24 mars 2008

När JämO försvinner

Den 1 januari nästa år försvinner JämO och slås ihop med de andra diskrimineringsombudsmännen till en enda stor ombudsman.

Framöver är det bara arbetsgivare med fler än 25 anställda som måste skriva jämställdhetsplaner och dessutom bara vart tredje år. Det ger möjlighet att arbeta mer långsiktigt med planerna säger vissa. Jag tror snarare att det möjliggör för arbetsgivaren att glömma bort allt vad jämställdhet och lönekartläggningar heter under 3 år för att sen damma av ett gammalt dokument när det är dags för nästa plan.

Det känns som ett steg tillbaka att behandla jämställdhet som vilken annan diskriminering som helst, kvinnor tillhör trots allt inte en minoritet i samhället. Naturligtvis hoppas även jag att vi en dag inte ska behöva en speciell diskrimineringsombudsman för varken jämställdhet eller någon annan fråga men där är vi inte än!

Jorun
.

2 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Där är vi oense. Jag tror att en samling av kompetens inom jämställdhets- och mångfaldsfrågor kommer att ge synergieffekter och att (t ex) funktionshindrade hbt-kvinnor slipper bollas mellan myndigheter.

Anonym sa...

"...att behandla jämställdhet som vilken annan diskriminering som helst, kvinnor tillhör trots allt inte en minoritet i samhället."

Hmpf! Sedan NÄR definieras diskriminering så att det endast kan gälla minoriteter i samhället? Det var sannerligen en nyhet!
Bevisligen(!) finns det drösvis med exempel på motsatsen; dvs när en majoritet diskrimineras och inte en minoritet.
Förstår inte hur någon kan missa detta så totalt?!
Eller är det med vilje man skriver/påstår en sådan klantighet?