14 december 2009

En tredelad föräldraförsäkring


Under S-kongressen (28 okt-1 nov) fick S-kvinnor igenom vårt krav om fler nya pappamånader. Detta är ett stort steg i en mer jämställd föräldraförsäkring! Det var först år 1974 som möjligheten infördes för pappor att vara hemma med sina barn i och med att föräldraförsäkringen tillkom. Dessförinnan fanns endast en moderskapsförsäkring.

Föräldraförsäkringen har länge varit föremål för debatt. Å ena sidan har kritiken varit att det inte är rätt att staten blandar sig i privata familjers intressen och å andra sidan har debattörer ansett att statens inblandning krävs för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor. Jag tror på det senare alternativet trots att det innebär en begränsning för den individuella familjen att själva besluta om sin vardag. Min förhoppning är att tredelad föräldraförsäkring i förlängningen leder till mer jämställda löner mellan könen, samt att kvinnors ställning på arbetsmarknaden stärks.

En tredelad föräldraförsäkring innebär att en tredjedel endast kan tas ut av den ena föräldern, den andra tredjedelen endast av den andre föräldern och slutligen den sista tredjedelen som kan delas efter önskemål mellan föräldrarna.

Cecilia Wohltat

Inga kommentarer: