12 juni 2007

Korta köerna för abort!

Det är helt oacceptabelt att många flickor och kvinnor tvingas vänta flera veckor på en abort. Idag varierar köerna mellan olika delar av landet, vilket gör att det är bostadsorten som avgör om man får abort snabbt eller tvingas vänta.

Vi har fri abort i Sverige, men rätten till det urholkas av långa köer.

Förutom den psykiska och fysiska pressen av att tvingas vänta så riskerar man att missa möjligheten till medicinsk abort och tvingas istället att genomgå ett mer ingående ingrepp - kirurgisk abort.

Jag tycker att man ska ha möjlighet att själv välja mellan kirurgisk och medicinsk abort. Problemet är att medicinsk abort bara tillämpas i de tidigare stadierna av graviditeten. Därför innebär lång väntetid att många kvinnor missar denna möjlighet.

Socialstyrelsen utreder nu möjligheten att låta barnmorskor utföra abort. (Idag har bara läkare denna rätt) Självklart ska då barnmorskorna få extra utbildning för uppdraget. Detta borde inte innebära något större problem eftersom barnmorskorna redan idag har en bra grundkompetens och arbetar i team där de kan få stöd kompetensmässigt.

Får fler möjlighet att utföra aborter så blir trycket mindre på de läkare som idag tar hand om alla abortsökande. Då kan vi också korta köerna och öka tillgängligheten för de flickor och kvinnor som idag tvingas vänta orimligt länge.

Hillevi

6 kommentarer:

Hillevi Larsson sa...

Glömde ju att bifoga mitt namn.

Hillevi har skrivit inlägget ovan!

Anonym sa...

Javisst - skjut över abortutförandet på barnmorskorna som redan är överarbetade. Idiotiskt.
När det redan är brist på barnmorskor i Sverige (bla pga den låga lönen så sticker ju de som kan till t ex Norge eller annorstädes) och kvinnor som ska födas slussa än hit och dit i landet (och till Finland/Danmark/Norge!) för att det saknas personal och vårdplatser - så ska väl just denna personalgrupp inte få ÄNNU fler arbetsuppgifter??

Med fri abort i Sverige ska man väl vara evigt tacksam att det finns metoder att avsluta oönskade graviditeter på, oavsett om det nu är mha skrapning eller med läkemedel fostret drivs ut. Att sedan vara så bortskämd att man vill kräva antingen den ena eller andra metoden (märk väl detta skattefinansieras!!) är ju bortom all sans. Får mig att tänka på de där kvinnorna som _kräver_ ett kejsarsnitt för de är såååå rädda för en vaginal förlossning. Hur trodde de att ett barn skulle komma ut ur livmodern egentligen - genom naveln?

Suck!

MN sa...

Mycket arrogant inlägg som verkligen talar om ointelligens inför frågan och brist på empati inför kvinnans svåra situation. Vem är du som bara vill mucka gräl och inte har något konstruktivt att säga? Utan namn dessutom. Barnmorskor är jätteduktiga och skulle säkert klara denna roll med bravur, kanske bättre än andra läkare tom, vem vet.. Köerna till just detta ingrepp är ett jätteproblem, som Hillevi skriver, främst psykologiskt skulle jag säga.

Anonym sa...

"Barnmorskor är jätteduktiga och skulle säkert klara denna roll med bravur, kanske bättre än andra läkare tom, vem vet.."

Det var väl knappast det som "anonym" skrev om eller ifrågasatte! Hur läser matilda egentligen? Väldigt märkligt och spydigt svarsinlägg. Snarare skrev ju personen att denna vårdpersonalsgrupp redan är överlastad med arbetsuppgifter och behöver knappast även ta över aborter också (vilket faktiskt framgår av "anonyms" inlägg).

Att barnmorskor gör ett jättejobb under slitsamma arbetsförhållanden med stor personalbrist är ju känt sedan länge - vilket även gäller läkarna, för övrigt.

Att barnmorskor skulle kunna utföra samma arbetsuppgifter _bättre_ än läkaren betvivlar jag starkt - av någon anledning skiljer det sig ju både i utbildningslängd (flera år!) mellan en läkare och en barnmorska samt i arbetsuppgifter mellan de två yrkesgrupperna. Men med ordentlig vidareutbildning, höjd lön och bättre arbetsvillkor så skulle nog barnmorskorna kunna utföra aborter de med. Skulle inte förvåna om alliansen råder bot på den vid det här laget väletablerade krisen inom svensk sjukvård.

Frågan är ju om barnmorskor önskar utföra aborter - känns ju som uppgjort för moraliska tvivel för en barnmorska vars främsta uppgift är att hjälpa (levande) barn till världen även skulle syssla med att driva ut foster (avsluta pågående graviditeter). Men vad vet jag, det kanske inte alls är något problem.

**norpan**

Anonym sa...

Apropå aborttråden här:

Läste i tidningen Sydsvenska Dagbladet den 4 mars nedanstående text (inklippt nedan) av ekonomihistorikern Per Ingvar Jönsson.
Det är en välskriven och läsvärd text och med en intressant andemening: det är faktiskt dags att vuxna människor börjar ta ansvar för sina handlingar (dvs avlandet av oönskade barn) och inte stjälpa över ansvaret på samhället. Det finns ypperliga möjligheter att förhindra att ett par oönskat blir med barn - och därmed också slippa genomföra en abort.

Tänkte att flera här kan lära sig något från denna text.

Mvh, Mathias


Reproduktionsplaneringen har ballat ur

Abort är en svår fråga, och att ta beslut om abort är en smärtsam process för individen. Men möjligheten skall finnas. Den nya märkliga debatten, initierad av ledarna för katolikerna och pingstvännerna, saknar både fokus och vision. Den fick mig att närmare titta på statistiken över frekvensen av aborter.

Det var en skrämmande läsning. Det är till och med så att man kan ifrågasätta professor Peter Gärdenfors tes om skillnaden mellan människans och djurens hjärna. Han menar att människan är ensam om att kunna planera framåt i tiden.

Kan det vara riktiga uppgifter i vår "upplysta" tid: på tre framfödda barn aborteras ett; för unga kvinnor under 20 år är läget ett framfött barn på fyra aborterade. Statistiken säger att i Sverige föds årligen cirka 100 000 barn och cirka 35 000 aborteras.

I trafiken diskuteras en nollvision. Den synes mycket avlägsen då det gäller abortsituationen. Frågan måste accentueras inte minst med tanke på allt mänskligt lidande och resursbehovet inom sjukvården. Försvinner Gärdenfors mänskliga hjärna när lusten kommer på? Varför lär vi oss inte att kombinera lust och planering, när möjligheterna finns?

Enligt romersk-katolsk teologi tillhör lusten dödssynderna. Det är ju synd att lust är synd. Men Luther kom som en räddande ängel. Han såg förlåtelsen som en utväg. Med andra ord: den som syndar har fördelen att kunna bli förlåten. Men det är tydligen så att "Gärdenfors planeringshjärna" träder ur funktion när lusten faller på. När ungefär vart fjärde avlat barn aborteras, synes vår planering beträffande reproduktion fullständigt ha ballat ur.

Det verkar som vi får ta hjälp av den gamle greken Aristoteles för att få hyfs på problematiken. Han indelade människan i fyra olika kategorier. De djuriska, som handlar utan samvete. Karaktärssvaga, som lätt ger vika för frestelser. Karaktärsfasta, som kan stå emot begären. Slutligen de dygdiga, som utan inre strid gör det rätta. Med dygder menar Aristoteles karaktärsegenskaper som vi inte har från början, utan som måste förvärvas från omgivningen.

Det räcker tydligen inte med "Gärdenfors planeringshjärna", som, om jag tolkar Aristoteles rätt, blir djurisk om den inte förses med ett samvete, en inre kompass, som utövar framtidsplanering och självkontroll. Det är dags att fokusera debatten på detta och diskutera en vision också om vår reproduktion, som syftar till minimalt lidande och lägre kostnader.

Per Ingvar Jönsson
ekonomihistoriker, Trelleborg

Anonym sa...

Jag tror inte att så många barnmorskor kommer att uppleva detta som ett etiskt problem.
Dels för att det enda det behöver göra är ett vaginalt ultraljud och sedan en efterkontroll.
Stoppar i sig tabletterna gör ju kvinnan själv. Dels för att medicinska aborter, som det var frågan om här utförs oerhört tidigt, senast vecka 9.
Det är embryon, inte foster vi talar om. Det syns inte ens att det är början till en mänsklig varelse vid medicinska aborter eller missfall innan 10 veckor.
Massa blod med klumpar i är vad som kommer ut.