03 juli 2007

Protest mot KD-gynekolog

UTTALANDE

Vi protesterar mot kristdemokraternas syn på abortfrågan

Vi inom Skånes Socialdemokratiska kvinnoförbund blev oerhört upprörda över ett uttalandet i talarstolen av f.d. gynekologen Irena Wrigth under kristdemokraternas stämma.
I ett inlägg i abortdebatten så sade Wrigth att hon skulle berätta en berättelse om hur hon hade tagit hem ett 12 veckor aborterat foster och visat sitt 4 ½ åriga barn detta. Barnets reaktion var då "en sådan söt liten baby, kan jag inte få en sådan". Därefter "vem har dödat babyn".
Vi frågar oss då; är det tillåtet för en gynekolog att fritt råda över aborterade foster även om dessa är inlagda i formalin? Även om det skulle vara tillåtet finns det anledning att fundera över den etiska aspekten i hennes handlande?! Ett foster som är 12 veckor gammalt har ej de mänskliga dragen utvecklade att ett litet barn kan säga vilken söt baby. Det är oerhört upprörande att kds representanter kan få framföra sådanda grova övertramp mot alla de kvinnor som tvingas att ta abort efter 12 veckan. Och hur ser Kristdemokraterna ur moralisk och etisk synvinkel på hennes sätt att använda denna berättelse?

Från Skånes S-kvinnor den 30 juni 2007

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är oerhört upprörande att kds representanter kan få framföra sådanda grova övertramp mot alla de kvinnor som tvingas att ta abort efter 12 veckan."

Nåväl, nu ska vi inte ta i så vi spricker... Ett ev övertramp har kanske skett mot den kvinna vars foster aborterades - inte mot alla kvinnor i hela världen som aborterat foster (planerat eller spontant).

Jag antar att den nämnda kristdemokraten kryddade sin historia för att få fram sin mening bakom historien - hon har knappast släpat hem ett foster (vare sig i formalin eller i en plastburk) för att visa sitt barn. Ev kan jag tänka mig att hon visat ett foster till ett barn som besökt hennes klinik. Det är det ju däremot inget fel i, vad jag kan se. Möjligen om barnet blir skrämd av vad hon ser.

Av ett 12-veckors foster framgår dock inte, som redan nämnts, något som vare sig är kan vara skrämmande eller särdeles intressant för ett litet barn.

Nej plumpa anti-aborthistorier (påhittade eller inte) ska inte bemötas med plumpa uttalanden. Det blir bara dubbelt pinsamt!

(Och är det NÅGON som tror att ett dylikt uttalande skulle ha gjorts om det var en sosse-kärring som drog historien om 12-veckors foster? Nej, precis, trodde inte det.
Självkritik, tack: Är det kristdemokratens berättelse som man är emot, eller kristdemokrater i sig?
Om det senare - ro hit med en skämskudde genast!)

Marika B Hansen sa...

Håller fullständigt med, Detta är ju helt groteskt. Om man nu väljer utgångspunkten att ett tolv veckor gammalt foster har samma rättigheter och människovärde som alla andra kan jag inte se saken annorlunda än att läkaren gjort sig skyldig till brott mot griftefriden. Vad som skrämmer mig än mer är dock att hon inte verkar ha förmåga att skydda sitt 4 ½ åriga barn från upplevelser det utan tvivel saknar referensramar för att kunna hantera. Vad utsätter hon sitt barn för härnest? Om händelsen är sann finns skäl att göra en anmälan till socialtjänsten.

MN sa...

Helt sjukt. Vilken förälder i sina sinnes fulla bruk gör en sådan sak? Grovt övertramp på ALLA fronter. Jäkla tur att det är en fd gyn som det handlar om.. Men det är illa nog ändå. Abortdebatten börjar sakteliga urarta både lite här och där i samhället kan jag tycka. Vi är nog inte riktigt så moderna som vi tror. Vi måste nog "vinna om" vissa av de grundläggande saker som våra föregångare kämpat för. Kvinnorätten år 2007 är inte vad den borde vara. Det är livsfarligt att slappna av och tro att vi kommit någonstans.