån sak som stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Du kan höra mer om detta på Radio Kristianstads hemsida.

Att jämställdhetsarbetet i vår kommun hittills har gett pinsamt klent resultat visar tydligt hur starka de här ålderdomliga strukturerna är och hur de genomsyrar hela vårt samhälle. Det beror helt enkelt på vem som får lov att sätta dagordningen. Dessa strukturer går över partigränserna. Socialdemokratisk politik bygger på jämställdhet och solidaritet. Sägs det…

Marika Bjerstedt Hansen
.

Gästbloggaren Eva-Lena Jansson om kollektivavtal

Det brukar ju heta att ”goda råd är dyra” men frågan är om inte dåliga råd är dyrare. I alla fall den typen av råd som tidningen Glamour kommer med i sitt senaste nr (7). Där har man ”proffsknep som dig ett bättre och roligare jobb”. Med rubriken PÅ DIN SIDA KARRIÄR så har man flera tips varav ett suger rejält. Unga kvinnor (den största målgruppen för denna tidning) får sex råd varav det ena är följande: ”Erbjud dina tjänster gratis under en begränsad tid. Du visar vad du kan och får samtidigt erfarenhet och en chans att se om företaget verkligen är intressant. Gör en överenskommelse innan så du inte blir utnyttjad.” Men hallå! Att jobba gratis är att bli utnyttjad och de enda som tjänar på att någon ger den här typen av råd är arbetsgivarna.

Skulle tidningen Glamour verkligen vara på sina läsares sida så skulle man tipsa om hur svensk arbetsmarknad fungerar. Vi har ingen lagstiftning som reglerar lön. Istället så finns det något som kallas kollektivavtal som talar om vad arbetsgivarna måste betala. Dessa avtal skrivs under av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Om någon jobbar under avtal kan arbetsgivarna bli skyldiga att betala skadestånd. Finns inget avtal så riskerar man att få för dåligt i lön eller som Glamour tipsar om, ingen lön alls. Sen kan man ju fundera på hur många på Glamours redaktion som först fick jobba gratis på tidningen innan man fick jobbet där…
Om jag får ge ett tips så för de som funderar på vad man ska tänka på när det gäller jobb så är det att kolla in LOs hemsida eller ringa fackets hjälptelefon på 020-56 00 56. Garanterat kollektivavtalsäkert och inga dåliga råd om att jobba gratis.

Eva-Lena Jansson, riksdagsledamot (s)
.

07 juni 2008

Naturlig förlossning?

Nu när min förlossning närmar sig med stormsteg får jag massor av tips och uppmaningar från andra kvinnor. Väldigt många tycks förespråka en ”naturlig förlossning”, dvs. helt utan medicinsk smärtlindring. Ibland känns det som att det går prestige i detta med att inte använda smärtlindring och jag kan inte förstå varför – det finns ju lindring att få för något som med största säkerhet gör jätteont. Är man en bättre kvinna om man härdar ut?

Dessutom blir jag provocerad av hela begreppet naturlig förlossning eftersom man faktiskt befinner sig på ett sjukhus med all modern teknik som finns att tillgå. Vi ska vara tacksamma över att vi slipper riktigt naturliga förlossningar som ju är förknippade med hög dödlighet för både kvinna och barn. Gå in på Röda korsets kampanj ”Rädda mammorna” och ge ett bidrag som bland annat går till hälso- och sjukvård i krigsdrabbade länder. Så att fler kvinnor i utvecklingsvärlden slipper helt naturliga förlossningar.

Jorun
.

02 juni 2008

Gästbloggaren Janette Skogshus om skönhetsideal

Programmet "Nya tider i Kina" del 2, om kvinnors skönhet i Asien, fångade häromkvällen min uppmärksamhet och fick mig att må illa. I Asien når just nu marknadskrafterna framgång genom att lansera västerländska skönhetsideal och för att bli västerländskt vacker låter unga tjejer och kvinnor plastikoperera sig. Operation på operation genomförs och efter månader och år av smärtor och lidande och i vissa fall direkt hälsovådliga ingrepp kan man dessutom delta i en nationell skönhetstävling för plastikopererade tjejer/kvinnor.

Ett oerhört vanligt ingrepp som sker enligt löpande band-principen och med lokalbedövning är att förändra sin asiatiska ögonform. Ett mer omfattande men icke ovanligt ingrepp är benförlängning som tar ungefär ett år. Reportern intervjuade bl.a. en manlig direktör som stoltserade med att han enbart anställer vackra tjejer i sitt företag och han kunde också tänka sig att betala för en duktig säljares plastikoperation.

Marknadskrafterna och mäns definition av skönhet och ideala tillstånd verkar på intet sätt mindre idag än för åttio år sedan då Kinas kvinnor snörde ihop sina fötter till obrukbara små klumpar. Men om vi istället riktar blicken mot oss själv. Vilka ideal styr 2008 i Sverige? Är det vi kvinnor och tjejer som styr våra ideal, eller hur långt går marknadskrafternas vinstintresse och patriarkala definitioner in och styr vårt eget sätt att bedöma skönhet på?! Mer om programserien hittar du på SVTs hemsida. Sapere Aude!

Janette Skogshus, studieledare i S-kvinnor Skåne
.