Den borgerliga regeringen har bit för bit slagit sönder det trygghetssystem som vår välfärdsmodell bygger på. Vid nyår utförsäkrades 16 000 personer från sjukförsäkringen. Under kommande år drabbas ytterligare tiotusentals människor. Detta är inte bara en djup tragedi för de som drabbas utan ett nederlag för hela välfärdsamhället. Speciellt hårt slår detta mot kvinnor, vilka är överrepresenterade när det gäller belastningsskador och stressrelaterade sjukdomar.
Detta har debatterats flitigt de senaste veckorna. Den borgerliga regeringen hävdar att de förändringar som de gjort har sänkt sjukfrånvaron i Sverige. Björn Johnsson, forskare vid Malmö högskolas Centrum för tillämpad arbetslivsforskning, menar att detta är en myt. Antalet sjukdagar fördubblades mellan 1996 och 2002,men detta berodde inte på att antalet sjukskrivna ökade utan att de sjukskrivna var borta längre. Vilket hängde samman med ett havererat rehabiliteringssystem. Att den svenska sjukfrånvaron nu närmar sig det europeiska genomsnittet är inget nytt enligt Björn, utan något som inleddes redan 2003. Björn Johnsson menar också att de minskade sjuktalen beror på att människor utförsäkras och övergår i arbetslöshet eller hänvisas till socialbidrag.
Att ställa människor utanför de gemensamma försäkringarna vid sjukdom gör ingen friskare och det gör inte att någon kommer närmare arbetsmarknaden. Minskad sjukfrånvaro innebär inte automatiskt att fler personer blivit friskare och återvänt till arbetslivet. Vi socialdemokrater kräver en återuppbyggnad av trygghetssystemen.
Frida Trollmyr
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Läste i Sydsvenskan att 80% av de 14000 som fick slut på sina dagar i sjukförsäkringen vid årsskiftet har har skrivit sig antingen på arbetsförmedlingen eller sökt socialbidrag. 6 % är kvar hos försäkringskassan och ytterst få har återvänt til sina jobb. Detta talar väl för att strängare regler i sjukförsäkringen INTE leder till fler människor i arbete. Regeringens politik är helt fel väg att gå!!
Skicka en kommentar