23 augusti 2007

Jämställdhet hos unga par?

Har läst om och nyligen bevittnat, återigen, om hur unga par som till synes är jämställda i hemarbetet och övrigt plötsligt tar åt sig alla traditionella könsroller när de gifter sig och/eller får barn. Bevittnade ett giftemål där fäderna talade om att "ge bort" dottern till mannen familj och att mannens familj "fått" en ny familjemedlem. Bara en sån sak. Diverse skojiga bröllopslekar under middagen som handlade om just hemarbete och dess uppdelning visade en ganska stark trend hos detta ändå medvetna par. Vilket skojas bort med diverse "typisk, ja det är ju så.." blickar/kommentarer. Och - vad är det med unga par och parmiddagar tex? Hur många gånger är det inte så att männen börjar snacka om nåt kul "manligt" tillsammans, medan det förväntas att man som tjej ska knyta an till den andra killens tjej och prata om nåt typiskt... tjejigt. När man egentligen bara vill vara med i den första diskussionen, som kanske var intressant i bästa fall. Och vaför kan inte alla prata tillsammans om nåt kul och engagerande? Undantag finns säkert men.. Näää har vi inte kommit längre? Nu får alla unga par sluta vara så himla "pariga" och ta sitt ansvar ;)

/Matilda

--

8 kommentarer:

Anonym sa...

Matilda skrev:
"...om hur unga par som till synes är jämställda i hemarbetet och övrigt plötsligt tar åt sig alla traditionella könsroller när de gifter sig och/eller får barn."

1. Andra skulle kanske kalla det mognad och vuxenliv? Jag skulle kanske kalla det fritt val.
Det är ju upp till var och en hur han/hon väljer att leva sitt liv.

2. Bara för att du är anhängare av en viss syn om vad som är "jämställt" eller inte och vad som är en "traditionell könsroll" eller inte så behöver ju inte alla dela just din snäva uppfattning. Människor har faktiskt ett eget huvud att tänka med - alla behöver inte i sann kommunistisk anda tänka med samma huvud som du (eventuellt) gör. Det kan ju vara bra att du lär dig det...

Om du tycker att du har rätt att tycka och tänka på ett visst sätt så måste ju rimligen andra få tycka och tänka hur de vill. Vad ska du lägga dig i det för?
Nej, fram för människor som lever sina liv precis som de själva vill - utan att de ska behöva bli stämplade som "ojämställda" eller dylikt!
Med samma tankegång som du geggar ner dessa "unga pars" livsval kan du ju även stämpla andra människors fria val, som att gifta sig med sin partner av samma kön, tex. Inser du inte att det är precis det du gör?

Trångsynthet och fördomsfullhet - det är två ypperliga beteckningar för sådana tankegångar som du tycks representera!

Hillevi Larsson sa...

I majoriteten av skilsmässor i Sverige är det kvinnan som tar första steget och vill skilja sig.

En vanlig förklaring, som kvinnorna själva anger, är den skeva uppdelningen av hemarbetet och omsorgen om barnen.

En hel del kvinnor talar om att de först jobbar heltid, sedan väntar ytterligare ett heltidsarbete hemma - att ta hand om hushållet, och barnen. "Vård av frisk man i hemmet" är ytterligare en arbetsuppgift som många kvinnor tyngs av.

Det är fel att tro att majoriteten kvinnor vill ha det så. Tvärtom är det åtskilliga kvinnor som försöker få till stånd jämställda villkor i hemmet. Men mannens vilja inte sällan bristande. Möjligtvis kan en hotande separation eller skilsmässa få honom att rycka upp sig, men inte ens det biter på de mest hopplösa fallen.

Sedan finns det självklart många män som är moderna och jämställda. Vinnare är inte bara kvinnorna och barnen utan även de själva. De får bättre kontakt med sina barn och förhållandet med kvinnan har större utsikter att hålla på sikt.

Hillevi

Anonym sa...

Hillevi skrev:
"Det är fel att tro att majoriteten kvinnor vill ha det så."

Lägg genast ut referensen på den oberoende vetenskapliga studie som kommit fram till den citerade slutsatsen (dvs med andra ord: att det är fel att tro att män och kvinnor själva vill välja hur de lever sina liv)!
Om inte annat är det bara löst skitsnack du drar fram med!

Jag säger: Låt människor leva precis som de vill - varför skulle alla välja att leva som DU gör? Det är ju helt idiotiskt att tro att alla människor är likadana!

Kan man få en lista publicerad här NU hur EXAKT man ska leva för att inte gå utanför era fördomsfulla och trångsynta ramar? Skulle vara "intressant" läsning...
På så vis kan vi alla efter genomläsning av dylik lista nämligen hjärndöda lalla fram i EXAKT likadan mundering (obs, den får absolut inte inkludera någon typ av stringtrosor - det har vi ju läst om i tidigare inlägg på den här sajten - oavsett om man tycker sådana är bekväma eller inte!), exakt samma utbildning, exakt samma boendeform, exakt rätt antal barn, exakt rätt partner osv osv...
Och så vill jag även veta vilken frisyr och tandkräm man måste ha. För inte kan väl människor få välja sådant själv heller?? Neeeeej, hur skulle det DÅ gå?

Den som i en FAMILJ inte trivs med fördelningen av hushållsarbetet eller försörjningen ändrar nog på det efter gemensam diskussion i den aktuella FAMILJEN. Fy f-n för att någon utomstående ska bestämma sådant för vuxna människors räkning! Eller ännu värre: medelst kvotering eller lagstiftning gå in och våldta andra människors tankar och värderingar.


Det här påminner rejält om tok-kärringen vi hade på en sk "genusföreläsning" som när en tjej i publiken protesterade och menade att hon minsann inte alls är undertryckt pga sitt kön fick höra: "jo det är du visst, men du vet inte om det!"

Ähum... hjärntvätt någon??
Otroligt!!!!

Hillevi Larsson sa...

Hej "anonym"!

Du efterlyser forskning om skilsmässor. Det har gjorts flera undersökningar.

Jag redovisar en här. Det är en levnadsstudie från institutet för social forskning på Stockholms universitet.

Undersökningen visar att det som regel finns skillnader mellan hur könen upplever en skilsmässa både innan och efteråt. En hel de av kvinnorna blommar upp efter skilsmässan och får mer välbetalda jobb med högre status. För männen är det tvärtom, de går ner sig vilket också påverkar jobbet i negativ riktning.

Orsaken är att kvinnan i 70% av fallen varit initiativtagare till skilsmässan och därmed är mer beredda på livet som skilda. Den största anledningen till att kvinnor tar ut skilsmässa är ojämlik fördelning i hemmet och deras möjligheter att göra karriär.

I avhandlingen har filosofie doktor Michael Gähler jämfört hur kvinnorna mådde före skilsmässan och hur de mådde sedan.
- Det är märkbart att kvinnan före skilsmässan mådde dåligt, medan mannen ofta är helt ovetande om att något är fel i äktenskapet. När skilsmässan väl är ett faktum går de ner sig, säger Michael Gähler.
Förklaringen till att det kan vara så olika, tror Michael Gähler beror på att kvinnan i större utsträckning sörjer skilsmässan långt innan det verkligen är ett faktum. Ofta är det också kvinnan som tar initiativet till skilsmässan. Hela 70 procent av alla skilsmässor initieras av kvinnan.
- Eftersom hon fattat beslutet, verkar hon också vara den som kan återanpassa sig snabbast till den nya situationen, säger Michael Gähler.
Männen känner sig ofta tagna på sängen och har inte aktivt deltagit i beslutet. Det kan vara en av anledningarna till att de mår sämre än kvinnan.
- Allra sämst mår de som efter ett antal år inte skaffat sig en ny partner, säger Michael Gähler.
Det har ingen betydelse för mannens själsliga hälsa om han har ett starkt socialt stöd eller inte efter skilsmässan. I avhandlingen har Michael Gähler inte funnit att män som inte har det sociala stödet mår sämre.
- Att män mår sämre efter skilsmässan påverkar också deras karriär. Man presterar inte lika bra, helt enkelt, om man mår dåligt, säger Michael Gähler.
Den största anledningen som kvinnor har för att ta ut skilsmässa är ojämn arbetsfördelning i hemmet och deras möjligheter att göra karriär. De kvinnor som intervjuats i studien uppger att de påtalat för sin man att de är missnöjda med något, men inte fått gehör för det från sin man.

Hillevi

Anonym sa...

Hej Anonym

Du är dum i huvudet, en liten idiot som visar sin obildning och trångsynthet. Hittar på åsikter som dessa unga tjejer som bloggar på denna sida skulle ha såsom att de skulle vara kommunister. Dessutom använder du ett förnedrande språkbruk och försöker att nedvärdera deras åsikter.

Jag antar att du är rädd för starka kvinnor som vågar stå på sig, som vågar säga till andra kvinnor att inte ta skit från samhället eller sina män i hemmet.

Så snälla, sluta vara rädd och ta till dig nya erfarenheter. Män som grupp förtrycker kvinnor som grupp. Detta måste upphöra. Och detta måste alla hjälpas åt för att förändra. Vill du inte inse detta för att du är rädd, så kan ingen hjälpa dig.

Till sist, lilla du. Sluta vara så hatisk och fientlig mot alla som inte tycker som du. Hitta ett annat ställe där du kan läsa och blogga med de andra ultra konservativa männen som vill kedja sina kvinnor till spisen eller bygg en tidsmaskin så att du kan ta dig tillbaka till 1800 frost där kvinnan bara var en slav i hemmet och en handelsvara mellan männen.

/kille 30

som försöker att vara lite mer jämnställd, men lyckas inte alltid

Anonym sa...

"kille 30" skriver:

"Sluta vara så hatisk och fientlig mot alla som inte tycker som du."

Observera att det i MITT inlägg är precis det som är andemeningen: låt folk få tycka vad det vill och försök inte klämma in dem i era förproducerade fyrkantiga lådor. (Jag får väl här nu förutsätta att du har lite problem med läsförmågan (ingen fara, det är okej att ha det!) - hur kan du annars missa just den poängen i inlägget...)

Så jag antar att det är på plats med en påminnelse igen då - precis som jag ordagrant skrev tidigare:

"Jag säger: Låt människor leva precis som de vill - varför skulle alla välja att leva som DU gör? Det är ju helt idiotiskt att tro att alla människor är likadana!"

Det finns (nästan) inget vidrigare än folk som inte kan tillåta att andra människor väljer att leva sina liv precis efter sitt eget huvud. Fruktansvärt motbjudande med människor som sätter stämpeln "ojämställd" på någon som planerar tex sitt familjeliv och sitt liv precis som de själva vill.

Otroligt!!!

PS.
Har förstått att vi är flera som tycker att "kille 30":s citat "Du är dum i huvudet, en liten idiot..." OCH "Dessutom använder du ett förnedrande språkbruk..." I SAMMA INLÄGG slår rekord i underhållande kombination.
Snacka om motsägelse! Underbart! :-)
Skriv ut och sätt upp på anslagstavlan, folks!

MN sa...

Kära ni, om alla fick leva sina liv som de ville utan problem så skulle denna diskussion inte finnas! Problemet är att alla får inte leva sina liv som de önskar. Vissa grupper i samhället får kämpa lite mer än vissa andra. Det gäller exempelvis kvinnor. Även män som hamnar lägre i rang pga mjuka kvalitéer tex. Allt detta står beskrivet i den mycket pedagogiska boken "Det finns en plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". Innehållet i denna bok är helt baserad på vetenskapliga studier. Det är bara att sätta igång att studera ojämlikheter i samhället. Att alla skulle få som dom vill är ren och skär okunskap.

Anonym sa...

matilda:
"Problemet är att alla får inte leva sina liv som de önskar."

Och nu hoppas jag VERKLIGEN att du inte menar människor i SVERIGE!? För om så är du inte bara ute och tokcyklar utan har även kört alldeles vilse och ner i ett djupt dike:
VEM i Sverige FÅR inte leva precis som han/hon vill (inom lagens gränser, naturligtivs)?!
Vad är det för lös bullshit. Finns inte en kotte i Sverige som inte FÅR leva som de önskar och planerar själv.

Däremot:
1. Det finns folk som inte KAN eller KLARAR AV att leva som de vill av olika anledningar (tex man är för lat att sköta sina studier och skaffa sig en passande utbildning och ett bra jobb, man kan inte hålla sin budget, lider av köphysteri och skuldsätter sig, man kan inte hålla sig borta från droger och super skallen av sig...osv osv). Kort sagt, människor som vill leva en viss typ av liv, men klarar inte av att göra det eller tillskansa sig förutsättningarna för det.

2. Det finns den grupp av människor som inte KAN/KLARAR AV att leva sina liv som de vill för att de tex har ett svårt handikapp - men för dessa finns det i ett välfungerande samhälle stöd och hjälp för att komma så nära som möjligt.

3. Det finns politker-as och annat löst småpåvefolk som FÖRHINDRAR att människor får planera och leva sina liv efter eget önskemål. Och sådana borde ju naturligtvis inte endast förvisas till en kloak, de borde även tvingas äta innehållet i nämnda kloak. (Enligt devisen "skit ska skit ha".)

Att FÖRHINDRA människor att leva sina liv är bland det mest ruttna som finns. Sådana brukar befolka toppskikten i allehanda diktaturer och fundamentalistiska grupperingar. Inte helt ovanligt att människor som försöker förhindra andra att leva/planera sina liv själva är ganska misslyckade, bittra och avundsjuka personer.

Om man sträcker sin näsa utanför Sveriges gränser: Ja, DÄR finns i flera fattiga eller utsugna länder människor som inte FÅR leva sina liv som de själva önskar och planerar. De förhindras inte bara av politiska och religiösa lufthuvuden, utan även av tex svält och avsaknad av utbildningsmöjligheter.

Att sammanblanda det lidande och det förtryck som dessa människor lever i med de banal och fjuttiga "problem" som finns i Sverige är inte bara idiotiskt, det är i total brist på empati också.


matilda skrev:
"Vissa grupper i samhället får kämpa lite mer än vissa andra."

Ehh...dah? Är det NÅGON som VERKLIGEN tror att ALLA har exakt samma förutsättningar här i VÄRLDEN? Kan man verkligen vara så dum? Klart inte alla kan allt och att vi får kämpa olika mycket för att klara av något!

Jag kan inte gå i stilettklackar, så jag kan nog inte arbeta som mannekäng på modevisningar. Okej, jag får syssla med något annat. Jag kan inte springa väldigt fort och dribbla med en boll samtidigt, så jag kan inte spela fotboll i ett elitlag. Okej, jag får syssla med något annat.
MEN! Om jag VERKLIGEN skulle vilja jobba som mannekäng eller spela fotboll så hade jag nog fått kämpat rätt hårt för det - antagligen mer än vad tex både Beckham eller Evangelista behövt göra...
Så är det jättesynd om mig då? Nä, skulle inte tro det.

matilda skrev:
"Att alla skulle få som dom vill är ren och skär okunskap."

Ja, vem tusan har NÅGONSIN påstått att alla får som de vill. Är det något udda skämt? Skärpning!

/Jösses - en tar sig för pannan!!!