07 mars 2010

Internationella kvinnodagen 100 år!

Idag firar vi 100 år av kvinnokamp och systerskap över gränserna. För 100 år sedan hade kvinnor i Sverige inte rösträtt och stod under manligt förmyndarskap.

Vi har kommit en bra bit sedan dess, men än idag är det inte självklart att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Överallt i hela världen förtrycks kvinnor, även i Sverige.

Högerregeringens politik har inneburit ett hårt slag mot kvinnor. Inkomstklyftorna mellan män och kvinnor har ökat och regeringens skattesänkningar har främst gynnat män. Grymmast av allt är jakten på sjuka och deltidsarbetslösa kvinnor.

Först slog regeringen till mot de deltidsarbetslösa och krävde att de skulle säga upp sig och söka heltidsjobb. Konsekvensen är att mängder av kvinnor blivit heltidsarbetslösa och fått sin ekonomi sönderslagen!

Sedan var det dags att attackera de sjukskrivna. Många av dem är svårt sjuka kvinnor som inte orkar arbeta alls eller bara jobbar deltid. Till och med cancersjuka och döende fick besked att de måste arbeta heltid!

Alltfler tvingas nu söka försörjningsstöd eller gå till kyrkan som sista utväg. På många håll har kyrkorna ransonerat sina matpaket för att klara den ökade anstormningen av desperata, utfattiga människor. Främst är det ensamma mammor och kvinnliga fattigpensionärer som måste söka hjälp.

Regeringens vårdnadsbidrag och avdrag för hushållsnära tjänster har ytterligare försämrat jämställdheten. Vårdnadsbidraget gör att kvinnor tappar fotfästet på arbetsmarknaden och blir ekonomiskt beroende av sina män. Barnen får inte heller tillgång till förskolans pedagogiska verksamhet. Avdraget för hushållsnära tjänster är i själva verket en subvention till rika män så att de ska slippa städa. Om inte frun städar kommer en annan kvinna hem och gör det till en billig peng.

Under borgarnas regeringsår har 25 000 förlorat sina jobb i kommuner och landsting, huvuddelen kvinnor. Vi blir alla lidande av dessa nedskärningar i välfärden. Om vi vinner valet börjar det hårda arbetet med att röja upp efter högerregeringen. Men vi måste också vässa den egna politiken för att skapa ett jämställt samhälle.

Listan på områden som behöver uppmärksammas är lång. Halva makten och hela lönen, rätt till heltid, stoppa mäns våld mot kvinnor, upprättelse för våldtagna kvinnor, jämställdhet även i hemmet, bättre möjlighet att kombinera familj och arbete, förkortad arbetstid, jämställd vård, bekämpa förlegade könsroller, stoppa diskriminering mot kvinnor. Jämställdhet ska beaktas vid alla politiska beslut!

Jag hoppas att 8 mars inte bara blir en dag i jämställdhetens tecken utan även startskottet för att år av kvinnokamp som kulminerar i att vi väljer Sveriges första kvinnliga statsminister i höst!


Hillevi Larsson
ordförande S-kvinnor Malmö

1 kommentar:

Anonym sa...

Nice post and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.