19 juli 2007

Marknad med strippor

Stripporna är tillbaka på Kiviks marknad efter två år.
"Vi ska ha sex strippor. Anledningen till att vi gjorde upphåll var att polisen ansåg att det skulle kräva extra insatser från deras sida och att vi skulle bekosta det. Men nu har det löst sig så att vi slipper betala för polisbevakning" säger Robert Olsson, marknadsgeneral för Kivicks marknad till Sydsvenskan den 16 juli.

Jag trodde jag skulle trilla av stolen vid frukostbordet. Strippor på marknad? Det trodde jag inte var socialt accepterat i Sverige. När jag gjorde en sökning på nätet upptäckte jag att samma marknadsgeneral tidigare i vår velat göra om Kiviks marknad till en erotikmässa med porr, shower och sexleksaker.

Många kanske tycker det är en kul grej, och att sex är en vara som ska säljas som alla andra. Ofta pratas det om valfrihet, att det är flickornas/kvinnornas fria val om de vill visa upp sig nakna. För mig handlar det om människovärde. Ingen människa ska behöva sälja sin naknakropp eller kön för att få ihop pengar. Det handlar om hur kvinnor historiskt och än idag ses som en andra sortens människa vars kropp kan exploateras och konsumeras. Och eftersom jag inte är liberal blir det inte mer försvarbart om även män förnedras på det här sättet.

Med det starkaste argumentet fick jag när jag lyssnade på ett föredrag med Louise Eek, som arbetat som strippa i Sverige i 17 år. Louise har jobbat på de flesta strippklubbar i Sverige och berättade att man inte tjänar pengar på dansen utan att det bara är en täckmanteln för prostitutionen som det egentligen handlar om. Hon säger också att hade någon frågat henne varför hon jobbade på sexklubb, så hade hon svarat att det var hennes val. Men i sin självbigrafi "spelat liv" berättar hon om skammen som gjorde att hon fortsatte när hon väl börjat.

Nej, vi kan inte acceptera sådant här. Sexindustrin och exploateringen av kvinnokroppen måste alltid bekämpas. Jag uppmannar därför S-kvinnor och alla andra att bojkotta Kiviks marknad!

Frida

6 kommentarer:

Anonym sa...

Frida:
"Många kanske tycker det är en kul grej, och att sex är en vara som ska säljas som alla andra."

Nu var det ju inte sex som såldes, förvisso, utan en strippshow. Det är en helt annan sak.

Men jag håller med - det hela är märkligt...

Att det fortfarande finns människor som försörjer sig på en dylik sysselsättning (jag menar - VEM betalar idag för att se en man eller kvinna åma sig på scen när sådant finns att se i nästan varje amerikansk tv-serie eller film idag!). Sådana människor måste vara sjujäkla desperata!

Förvisso kan ju vuxna människor välja att tjäna sitt levebröd på allehanda udda sysselsättningar - men att folk är så lättlurade att de verkligen betalar för att se en strippa i Kivik eller att dessa enorma publikhav av kvinnor betalar för att se Chippendales olja runt på en scen - DET är väldigt märkligt!

Men som sagt - man gör naturligtvis sina egna val här i livet (som tur är!): vissa vill åma sig framför en publik och tjäna en hacka på det, och andra vill uppenbarligen se spektaklet och är villiga att betala för det...

MN sa...

Frida, helt rätt. Det är bisarrt! Att vara frigjord är inte samma sak som att prostituera sig, eller så kallad prostitution light... stripp, telesex etc. "Fri vilja" har ingenting med problemet att göra.

Anonym sa...

VARFÖR SÅ TYST OM DE KRIMINELLA SSU-ARNA SOM FÖRSKINGRAR PENGAR (läs: lurar till sig skattemedel de inte har rätt till)!?

Jag tycker det är jävligt märkligt att det inte dykt upp något blogginlägg om detta på den här sidan ännu?
Väntar ni på att stormen ska lägga sig och allt ska glömmas bort i det tysta (som vanligt vid fifflande!)?

Vart tog självkritiken vägen??

Ett kritiskt inlägg om detta - och ett ordentligt avståndstagande från dylika kriminella fasoner - NU!!

...Lill-Mona...

Anonym sa...

Hej Lill-Mona!

För det första så är vi som skriver på den här bloggen S-kvinnor och inte SSUare. För det andra så är det inte skattepengar som ett SSU-distrikt försökt fuska med, utan SSUs interna bidragssystem. 75% av SSUs pengar är intäkter från lotter, resterande pengar kommer från medlemsavgifter och bidrag från Socialdemokratiska partiet. En mycket liten del kommer från staten och den används främst till anställd personal på kansliet. Visst är det förkastligt att fuska även om det inte är skattepengar och självklart ska man vara självkritisk. Jag utgår från att SSUs förbundsledning har polisanmält händelsen och att personerna som gjort det utesluts. På vår blogg vill vi dock debatterar intressanta feministiska frågor, vilket vi inte anser att detta är. Tack för att du läser bloggen lill-Mona!
/Frida

Anonym sa...

"En mycket liten del kommer från staten och den används främst till anställd personal på kansliet."

Och det berättigar kriminella handlingar på vilket sätt menar du??

Avståndstagande krävs från oss alla som är anhängare av S:s politik för det här smutsar verkligen ner alla oss som är aktiva! Det gäller även denna blogg. Tråkigt att ni varken vill inse det eller bryr er.

Fy för fifflare (och de som talar tyst om det = uppenbara smyganhängare av fifflandet!)

...Lill-Mona...

Anonym sa...

Vänta lite nu... Jag vet inte vad du inte läste i mitt svar, men jag var mycket tydlig med att vi definitivt tar avstånd från allt fifflande och kriminella handlingar. Precis som du säger svärtar det ner de politiska organisationerna. Sådant får inte förekomma och ska motarbetats och elimineras. Därför skrev jag att jag hoppas SSU-förbundet har polisanmält saken, och eftersom jag varit aktiv i SSU när jag var yngre så vet jag att man tar väldigt hårt på sådana här saker och har kraftiga åtgärder och rutiner. Men jag vet också att tidningarna inte tycker det är lika intressant att skriva om vilka åtgärder som vidtas som att fusket uppdagats (vilket det gjordes av SSU-förbundet när de gick igenom ansökningarna och inte media). Och jag vidhåller fortfarande att det inte är en feministisk fråga om därför inte hör hemma här.
/Frida