05 april 2009

Jämställdheten som försvann


Under några år var jämställdhet "the shit".  Det talades om det överallt, skapades jämställdhetsgrupper på skolor och i föreningar, diskuterades i riksdagen och i media. Sen försvann begreppet. Till och med Jämställdhetsombudsmannen försvann. Visserligen bytte hon bara kläder men trängs nu med en rad andra områden där diskriminering förekommer.

 

Jag vill dock inte gå in på detaljer om vilket diskrimineringsområde som är viktigast. Mitt syfte är snarast att klaga på det ointresse som infunnit sig att arbeta med jämställdhetsfrågor. Jämställdhet är inte längre hett. Ordet jämställdhet har kommit att bli något tråkigt och förlegat för många. Särskilt för många unga tjejer som skulle behöva en portion kunskap om varför de inte tas på allvar och varför den där killen i klassen ofta får lärarens uppmärksamhet. Jämställdhet inte är lönt att ha. Eller, är Sverige helt jämställt nu?

 

Jämställdhet+ arbetsliv är en kombination som skulle kunna vara en het potatis. Alla kommer ändå att befinna sig inom det i sinom tid. Studenter jag träffar tror att de är skyldiga att berätta för arbetsgivaren att de är gravida i andra månaden. Tjejer känner sig mer nervösa än killar inför första lönesamtalet. Tur att fackliga organisationer arbetar med metoder för hur man praktiskt kan göra. Över huvud taget diskuteras relationen arbetsgivare- arbetstagare ur ett jämställdhetsperspektiv inte längre. Intresset har svalnat.

 

En del av lösningen heter positiva förebilder. Om de positiva förebilderna slås tillbaka och tvingas vara tysta vågar färre ta sig ton. Jag saknar Margareta Winberg, Gudrun Schyman och andra kvinnor i både politik och näringsliv som syns och hörs och får många minuters mediatid . Sverige är inte jämställt än. Återuppliva jämställdheten!

 

Elin Sundin, tidigare styrelseledamot Avantgarde Skåne

 


 




"kolla in resten av Windows Live™. Inte bara e-post – Windows Live™ är mycket mer än din inkorg. " Mer än bara meddelanden

Inga kommentarer: