19 april 2008

Hur blir det med våra apotek?

Borgarna, med Göran Hägglund i spetsen, försöker förknippa omregleringen av apoteksmarkanden med mångfald, valfrihet, större tillgänglighet och möjligheten att underlätta för nya aktörer. Och visst låter det bra! Det är säkert ingen av oss som säger nej till detta . Men vad innebär det i verkligheten? Utförsäljning av våra apotek är inget annat än att bana väg för stora internationella jättar som ska styra den svenska marknaden.

Vad händer hos våra grannar i Norge? Ambitionen med tillgänglighet och ökad mångfald har förvandlats till en marknad där tre stora internationella kedjor, icke norska, äger den norska marknaden. Läkemedelspriserna har i fler fall ökat och tillgänglighet i glesbygden har inte ökat. Vi i Sverige har bland de lägsta läkemedelspriserna i en internationell jämförelse och det ska vi vara stolta över. Det är ett bevis på att läkemedelsförsörjningen är kostnadseffektiv och att vi värnar om våra patienter.

Och missförstå mig inte! Vi ska naturligtvis kunna vara öppna för att andra aktörer än Apoteket AB ska kunna sälja vissa receptfria läkemedel. Men det viktigaste syftet med apoteksreformen måste vara att vi ska förbättra för patienterna, säkerställa kvaliteten och inte låta skattebetalarna stå för notan som går rakt in i fickan till stora internationella bolag.

Amela A. Hodzic
Ledamot i Socialdemokraternas Rådslag för välfärden och medlem i Avantgarde
.

Inga kommentarer: