16 mars 2009

Sned bild av Malmö

Den senaste tiden har antisemitism debatterats flitigt, speciellt i samband med den Davis-cup match som spelades i Malmö mellan Sverige och Israel. Personligen tycker jag att debatten är ganska snedvriden. Debattörerna blandar ihop äpplen och päron, och vissa gör ett likhetstecken mellan att vara kritisk mot statens israels agerande och antisemitism. På youtube hittade jag det här inslaget i debatten:

http://www.youtube.com/watch?v=HaPz7p-1-bk

Den här sortens journalistik får Janne Josefsson att framstå som nyanserad. Det är inte utan att man blir skrämd...

/Frida

.

08 mars 2009

Internationella kvinnodagen!

Idag är det den internationella kvinnodagen 8 mars. Då är det ju relevant att fråga sig; behöver vi en internationell kvinnodag och hur ska den firas? Personligen tycker jag att internationella kvinnodagen är en viktig dag. Jag blir irriterad när 8 mars jämförs med morsdag och andra liknande dagar, när män uppvaktar kvinnor med blommor. Det kan man väl göra, men för mig är internationella kvinnodagen en kampdag precis som första maj. Det är en dag då man firar de framgångar vi gjort för att samhället ska bli jämställt, så som förskola, föräldraförsäkring, fri abort och sexköpslagen. Men det är också en dag då vi ställer krav på fortsättning eftersom kvinnor och män faktiskt inte är jämställda idag.

Själv började jag min dag med att äta brunch på Panora i Malmö. Mellan klockan 10.30 och 13.00 arrangerade vår kvinnoklubb tillsammans med ett tiotal andra organisationer ett program med musik och föredrag på Panora. Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker från Vänsterpartiet, pratade om sitt arbete mot mäns våld mot kvinnor i EUs kvinnoutskott. Sedan pratade Ingalill Bjärtén, från S-kvinnor, om kvinnornas situation och kamp i Palestina. Däremellan spelade bla. det humoristiska tjejbandet Fabulebbs and the Sensational Stage Dyke. Stämningen var väldigt god och det kom så många besökare att alla inte fick plats i lokalen.

Därefter demonstrerade jag tillsammans med 200 andra kvinnor och män under parollerna "Kvinnors rättigheter har inga gränser", "Stoppa våld i nära relationer", "Schyssta arbetsvillkor för kvinnor i alla länder" och "Häv ockupationen av Gaza". Trots att regnet öste ner valde ändå så många att demonstrera för kvinnors rättigheter. Helt vanliga kvinnor och män med barnvagnar och paraplyer trotsade vädret för att visa att de fått nog av patriarkatet. Det ger mig kraft och mod att kämpa vidare för jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Så länge som män värderas högre än kvinnor och detta syns när vi öppnar våra lönekuvert, när vi ska göra karriär, när vi går i pension, när vi söker sjukvård och när vi inte kan gå trygga hem om kvällen. Så länge behövs den internationella kvinnodagen! Kampen fortsätter.

Frida Karlsson

.