19 januari 2009

Den "snabbe" ministern

För en vecka sedan var jag på en internationell konferens om utbildning. På konferensen presenterades den senaste forskningen inom utbildningsområdet, men även olika modeller för skolutveckling och ledarskap. Jag var bl.a. och lyssnade på ett seminarium där tre forskare presenterade hur skolsystemen förändrats i Storbritanien, Nederländerna och Sverige. Mats Ekholm som är professor vid Karlstads universitet beskrev hur Sverige haft en tradition av långsam förändring. Utredningar på skolområdet har sträckt sig över två mandatperioder och man har sett till att flera partier i riksdagen har stått bakom beslut om vårt skolsystem. Tanken med detta är naturligtvis att man ska slippa snabba paradigmskiften inom skolan och att arbetet inom utbildningsväsendet ska vara långsiktigt. Förutsättningarna ska inte ändras varje gång man har ett nytt val. Detta har varit karaktäristiskt för Sverige fram till idag, då Ekholm menar att vi fått en "Quick-minister". Med detta lite roliga uttryck syftar han på vår nuvarande utbildningsminister som skickar ut det ena förslaget efter det andra med extremt korta remisstider till kommuner och andra. Syftet är naturligtvis att hinna göra så stora förändringar som möjligt under en mandatperiod, något som Ekholm menar är förödande för det svenska skolsystemet. Som socialdemokratisk kommunpolitiker kan jag bara hålla med!

Frida
.

13 januari 2009

Våra hjärtan blöder för palestinas folk!

Det som händer i Gaza just nu är fruktansvärt. Israels attacker slår hårdast mot civila. Av de 900 döda sedan Israels bombningar inleddes den 27 december är ca. 350 barn. Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden. 1,5 miljoner människor trängs på en yta stor som en tredjedel av Öland. Ända sedan 2005 har Gaza varit helt isolerat. En mur har byggts rakt genom hjärtat av Palestina och vägspärrar och trakasserier har varit en del av den palestinska befolkningens vardag. Bristen på reservdelar, livsmedel, sjukvårdsutrustning och drivmedel har försatt området i en situation som är att likna vid ett utomhusfängelse. Ett fängelse där man inte har tillgång till det mest basala, vatten och mat. Detta var redan före kriget en humanitär katastrof. Att bomba sjukhus, mattransporter och skolor och medvetet döda civila är krigsförbrytelser. Det gäller självfallet även när Hamas raketer avfyras mot civila mål.

Som socialdemokrater tar vi avstånd från den israeliska ockupationen av Gaza. Vi kräver ett omedelbart stopp av Israels bombningar och markanfall i Gaza, samt att Israel följer FNs säkerhetsråds bindande resolution om omedelbar vapenvila. Vapenvilan är ett måste för att FN ska få in nödvändigt hjälpmaterial, liksom att gränsövergångarna till och från Gaza öppnas. Sverige bör bojkotta Davis Cup-tennisen mot Israel i mars och därigenom protestera mot kriget i Gaza. Som S-kvinnor uppmanar vi också alla att protestera mot attackerna genom att bojkotta israeliska varor.

Våra hjärtan blöder för Palestinas folk!

Läs mer om var vi står:
Uttalanden från socialdemokratiska partiet och från S-kvinnors förbund.

Vill du göra något? Skänk pengar till Palmecentrats Gaza-insamling på Pg 570-2 och märk inbetalningen GAZA.

.