24 december 2009

Vem vill föda i Malmö?


Idag är det julafton och många föräldrar går i väntans tider- på barn.  Sverige upplever just nu en baby boom. Inte sedan 1946 har så många barn fötts i Sverige som år 2009. Och fler barn är på väg nästa år. I Malmö går barnmorskorna på knäna för alla föräldrar som vill förlösa på UMAS. Det är nedskärningar på kvinnokliniken men barnmorskorna på UMAS säger i en intervju till Sydsvenskan att femton barnmorskor skulle behöva anställas för att kunna genomföra de förlossningar som är i antågande.
 

Redan i somras kunde man som gravid kvinna uppleva långa köer till Mödravården i Malmö. Som barnaväntande förälder är detta så klart ett irriterande bekymmer. Min egen lösning blev att söka mödravård i Stockholm där jag också vistas en hel del. Jag fick vänta ett antal veckor på hjälp men de välkomnade mig med öppna armar. Något kontrastlikt när Malmö mest såg mig som ett besvär. Barnmorskorna på UMAS säger att kvinnorna som kommer till förlossning inte ska märka att det är stora neddragningar. Jag lovar att de märker det, särskilt när kvinnor får föda barn i vasken och inte kan få den smärtlindring de har önskat sig. Det skapar irritation och en minskat förtroende för landstinget, personalen och dessutom för förtroendet medborgare emellan.

 

Vad händer med kvinnovården i Region Skåne? Antingen bestämmer man sig för att vilja ha fler skattebetalande personer i Skåne och satsar därför på en bra mödravård och kvinnohälsovård eller så struntar man i det. Det är kontraproduktivt att tala med kluven tunga. Dessutom är det viktigt för Region Skåne att vara en attraktiv arbetsgivare samt vårdgivare. Annars riskerar man att vårdbehövande söker sig någon annanstans i Sverige. Har Region Skåne råd att inte ta hand om sina medborgare? Det är dags att Region Skåne tar sig i kragen och skapar möjligheter för regionen att växa- på alla sätt. Inte bara bra kollektivtrafik behövs, vi behöver också bra hälsovård för att skapa trygga förhållanden så att det i sin tur kan ge bra medborgare tillika skattebetalare.

 

En god jul till alla starka kvinnor och män i världen som inte ger sig trots ständiga nej! 

 

 

Elin Sundin

 

 




Hitta kärleken! Klicka här Hitta en dator som passar dig!

Inga kommentarer: