16 mars 2008

Gästbloggaren Ylva Johansson: rädda apoteket!

När vi blir sjuka är det allt oftare vi kan bli bra eller bättre med hjälp av läkemedel. Sjukdomar som tidigare krävde operation eller strålning eller inte kunde botas alls kan nu behandlas framgångsrikt med mediciner. Det är en bra utveckling. Men det betyder samtidigt att riskerna med felaktig använding av läkmedel har ökat och att kostnaderna har ökat. Skattebetalarna står idag för 80% av läkemedelskostnaden, drygt 20 miljarder kr per år, och för 100% av kostnaderna för felaktig användning av läkemedel.

Nu föreslår regeringen att flera hundra apotek skall säljas ut till internationella läkemedelsgrossister och att apoteket skall avregleras. Det kommer att leda till högre kostnader för skattebetalarna och sämre säkerhet, vinstintresset riskerar leda till överkonsumtion av läkemedel och att apotek i glesbygd måste läggas ned. Om man vill öka tillgängligheten till vanliga läkemedel borde man istället låta vanliga affärer sälja allergimedicin och nässpray och huvudsvärkstabletter. Men den borgerliga regeringen är idologiskt förblindad att sälja ut gemensamma värden. Stoppa dem! Skriv på protestlistorna! Sälj inte ut apoteken!

Ylva Johansson, riksdagledamot (s)

1 kommentar:

Anonym sa...

En "Ylva Johansson" skriver:

"Men den borgerliga regeringen är idologiskt förblindad att sälja ut gemensamma värden."

Och vad är YJ om inte bara ideologiskt förblindad utan även hjärntvättad för att kunna skriva ett sådant tafatt inlägg? Sedan när skulle HON vara en kunnig expert på läkemedelskonsumtion och felanvändning av läkemedel??

Låt vettiga biomedicinare, sjukvårdskunniga och apotekare ta ansvar för det som de kan bäst och lämna för allt i världen snacksaliga politikerfjantar - som försöker plocka simpla babbelpoäng för att dölja sina egna brister - långt utanför sådana här viktiga beslut.

Kolla först innan du snackar vidare vad felanvändning av till synes "harmlösa" läkemedel som "allergimedicin och nässpray och huvudsvärkstabletter" leder till. Är det just en billig sossepoäng att sådana produkter skulle kunna säljas i kvartersbutiken?

Nej, fakta är:
Avreglerad marknad - med apotek av olika slag med utbildade farmaceuter - ökar tillgängligheten för kunderna, minskar de förbannat långa köerna på dagens apotek (herregud VEM har tid att stå i dessa köer?!) och ökad konkurrens ger i slutändan lägre priser. Det sistnämnda kan nog mer ses som en extra bonus, den stora vinsten är den enormt ökade tillgängligheten och snabbare/smidigare service! Se bara på Norge där man nu haft avreglerad apoteksmarknad i snart sju år och där antalet apotek ökat med 30-40%. Inte illa det inte!