29 september 2008

Ekonomisk kris?!

Överallt i alla medier kan du idag höra och läsa om den största finanskrisen sedan 20-talet. I USA lanserades igår ett krispaket efter att staten fått gå in och rädda flera banker från konkurs. I Sverige spekuleras det i att Swedbank måste vända sig till staten för att få hjälp. Stadsminister Reinfeldt uppmanar svenska folket att fortsätta konsumera, och får stöd av ekonomer som säger att det är lugnt. Vad ska man tro?

Under de senaste fem åren har världen upplevt snabbare tillväxt än någon gång sedan i början av 1970-talet. Detta samtidigt som klyftorna mellan fattiga och rika har ökat. I USA har de här klyftorna återgått till nivåer som i början av 1900-talet. I Sverige har vi gått från att vara en välfärdsstat med skattefinansierad skola, sjukvård och socialförsäkringar, till ett land där vart femte barn lever i fattigdom. Ökade inkomstklyftor i kombination med en otrygg arbetsmarknad och raserade trygghetssystem leder dessutom till ökad kriminalitet.

Naomi Klein beskriver i sin bok "Chockdoktrinen" hur nyliberala ideologer och makthavare utnyttjat katastrofer som denna för att driva igenom förändringar som människor annars inte skulle ha gått med på. Senast vi hade en kris i Sverige var 1991 och då precis som idag genomförde den borgerliga regeringen en rad reformer som gjorde de rika rikare medan sjuka och arbetslösa får betala. De säljer ut våra statliga bolag, raserar bostadspolitiken, försämrar A-kassan och främjar en låglönemarknad. Det är därför dags att vi sätter ner foten och tar tillbaka våra positioner. För att det ska lyckas måste vi börja med att bygga upp en stark fackföreningsrörelse.

/Frida
.

26 september 2008

EU och kvinnorna

Det bor 250 miljoner kvinnor i EU-länderna och tydligen är det ingen som duger när det snart är dags att utse dessa fyra EU jobb: en permanent ordförande för Europeiska rådet, en representant för utrikes och säkerhetspolitik, en talman för parlamentet och en ordförande för kommissionen. I diskussionerna inför jobben är hittills inga kvinnor aktuella.

Kanske dags att leta lite till? Skriv på det här uppropet och hjälp till att uppmärksamma gubbarna om att det finns kompetenta kvinnliga kandidater till alla jobb!

http://www.femalesinfront.eu/default.asp?view=front&lang=gb

/jorun

22 september 2008

Självständighet eller död...

Första gången jag hörde talas om Västsahara, trodde jag de menade det geografiska området västra Sahara. Jag hade totalt missat att det var ett land. Men jag insåg snabbt att jag inte var den enda som inte kände till konflikten. Den var och är generellt sett ganska okänd. Västsahara är ett land som ligger söder om Marocko och som är Afrikas sista koloni. Det var en gång i tiden en spansk koloni men ockuperades av Marocko 1975 när Spanien drog sig ut ur landet. Idag bor runt två tredjedelar av den västsahariska befolkningen i den Algeriska öknen som flyktingar. Från början av ockupationen utkämpades ett militärt krig men sedan 1991 är det "fred" i området.

Mina besök till flyktinglägren har hjälpt mig att inse att bara för att det officiellt är ett "eldupphör" betyder det inte att kriget upphört. Människor torteras, mördas och försvinner hela tiden i det ockuperade området av Västsahara. Våldtäkt på både kvinnor och män används systematiskt och frekvent som krigsmedel av Marockanska soldater och poliser. Jag har sett och hört konsekvenserna av ockupationen, och de är inte vackra. De västsahariska ungdomarna växer upp med en hopplöshet som är så stark att de är villiga att offra sina liv för att befria sitt land. Termen "självständighet eller död" återkommer gång på gång i diskussionerna kring om man ska fortsätta kämpa fredligt eller ta till våld igen.

Västsaharakonflikten är en konflikt där man egentligen kan göra hur mycket som helst genom att nästan inte göra något alls. Det som behöver göras det är att erkänna Västsahariernas rätt till sin självständighet (som för övrigt ett 80-tal länder redan gjort). Och för att göra detta behöver man bilda opinion och detta görs egentligen bäst genom att prata med människor och beskriva konflikten i annat än svartvita termer. Så det tänkte jag börja med att göra på S-kvinnoklubben Avantgardes möte den 13 oktober klockan 18.30 på Ystadsgatan 8 i Malmö. Där tänkte jag också dela med mig av de andra stegen som jag tror vi behöver ta gemensamt som socialdemokrater för att hjälpa till med befrielsen av Afrikas sista koloni. Välkomna!

Natasa Mirosavic
.

08 september 2008

Gästbloggaren Gun-Britt Lagerkvist om sjukvården

Vi socialdemokrater är inte nöjda med det sätt sjukvården sköts i Malmö. Vi hade också stora problem när vi var i majoritet, men vi gjorde vårt bästa.

Den borgerliga femklövern avisera hela tiden neddragningar på vårt sjukhus (MAS), först ville man lägga ner vårdplatser men nu drar man in på personal och till slut blir det ju samma sak. Akuten fungerar inte, dagligen hör vi om timslånga köer för sjuka patienter och deras anhöriga, det är inte o.k. Personalen kan ju faktiskt inte ”trolla med knäna”

Eva Holmström och Regionrådet Rikard Larsson besökte Psykiatrin i våras och var djup nedstämda med vad dom såg och har rapporterat detta till regionledningen. Vad görs åt det?
Organisationen är också sådan att det inte finns lokala förutsättningar för oss i sjukvården att följa och följa upp verksamheten.

Visst, det har byggts en hel del i Malmö men det räcker inte att bygga sjukhusbyggnader man måste fylla dom med innehåll och det tycker jag inte den borgerliga femklövern gör. Dom skyller på pengar men till ideliga privatiseringar finns det alltid medel……..

Gun-Britt Lagerkvist
Ledamot i södra sjukvårdsnämnden