07 juni 2008

Naturlig förlossning?

Nu när min förlossning närmar sig med stormsteg får jag massor av tips och uppmaningar från andra kvinnor. Väldigt många tycks förespråka en ”naturlig förlossning”, dvs. helt utan medicinsk smärtlindring. Ibland känns det som att det går prestige i detta med att inte använda smärtlindring och jag kan inte förstå varför – det finns ju lindring att få för något som med största säkerhet gör jätteont. Är man en bättre kvinna om man härdar ut?

Dessutom blir jag provocerad av hela begreppet naturlig förlossning eftersom man faktiskt befinner sig på ett sjukhus med all modern teknik som finns att tillgå. Vi ska vara tacksamma över att vi slipper riktigt naturliga förlossningar som ju är förknippade med hög dödlighet för både kvinna och barn. Gå in på Röda korsets kampanj ”Rädda mammorna” och ge ett bidrag som bland annat går till hälso- och sjukvård i krigsdrabbade länder. Så att fler kvinnor i utvecklingsvärlden slipper helt naturliga förlossningar.

Jorun
.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Vi ska vara tacksamma över att vi slipper riktigt naturliga förlossningar som ju är förknippade med hög dödlighet för både kvinna och barn."

Vad i helsike är det här för skitsnack!?

Hur vågar någon (så uppenbart totalt oinsatt i ämnet!) påstå att en förlossning utan smärtlindring är förknippad med hög dödlighet för BARNET och för KVINNAN!?
Det är förbanne mig helt ny "information" - ingen på en förlossningsavdelning någonstans i världen skulle (med legitimationen i behåll) påstå en sådan sak! Det finns inga belägg för sådana galna påståenden.

Det är ju snudd på kriminellt att sprida dylika lögner offentligt.

Och nej, ingen vettig person påstår att man är en "bättre" kvinna om man föder utan smärtlindring och/eller vaginalt. (Det tycks däremot finnas enstaka kvinnor som gärna odlar en sjuk offerbild av kvinnor som föder sina barn utan medicinsk smärtlindring.)

Däremot är det självfallet (i ALLA normalfall) mest optimalt för barnet att framfödas vaginalt.
Och fakta bakom det känner ju alla vid det här laget till så väl.


För övrigt rekommenderar jag opålästa blivande pappor och mammor att sätta sig in i hur en normal förlossning faktiskt går till.
Det verkar behövas.

Anonym sa...

Nja, nu missförstod du mig nog något - naturligtvis är det inte farligt att föda utan smärtlindring!

Min poäng handlade om att vi har en låg spädbarnsdödlighet i Sverige eftersom vi har tillgång till avancerad sjukvård. Bristen på sjukvård gör att barnafödande i många delar av världen är förenat med stora risker. Men min övergång från smärlindring till sjukvård tycks inte ha varit tillräckligt tydlig för vissa....jag beklagar /Jorun

Anonym sa...

Vad snacka du om Jorun???
Vad har spädbarnsdöden med nånting och göra? Spädbarnsdöden beror på brist på en signalsubstans i hjärnan gör att barnet slutar andas i sömnen.

Anonym sa...

Spädbarnsdöd och plötslig spädbarnsdöd är inte samma sak. Jorun syftar på små barn som föds i Sverige dör i mindre utsträckning eftersom vi har tillgång till bra sjukvård. Det finns massor av saker som kan gå fel vid en förlossning, inte bara brist på signalsubstanser i hjärnan hos bebisen. Observera hur vänligt och informativt jag svarar dig när du inte har koll, trots ditt ständigt superotrevliga sätt att näpsa andra.

Sara

Anonym sa...

Håller med om att bloggaren J är ute och traskar i diket en hel del i sin text.

J:s "svar" på den första kommentaren klargjorde ju ingenting! Vad då "goddag yxskaft"!?
Om man svarar på en kommentar bör man väl åtminstone ha läst igenom kommentaren ordentligt och tänkt efter vad man själv skrev för galet. Det är verkligen inte OK att påstå att "naturliga förlossningar" är "förknippade med hög dödlighet för både kvinna och barn". Vilket bloggaren faktiskt skrev. Ordagrant! Jag fattar verkligen inte vad man vill påstå med något sådant. Det är fult att ljuga.

Sen blir det ännu mer sjukt, för sen skriver J i ett försök att rädda fejset följande: "Min poäng handlade om att vi har en låg spädbarnsdödlighet i Sverige eftersom vi har tillgång till avancerad sjukvård."

Men det här är ju inte alls sant! Vi har INTE låg spädbarnsdödlighet (dvs barn som dör under de första 12 månaderna efter födsel) i Sverige pga tillgång till "avancerad sjukvård". Den kopplingen är falsk. Främsta orsaken till spädbarnsdödlighet i världen är INTE ALLS brist på ev avancerad sjukvård utan svåra diarrésjukdomar (tex kolera), svår nutritionsbrist eller allmän vanvård. I Sverige är bla SIDS (plötslig spädbarnsdöd) främsta orsaken till spädbarnsdödlighet, men dessvärre ligger det faktum att mammor och pappor misshandlar barn till döds också på orsakslistan.


Sen blir det ännu konstigare i J:s värld:
"Bristen på sjukvård gör att barnafödande i många delar av världen är förenat med stora risker."

Vilket - föga förvånande vid det här laget - inte heller är sant!

Det finns nämligen ingen (betydande) koppling mellan brist på sjukvård och ev risker vid barnafödande (betänk att de flesta kvinnor i världen faktiskt föder barn, helt utan komplikationer och utan medicinsk smärtlindring, utan kontakt med "avancerad sjukvård"!). Vad som däremot är beklagligt är att det vid ett ev behov av eftervård (efter tex ett kejsarsnitt, som ju alltid är ett omfattande bukkirurgiskt ingrepp) kan det finnas betydande brister i denna i vissa delar av världen. Men detta är inte på något sätt kopplat till just barnafödande: de främsta komplikationerna vid bristande eftervård (efter tex olika större operationer) drabbar krigsskadade män och pojkar. Inte nyförlösta kvinnor. (Även om naturligtvis även de sistnämnda även finns bland de som drabbas av den bristande eftervården.)


Till sist:
Håller med "Sara": tycker nog att kommentatorn som blandar ihop korten gällande SIDS (plötslig spädbarnsdöd) och spädbarnsdödlighet borde läst på lite bättre vad för andra osanningar som faktiskt stod i J:s inlägg. Det är ju som sagt fult att ljuga.

Ironiskt nog så stämmer inte heller kommentatorns inlägg om att SIDS skulle bero på ev brist på en neurotransmittor i hjärnan. Det är en förlegad hypotes vid det här laget. Orsaken till SIDS är inte klarlagd ännu, även om oxidativ stress med efterflöjande ischemi är en het kandidat.



Slut på lektionen. :-P