25 juni 2010

Avveckla kränkraften och bygg inte ut!

Förra veckan (den 18 juni) röstade riksdagen ja till att bygga ut kärnkraften. Förslaget röstades igenom med röstsiffrorna 174 mot 172 och 3 frånvarande. De rödgröna riksdagsledamöterna röstade mot en utbyggnad. Att Sverige nu ska bygga ut kärnkraften var ett kontroversiellt beslut eftersom Sverige folkomröstade om kärnkraften 1980 och riksdagen efter det beslutade att kärnkraften skulle avvecklas till 2010. Nu gör Sverige alltså en helomvändning och går i helt motsatt riktning.

Avvecklingen har inte varit så framgångsrik som man önskat, men faktum är att vi idag använder en mycket större andel förnybara energikällor än för 25 år sen. Problemet är att vi också gör åt med mycket mer energi. De som är för kärnkraft hävdar ofta att det är den renaste formen att utvinna energi, men vi vet fortfarande inte vilken effekt förvaringen av restavfallet har på vår miljö. Avfallet förblir dödligt under hundratusentals år och innebär stora risker och problem. Men för mig är fortfarande det starkaste argumentet; risken för olyckor.

De två största kärnkraftsolyckorna i historien är härdsmältorna i Tjernobyl i Ukraina och Harrisburg i USA. Vad energibolagen inte pratar så högt om är att det sker kärnkraftsolyckor hela tiden, även i Sverige. En av de allvarligaste incidenterna i Sverige inträffade i juli 2006 när ett konstruktionsfel i kärnkraftverket i Forsmark orsakade en kortslutning som i värsta fall hade kunnat leda till en härdsmälta. Media har flera gånger visat på hur energibolagen mörkat olyckor eftersom det handlar om pengar.

Allt från brytningen av det radioaktiva och giftiga uranet, till de stora riskerna med förvaringen av kärnavfallet till detta med riskerna för olyckor är huvudanledningen till att jag är mot kärnkraft och vill att den avvecklas. Vi kan inte spela med kommande generationers liv. Beslutet om att bygga ut kärnkraften i Sverige måste rivas upp!

Frida Trollmyr

Inga kommentarer: