27 mars 2010

Fin slöja, var har du köpt den?

Vad är det med slöjan som gör att den provocerar så? Det handlar trots allt om ett klädesplagg, inte ett vapen. Ändå betraktas kvinnor i slöja med förakt. De diskrimineras på arbetsmarknaden och det diskuteras högljutt om det ska vara tillåtet att bära heltäckande slöja inom barnomsorgen eller i skolan. Det känns ju som ett problem som fått orimliga proportioner när Reinfeldt diskuterade det härförleden. Hur många kvinnor i heltäckande slöja finns det egentligen? Har de begått våldsbrott? Är de en fara mot rikets säkerhet? Våldtar de? Slåss de på krogen? Nä, oftast inte.

Men är inte slöjan ett bevis för ett manligt förtryck och därför bör vi diskutera den? Jovisst, kvinnors klädsel har alltid engagerat män. Men ibland är slöjan bara ett klädesplagg. Eller ett kulturellt eller religiöst uttryckt. Spelar det egentligen någon roll? Om nu kvinnor bär slöja på grund av ett manligt förtryck, varför ska de då dubbelbestraffas genom att stängas ute från arbetsmarknaden? Det vore väl rimligare om vi i så fall diskuterade de förtryckande männen. Precis som vi bör diskutera alla de manliga normer som ligger bakom skönhetsidealen för västerländska tjejer.

Nästa gång jag ser en tjej i fin slöja ska jag inte titta bort. Jag ska fråga var hon köpt den.

/Jorun

1 kommentar:

JD sa...

Ja man kan ju undra vari problemet ligger, själv har jag bara sett enstaka med niqab och aldrig någon med burka. Och ska man diskutera något så är det väl maskeringsförbudet man bör ta upp isåfall som idag bara gäller vissa demonstrationer. Ser knappast någon anledning till att utöka det. På arbetsplatser däremot kan det kanske finnas anledning till att man inte vill att de anställda ska vara maskerade. Samma regler bör naturligtvis gälla för alla oavsett religion. Inom vården finns det klädrestrektioner pga av hygien och den måste man följa även om man har en religion som säger att man tex inte ska tvätta sina kläder.