17 februari 2010

Våga vägra finkultur

Ekot sände häromdagen nyheten om sextrakasserierna inom teatern gång på gång på gång. Historierna de kvinnliga skådespelarna berättar blev bara äckligare för var gång jag hör dem. Våldtäktsförsök, tafsningar, sexuella anspelningar och hot om våld – allt utfört av chefer och kollegor i finkulturens vardagsrum.

Kvinnorna anmäler inte eftersom de är rädda för att inte få fler uppdrag om de blir betraktade som besvärliga. Ingen får stå i vägen för den store manlige konstnären. Detta trots att det faktiskt inte handlar om lite halvtaskig arbetsmiljö utan om brott som ska polisanmälas och där förövarna ska dömas.

Kulturen lever på stora offentliga bidrag och ska så göra. Men då har vi rätt att ställa krav på att våra skattepengar inte går till att härbärgera sexualbrottslingar. Det är dags att rensa upp i den manliga vålds- och maktkultur som tycks råda inom de offentliga kulturinstitutionerna.

Men vi kvinnor kan faktiskt göra mer än så. För även om männen dominerar inom kulturen så är kvinnor ofta de stora kulturkonsumenterna. Dags att utöva lite konsumentmakt? Våga vägra finkultur!

/Jorun

11 februari 2010

Återuppbygg sjukförsäkringen!

Den borgerliga regeringen har bit för bit slagit sönder det trygghetssystem som vår välfärdsmodell bygger på. Vid nyår utförsäkrades 16 000 personer från sjukförsäkringen. Under kommande år drabbas ytterligare tiotusentals människor. Detta är inte bara en djup tragedi för de som drabbas utan ett nederlag för hela välfärdsamhället. Speciellt hårt slår detta mot kvinnor, vilka är överrepresenterade när det gäller belastningsskador och stressrelaterade sjukdomar.

Detta har debatterats flitigt de senaste veckorna. Den borgerliga regeringen hävdar att de förändringar som de gjort har sänkt sjukfrånvaron i Sverige. Björn Johnsson, forskare vid Malmö högskolas Centrum för tillämpad arbetslivsforskning, menar att detta är en myt. Antalet sjukdagar fördubblades mellan 1996 och 2002,men detta berodde inte på att antalet sjukskrivna ökade utan att de sjukskrivna var borta längre. Vilket hängde samman med ett havererat rehabiliteringssystem. Att den svenska sjukfrånvaron nu närmar sig det europeiska genomsnittet är inget nytt enligt Björn, utan något som inleddes redan 2003. Björn Johnsson menar också att de minskade sjuktalen beror på att människor utförsäkras och övergår i arbetslöshet eller hänvisas till socialbidrag.

Att ställa människor utanför de gemensamma försäkringarna vid sjukdom gör ingen friskare och det gör inte att någon kommer närmare arbetsmarknaden. Minskad sjukfrånvaro innebär inte automatiskt att fler personer blivit friskare och återvänt till arbetslivet. Vi socialdemokrater kräver en återuppbyggnad av trygghetssystemen.

Frida Trollmyr

08 februari 2010

Stoppa ockupationen av Gaza!

En mamma i Gaza väntar på sitt barn. En trettonårig pojke på väg hem från en dag i skolan. Plötsligt hörs dånet eka mellan husen. Israeliska flygplan visar sig på den klarblå himlen. Ångesten kramar mammans hjärta. Bomberna faller över Gaza. Var är mitt barn? Senare kommer den palestinska polisen till mammans hus. Din son är död. Dödad av israeliska bomber. Mamman chockad vill se sin son. Det är ingenting att se. Mamman vidhåller sitt krav. På bårhuset får mamman ta farväl av vad som återstår av sonen. En sko och resterna av ett ben sitter i denna. De israeliska bomberna över Gaza har åter talat. Ett oskyldigt barns liv har släckts.

Ingalill Bjartén
Skånes S-kvinnor