02 juni 2008

Gästbloggaren Janette Skogshus om skönhetsideal

Programmet "Nya tider i Kina" del 2, om kvinnors skönhet i Asien, fångade häromkvällen min uppmärksamhet och fick mig att må illa. I Asien når just nu marknadskrafterna framgång genom att lansera västerländska skönhetsideal och för att bli västerländskt vacker låter unga tjejer och kvinnor plastikoperera sig. Operation på operation genomförs och efter månader och år av smärtor och lidande och i vissa fall direkt hälsovådliga ingrepp kan man dessutom delta i en nationell skönhetstävling för plastikopererade tjejer/kvinnor.

Ett oerhört vanligt ingrepp som sker enligt löpande band-principen och med lokalbedövning är att förändra sin asiatiska ögonform. Ett mer omfattande men icke ovanligt ingrepp är benförlängning som tar ungefär ett år. Reportern intervjuade bl.a. en manlig direktör som stoltserade med att han enbart anställer vackra tjejer i sitt företag och han kunde också tänka sig att betala för en duktig säljares plastikoperation.

Marknadskrafterna och mäns definition av skönhet och ideala tillstånd verkar på intet sätt mindre idag än för åttio år sedan då Kinas kvinnor snörde ihop sina fötter till obrukbara små klumpar. Men om vi istället riktar blicken mot oss själv. Vilka ideal styr 2008 i Sverige? Är det vi kvinnor och tjejer som styr våra ideal, eller hur långt går marknadskrafternas vinstintresse och patriarkala definitioner in och styr vårt eget sätt att bedöma skönhet på?! Mer om programserien hittar du på SVTs hemsida. Sapere Aude!

Janette Skogshus, studieledare i S-kvinnor Skåne
.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Marknadskrafterna och mäns definition av skönhet och ideala tillstånd..."

Ingenstans i programmet framgår det att det är enbart MÄN som definierar skönhet eller ideal här i världen. Lika lite som i verkligheten.
Varför ljuger Skogshus om det?

Vad JAG tycker är vackert skiljer sig bevisligen en hel del från vad vad min kompis, en granne, chef eller mormor finner vackert. Skönhetsuppfattning och ideal är något ytterst individuellt - det bör man inte behöva påpeka för en vuxen person.

Vi är väl flera som vid det här laget har efterfrågat det här förr: KAN NÅGON EN GÅNG FÖR ALLA SKRIVA EN LISTA ÖVER VAD MAN FÅR TYCKA/TÄNKA ELLER KÄNNA I DET HÄR LANDET!! För uppenbarligen får inte var och en tycka/tänka/känna vad vi vill, enligt Skogshus.
Det är ALLTID någon ANNAN som antingen TVINGAT oss att tycka/tänka/känna på ett visst sätt eller så är vi uppenbarligen hela bunten totalt urblåsta och klarar inte av att tycka/tänka/känna överhuvudtaget själva och BEHÖVER någon annan som ska göra det åt oss.
Jag antar att det senare är helt i linje med Skogshus syn på andra människor, men vi andra här i världen önskar faktiskt bestämma över våra egna liv. Tack.

Slog det inte inläggs-skribenten att människor SJÄLVA faktiskt kan VILJA operera om sina ögonlock (eller whatever man nu önskar operera)? Och INGEN ska ifrågasätta ett sådant enskilt beslut eller efterfråga orsaken till det. Vem fan är den idiot som tycker sig ha rätt att lägga sig i en sådan privat sak?! Det är faktiskt frågan om en enskild vuxen persons helt egna beslut.

Det behöver således överhuvudtaget inte alls vara några udda "marknadskrafter" eller allehanda mystiska "män" runt omkring oss i samhället som släpar kvinnor in i op-salar och hej och hå börjar sprätta ögonlock på dem för glatta livet.



"Vilka ideal styr 2008 i Sverige? Är det vi kvinnor och tjejer som styr våra ideal, eller hur långt går marknadskrafternas vinstintresse och patriarkala definitioner in och styr vårt eget sätt att bedöma skönhet på?!"

Alltså jag blir jävligt förbannad över att någon kan skriva något så förnedrande mot andra människor och så fruktansvärt fördomsfull!

VEM tror Skogshus ska bestämma hur någon annan ska se ut? HON?!
SJÄLVFALLET bestämmer män, kvinnor, tjejer och killar det själva! Varför påstå annat?

Naturligtvis ska män och kvinnor få bestämma själva hur de vill se ut (klädval, vikt, ev smink, frisyr, operation av brännskador, operation av ärrbildning i ansiktet efter svår akne, operation av hängande ögonlock, operation av liten/stor/medelbyst...whatever man nu har råd och möjligheter till). (Inom parentes: på en arbetsplats följer man naturligtvis den ev klädkod som är fastställd där.)

Varför ska NÅGON tvinga någon ANNAN att se ut så som tex just JAG vill? Det skulle ju vara helt SJUKT!!
Och så fungerar det ju naturligtvis inte heller i världen.

Apropå reklam och den utseendefixering som Skogshus tycks lida av:
Till och med en 6-åring kan idag peka ut hur modellerna på en reklampelare är digitalt retuscherade för att passa för det aktuella reklamsyftet (inget fel med det, alla fattar ju att modellernas uppgift är att sälja produkten) - varför påstår då Skogshus att inte VUXNA människor (över 18 år) skulle kunna se samma sak?