16 oktober 2006

Betraktelse från Kina

Jag befinner mig just nu på resande fot i Kina. Det är mycket intryck när man reser i ett nytt land, och som feminist reflekterar jag naturligtvis över jämställdheten. Kineserna är påhittiga när det gäller att hitta arbetsuppgifter till alla. Det måste de naturligtvis vara eftersom det är hemskt många människor som ska sättas i arbete. Men bortsett från det har jag reagerat på att arbetsmarknaden inte tycks vara lika könssegregerad som i Sverige.

Det är minst lika vanligt med kvinnliga som manliga chufförer i såväl taxi som bussar. Hårfrisör som i Sverige i huvudsak är ett kvinnligt yrke verkar vara lika vanligt bland män som kvinnor. På sjukhuset såg jag fler kvinnliga läkare än manliga. Även poliser verkar vara ett jämställt yrke. Däremot försäljare är mestadels kvinnor. På de industrier som jag besökt har det varit lika många man som kvinnor, däremot återfanns den traditionella fördelningen då män är chefer och kvinnor arbetare. När jag frågade varför fick jag svaret "kvinnor är starka, de föder barn. Män skulle aldrig klara av de tunga arbetsuppgifterna".

Även på byggen är det lika vanligt att se män som kvinnor (vilket för mig är facinerande) men jag har noterat en viss olikhet i arbetuppgifterna (kvinnor gör något fysiskt lättare uppgifter). Kanske beror det på att det är så många fler kvinnor än man som lever i Kina att man måste ta vara på all arbetskraft. Fram till 1986 blev människor födda i Kina tilldelade ett yrke vilket man kan se som en form av kvotering (jag vet inte hur yrkena blev valda men). Jag tycker ialla fall det är en intressant iaktagelse som jag gärna vill att ni kommenterar. Är nyfiken på era kommentarer på varför det är så här!

Hälningar från er resande ordförande Frida
.

Inga kommentarer: