28 januari 2008

Sluta jiddra börja trolla!

Jag läste i gårdagens Sydsvenska en intressant intervju med Pär Ström. Han ska starta en rörelse mot mansförtryck. Eftersom jämställdhet handlar om att båda könen ska frigöras från sina könsroller och ha samma möjligheter var jag uppriktigt intresserad av Pär Ströms synpunkter. Men jag blev snabbt besviken när jag började läsa. Han tar upp farbror Melker m.fl. ur Astrid Lindgrens böcker som exempel på hur män förlöjligas i media. Vad han glömmer är de andra 98 procenten av böcker och filmer där kvinnor framställs som stereotypa objekt.

Det som förundrar mig är att Pär Ström beskriver hur feministiska tankar om världen under flera decennier har upfattats som rådande sanning av media och det politiska etablissemanget. Var har Pär Ström varit när media bokstavligen slaktade FI och Tiina Rosenberg? Vet han inte att det misshandlas en kvinna var tjugonde minut i Sverige? Att kvinnor fortfarande stenas till döds i Afganistan för att de inte underkastar sig sin man? Att kvinnor i genomsnitt tjänar 75% av mäns lön? Att jordens kvinnor endast äger 1/10 del av jordens resurser? Att hälften av Sveriges kvinnor över 15 år enligt en statlig utredning utsatts för våld, kränkning eller sexuella trakasserier? Jag skulle kunna fortsätta att beskriva patriarkatets konsekvenser sida upp och sida ner. Detta är inte små svårigheter som drabbar kvinnor, utan detta är resultat av att kvinnor sedan urminnestider har värderats lägre än män.

Så kom igen Pär Ström! Du är välkommen i kampen mot orättivisorna som grundas på kön, men sluta gnäll om Melker och börja jobba. Du kan börja med att ta ut hälften av föräldraledigheten så får du mer tid med ditt barn.

Frida Karlsson

1 kommentar:

Anonym sa...

..."de andra 98 procenten av böcker och filmer där kvinnor framställs som stereotypa objekt"


VILKA 98%?! Vad menas egentligen!?
Fråga vilken filmvetare som helst och du finner att du knappast har på fötterna när du kör med sådana pinsamma lögner!!
Eller vad sägs om krigsfilmer? Allehanda gangsterfilmer? Good old Westernfilmer? Godtycklig thriller? Actionfilmer? Polisfilmer? VAD menar du att de manliga karaktärerna i de filmerna oftast är om inte just STEREOTYPA bilder av män?
Eller menar "Frida" att det bara är de kvinnliga stereotyperna som är - buhuuu! - dåliga och kan ses som "objekt"??
Fy skäms så sexistiskt! Och inte minst pinsamt som fan.



"Vet han inte att det misshandlas en kvinna var tjugonde minut i Sverige?"


Vet "Frida" inte om hur många MÄN som misshandlas i Sverige per år?
Har "Frida" ens brytt sig om att kolla statistiken för misshandel av män? En statistik som vi alla vet döljer ett (troligen) stort mörkertal eftersom män bevisligen väljer att inte anmäla misshandel i lika stor utsträckning som kvinnor gör. I synnerhet inte om den som misshandlar är en kvinna.
Eller är det bara - buhuu! - de kvinnliga offren som räknas numera?

Skäms! Det här är ju bara pinsamt.
Våld och misshandel mot andra personer är lika illa, oavsett om det riktar sig mot en man eller kvinna (eller ett barn) och oavsett om misshandlaren är en kvinna eller en man. Vad spelar det för roll vilket kön offret eller den skyldiga har? (Mer än för de "politiskt" hjärntvättade och sexistiskt lagda, förstås.)
Trygghet för alla är viktigast.