01 augusti 2008

Gästbloggaren: Vad är ett arbete värt?

Fair Trade – Rättvisemärkt ett bra sätt att förändra världen. Malmö är Sveriges första Fair Trade City – det förpliktigar. Visst känns det bra att man genom att välja aktivt som konsument kan se till att de som producerat varan får anständigt betalt. Samma sak gäller här hemma – om det finns kollektivavtal är detta oftast en garant för att de som jobbar där får anständigt betalt. Varför efterfrågar vi inte detta oftare innan vi gör våra inköp?

I Sverige har vi ingen lagstadgad minimilön utan det regleras i kollektivavtal – så alla som arbetar här i landet borde vara intresserade av att det finns starka fackföreningar som kan förhandla fram bra avtal. Det avgör ju värdet på mitt och ditt arbete. Därför vill jag att vi tänker ett varv extra när man ska gå ut och äta eller köpa varor eller tjänster – finns det kollektivavtal. Det borde vara en konkurrensfördel och inte tvärt om!

Ewa Glimhed, ordförande för LO-sektionen i Malmö

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite som "Italienare" spagettimaffia om munnen och rov av flikor och enkla pengar som Milano = sätter på småtjejer (känt i media länge, reportage etc) och "villa skön idiot a´la medici"
Kula i huvudet på många mördare, vatikanskistövlar och hycklare
Skratta ut skitstövlarna som Livets ord= skrattfest åt packet och "över lagen" Berlusconi idioten (EU korruptionsregler bla nyligen i Bul tror jag). Utnyttjar varenda bidrag och "ulvar i fårakläder".


Ang Ulf Ekman
Det är ju en jävla bluff. Om man har minsta erfarenhet och insikt.
Tex tv-podium inför valet med Alf Svensson och skrattade åt Göran Persson (och själv arbetarintervju och "skryter om det").
I kontexten "åkte till usa och studerade till pastor/präst" och 80-t nyl anda med bla förakt för kroppslig svaghet (wikipedia el dyl, dvs bluff tolkar "sjukdom är ondska").
Religionsförbudsandan i grundlagen tex tillhörighetsförbud (barnverksamhet etc i svenska kyrkan).
Uppsala etc och brottsrekvisit triggning i miljön (ärkebiskopsstift etc)
Skulle ju väck liksom monarkin för länge sen
OCH SEN INTE DÖMA ALL FÖR EN SKITSTÖVEL SKULL - jag menar så det slår åt invandrare, kriminella och allmänhet etc.
Men kristna och religiösa - utnyttjar ju bla bidrag, samhället mm för något som inte är sant (beprövad erfarenhet, tredje uppgiften för högskola).
Poiis och militär ska ju skydda landet för inre hot.
jag anser att det är det - liksom många vetenskapsmän etc.
Säga "Jesus är och kräver..." (evigt liv)=
då får man ju ha starka skäl, posiitoner som det var förr - dödsstraff förr i tiden (då religionen inte var en privatsak eller lättsamt).
Jfr demokrati (majoritet) inte vill ha det=
underagenter mm skulle helt enkelt likvidera/döda skitstöveln UlfEkman.
Större bluff i Sverige.
Sagt tex "gillar inte när det klirrar men när det prasslar".
I kristen kontext leeende ulv i fårakläder. Sen personlighetspsykologi= granska och bedöma kring livets ondska (skitstövlarna , känt för det).
Kontakter med ryssar och israeler...
2 fall av bedrägeri (huset 6,6 milj som sagt och något i usa som jag läste på jinge - ej läst mer kring universitet el dyl).
Flera brottskategorier kring det ekonomiska området (sakrätt mm).

Anonym sa...

Ewa G skrev:
"om det finns kollektivavtal är detta oftast en garant för att de som jobbar där får anständigt betalt."

Nej, det stämmer överhuvudtaget INTE. Och det vet troligvis Ewa G och hennes gelikar också.
Ett kollektivavtal kan användas till att bestämma gränsen för MINIMILÖN. Den är förbannat långt ifrån att få "anständigt betalt" - att pladdra om "garant" är verkligen nys!
Det borde inte vara tillåtet att blåljuga om sådant.



"...så alla som arbetar här i landet borde vara intresserade av att det finns starka fackföreningar som kan förhandla fram bra avtal."

Hur kan någon skriva en sådan sak efter vad vi såg vad Vårdförbundet gjorde (eller INTE gjorde) för sina medlemmar! Åt helsike gick det med den löneförhandlingen minsann. Betänk kostnaden för det hela?!!

De som haft vett att INTE ansluta sig till ett fack har genomgående högre (eller åtminstone samma) lön som fackanslutna. Varför? Jo för det ligger i den enskilda arbetstagarens intresse att förhandla upp sin egen lön! Varför ska det hymlas om det - det är ju enkelt att kolla upp: Jag uppmanar folk att fråga runt på sin arbetsplats och själva jämföra sin egen lön med både fackanslutna och icke fackanslutna.
En icke fackansluten person som utför ett fullvärdigt jobb under HELA arbetsdagen, året runt, kan LÄTT förhandla upp sin lön (långt över fackanslutnas lönenivå). Tro mig. Arbetsgivare är inte blinda - de (liksom kollegorna) ser vem som arbetar och vem som inte gör det. Övriga kaffeautomat-hängare, rökare, lång-lunchare, privat-nätsurfare osv osv ska naturligtvis inte ha lika hög lön som de som inte stjäl arbetstid, och får det inte heller.
Oavsett om de är fackanslutna eller inte. Någon ordning får det ändå vara.

Fackförbundens enda uppgift idag är uppenbarligen att sko sig själva (kolla gärna upp lönenivån på "facktopparna" själva och begrunda...)! Eller att slicka Partiets stövlar: Väldigt sällan (någonsin?) ser man LO marknadsföra faktumet att de tvingar sina medlemmarna till att (via medlemsavgiften) ekonomiskt stödja ETT enda av flera riksdagspartier i Sverige.
Det stinker Sovjet och kommunist-Kina lång väg.


Den dag fackförbunden åter börjar arbeta för sina medlemmar - och inte för att rädda sin egen existens - kan jag se vitsen med att vara fackansluten. Hittills finns det dock inget som tyder på att det går åt det hållet.