01 juli 2010

Är fotbolls-VM en fest för alla?

Inför fotbolls VM i Tyskland år 2006 fick Ann-Christin Furustrand, dåvarande förbundssekreterare för S-kvinnor, idén till kampanjen ”Fotball Yes, prostitution No”. Kampanjen rönte stor uppmärksamhet och heta känslor. Många blev arga och kände sig utpekade som sexköpare i kraft av sitt sportintresse, andra såg ett självklart samband mellan stora sportevenemang och ökad trafficking.

Mindre uppmärksammat i Sverige är att Sydafrika, 2010 års värdnation för fotbolls-VM, fungerar som ett nav för trafficking på den afrikanska kontinenten. Framförallt kvinnor och barn säljs för slavarbete och prostitution. Särskilt utsatta är barn som blivit föräldralösa på grund av AIDS-epidemin. Sydafrikas höga andel HIV-positiva leder också ofta till att de som tvingas in i prostitution går en för tidig död till mötes.

Runt Johannesburgs nybyggda fotbollsarena beräknas 10 000 barn säljas för sexuella ändamål. År 2014 arrangeras fotbolls-VM i Brasilien. Andelen barn som tvingas till prostitution i Brasilien uppges öka.

Sedan år 2005 kan svenskar dömas för allvarliga sexualbrott mot barn i utlandet, men inte om de köper sexuella tjänster av vuxna prostituerade - så länge köpet är lagligt i det land där det sker; det så kallade kravet på dubbel straffbarhet. I Norge är det sedan år 2009 förbjudet att köpa sex såväl i hemlandet som utomlands, oavsett om sexköpet är lagligt i det land där köpet sker eller inte.

I Brasilien är prostitution lagligt. Kanske vore det smakfullt om även Sverige följde Norges spår och slopade kravet på dubbel straffbarhet inför fotbolls VM år 2014?

/Emilie

1 kommentar:

Arbetarklasshjälte sa...

Nej, det vore inte smakfullt någon stans. Prostitution har funnits i alla tider av en enkel anledning - det finns en marknad. Såväl män som kvinnor ska kunna köpa sex. Sexköp är något mellan två (vuxna) människor och det enda som staten ska göra är att ta ut en viss procent skatt på köpet. Att människor, och i synnerhet kvinnor råkar illa ut i den här branschen orsakas av trafficking - Det är inte prostitution, det är det närmaste du kommer till slavhandel. Hade vi inte haft den idiotiska och moraliserande sexköpslagen så hade vi kanske sluppit i stort sett all trafficking. Hade människor frivilligt kunnat sälja sex på bordeller som staten beskattar så hade vi förutom att konkurrera ut den svarta marknaden, kunnat inbringa en massa skattepengar som kan användas i kampen mot prostitution.
Läs och begrunda, sluta moralisera.

Tack för mig!