24 december 2009

Vem vill föda i Malmö?


Idag är det julafton och många föräldrar går i väntans tider- på barn.  Sverige upplever just nu en baby boom. Inte sedan 1946 har så många barn fötts i Sverige som år 2009. Och fler barn är på väg nästa år. I Malmö går barnmorskorna på knäna för alla föräldrar som vill förlösa på UMAS. Det är nedskärningar på kvinnokliniken men barnmorskorna på UMAS säger i en intervju till Sydsvenskan att femton barnmorskor skulle behöva anställas för att kunna genomföra de förlossningar som är i antågande.
 

Redan i somras kunde man som gravid kvinna uppleva långa köer till Mödravården i Malmö. Som barnaväntande förälder är detta så klart ett irriterande bekymmer. Min egen lösning blev att söka mödravård i Stockholm där jag också vistas en hel del. Jag fick vänta ett antal veckor på hjälp men de välkomnade mig med öppna armar. Något kontrastlikt när Malmö mest såg mig som ett besvär. Barnmorskorna på UMAS säger att kvinnorna som kommer till förlossning inte ska märka att det är stora neddragningar. Jag lovar att de märker det, särskilt när kvinnor får föda barn i vasken och inte kan få den smärtlindring de har önskat sig. Det skapar irritation och en minskat förtroende för landstinget, personalen och dessutom för förtroendet medborgare emellan.

 

Vad händer med kvinnovården i Region Skåne? Antingen bestämmer man sig för att vilja ha fler skattebetalande personer i Skåne och satsar därför på en bra mödravård och kvinnohälsovård eller så struntar man i det. Det är kontraproduktivt att tala med kluven tunga. Dessutom är det viktigt för Region Skåne att vara en attraktiv arbetsgivare samt vårdgivare. Annars riskerar man att vårdbehövande söker sig någon annanstans i Sverige. Har Region Skåne råd att inte ta hand om sina medborgare? Det är dags att Region Skåne tar sig i kragen och skapar möjligheter för regionen att växa- på alla sätt. Inte bara bra kollektivtrafik behövs, vi behöver också bra hälsovård för att skapa trygga förhållanden så att det i sin tur kan ge bra medborgare tillika skattebetalare.

 

En god jul till alla starka kvinnor och män i världen som inte ger sig trots ständiga nej! 

 

 

Elin Sundin

 

 




Hitta kärleken! Klicka här Hitta en dator som passar dig!

21 december 2009

En julhälsning

Här kommer en julhälsning från några S-kvinnor i riksdagen. För att lyssna på sången tryck här.

16 december 2009

Säkerställ homosexuellas framtid i Uganda

Ett nyligen framlagt lagförslag i Ugandas parlament förespråkar dödsstraff för vissa ”homosexuella akter” och långa fängelsestraff för andra ”homosexuella brott”. Vi socialdemokrater menar att detta förslag är förkastligt utifrån de mänskliga rättigheterna. Vi befarar att många av de medborgerliga rättigheterna i Uganda kommer att inskränkas om lagförslaget blir verklighet.

I lagförslaget föreslås även att internationella konventioner om mänskliga rättigheter ska ogiltigförklaras om de strider mot lagen. Redan idag finns det lagar i Uganda som kan straffa visst ”homosexuellt beteende” med upp till livstids fängelse. Det lagförslag som nyligen presenterades inför parlamentet av ledamoten David Bahati, kräver dödsstraff för sex med någon av samma kön som är minderårig eller som har någon form av handikapp eller där den anklagade är hiv-positiv.

Förslaget innebär att den som misstänker ”homosexuella brott” måste underrätta myndigheterna inom 24 timmar. Den som låter bli att rapportera dessa brott ska kunna dömas till tre års fängelse. En person som förespråkar homosexualitet kan få flera års fängelse om förslaget blir till lag.

Vi socialdemokrater kritiserar också att lagförslaget likställer sex med någon av samma kön med sexuella övergrepp. Om lagen träder i kraft kommer de mänskliga rättigheterna i Uganda urholkas. Skyldigheten att rapportera kommer också att skapa utbredd misstro bland Ugandas befolkning.

Vi uppmanar Fredrik Reinfeldt, som Sveriges statsminister tillika ordförande för EU, att agera för att säkerställa HBT-personers framtid och trygghet i Uganda.

14 december 2009

Anmälan om könsdiskriminerande reklam till Reklamombudsmannen

Skickade precis denna anmälan om könsdiskriminerande reklam till Reklamombudsmannen:


STRIPPANDE TOMTEFLICKA I BADKAR

Hej!


I dagens Aftonbladet (måndag 14 december 2009) på sidan 25 är en helsidesannons som jag vill anmäla för könsdiskriminerande reklam.

I annonsen marknadsförs bolagsetablering på rekordtid. I centrum finns en stor bild av en ung tjej som sitter i ett badkar. Hon är naken på överkroppen och håller för brösten med händerna. På underkroppen har hon svarta spetsstrumpor som når upp till låren och en svart högklackad sko syns. Det ena benet sträcker hon rakt upp i luften. Hon tittar förföriskt mot betraktaren. På huvudet har hon en tomteluva. Bildtexten lyder i fetstil "Company for Christmas?" och under det med mindre text "Nytt aktiebolag på 4 timmar. Ring 08 4000 6200."

Det finns inget samband mellan det som marknadsförst (bolagsetablering) och bilden på flickan i badkaret. Flickan verkar mest vara ett sexigt blickfång. Kopplingen mellan tomteluvan och texten "Company for christmas?" är krystad och gör att annonsen känns ännu mer förnedrande och objektifierande. Associationerna man får när man ser bilden och läser bildtexten är snabb företagsetablering och snabb sex.

Även om det vore badkaret, underkläderna, skorna eller tomteluvan som var till salu ger bilden olustiga associationer eftersom det ser ut som att även den unga flickan saluförs. Med tanke på att bolagsetablering inte har något över huvud taget med bilden att göra känns det ännu olustigare med denna typ av marknadsföring!


Panlegis group står bakom annonsen (http://se.panlegis.com). Enligt deras hemsida har de säte i Malta.


Vänliga hälsningar

Hillevi Larsson

En tredelad föräldraförsäkring


Under S-kongressen (28 okt-1 nov) fick S-kvinnor igenom vårt krav om fler nya pappamånader. Detta är ett stort steg i en mer jämställd föräldraförsäkring! Det var först år 1974 som möjligheten infördes för pappor att vara hemma med sina barn i och med att föräldraförsäkringen tillkom. Dessförinnan fanns endast en moderskapsförsäkring.

Föräldraförsäkringen har länge varit föremål för debatt. Å ena sidan har kritiken varit att det inte är rätt att staten blandar sig i privata familjers intressen och å andra sidan har debattörer ansett att statens inblandning krävs för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor. Jag tror på det senare alternativet trots att det innebär en begränsning för den individuella familjen att själva besluta om sin vardag. Min förhoppning är att tredelad föräldraförsäkring i förlängningen leder till mer jämställda löner mellan könen, samt att kvinnors ställning på arbetsmarknaden stärks.

En tredelad föräldraförsäkring innebär att en tredjedel endast kan tas ut av den ena föräldern, den andra tredjedelen endast av den andre föräldern och slutligen den sista tredjedelen som kan delas efter önskemål mellan föräldrarna.

Cecilia Wohltat