07 april 2010

Vi kräver OB-dagis!

Läste i dagens Sydsvenskadagblad att det startats ett upprop för OB-dagis i Malmö. Jag kontaktade ansvarig tjänsteman på kommunen för ett tag sedan för att höra hur det ser ut i Malmö. Då fick jag följande svar:

I Malmö kommun finns det för närvarande fyra förskolor som erbjuder barnomsorg fram till klockan 21.00 alla dagar i veckan, inklusive helgdagar. Totalt finns det 382 platser, men alla används inte på obekväm arbetstid. I dagsläget har 236 barn i Malmö omsorg på kvällar och helger. Däremot finns det ingen känd efterfrågan på barnomsorg efter klockan 21.00.

Ingen känd efterfrågan? Kan inte låta bli att undra hur det behovet är undersökt. Det är tusentals människor som arbetar kvällar och nätter i Malmö, speciellt inom handeln, omsorgen och sjukvården. De flesta barnfamiljer som arbetar obekväm arbetstider söker lösningar inom familjen. Det finns dock familjer där båda arbetar kvällar och/eller nätter samt ensamstående föräldrar som inte har någon barnomsorg i dagsläget. Detta skapar en stor oro för både föräldrar och barn, och kan i längden ge ekonomiska konsekvenser. Barnomsorgen måste byggas ut så att den passar arbetsmarknaden och alla familjers olika behov. Därför stödjer S-kvinnoklubben Avantgarde uppropet och vi kräver OB-dagis och Nattis!

Frida Trollmyr

1 kommentar:

Anonym sa...

S i Hörby kommer att gå till val på att garantera barnomsorg som passar föräldrarnas arbetstider vilket jag tycker är bra.