17 februari 2010

Våga vägra finkultur

Ekot sände häromdagen nyheten om sextrakasserierna inom teatern gång på gång på gång. Historierna de kvinnliga skådespelarna berättar blev bara äckligare för var gång jag hör dem. Våldtäktsförsök, tafsningar, sexuella anspelningar och hot om våld – allt utfört av chefer och kollegor i finkulturens vardagsrum.

Kvinnorna anmäler inte eftersom de är rädda för att inte få fler uppdrag om de blir betraktade som besvärliga. Ingen får stå i vägen för den store manlige konstnären. Detta trots att det faktiskt inte handlar om lite halvtaskig arbetsmiljö utan om brott som ska polisanmälas och där förövarna ska dömas.

Kulturen lever på stora offentliga bidrag och ska så göra. Men då har vi rätt att ställa krav på att våra skattepengar inte går till att härbärgera sexualbrottslingar. Det är dags att rensa upp i den manliga vålds- och maktkultur som tycks råda inom de offentliga kulturinstitutionerna.

Men vi kvinnor kan faktiskt göra mer än så. För även om männen dominerar inom kulturen så är kvinnor ofta de stora kulturkonsumenterna. Dags att utöva lite konsumentmakt? Våga vägra finkultur!

/Jorun

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet. Jag är med :-)

Frida