29 april 2007

Varför är det så svårt att få besöksförbud?

Min kompis har ett ex som på olika sätt har förföljt henne under nästan fyra år. Det handlar om SMS, telefonsamtal och mail till henne och samtliga av hennes familjemedlemmar, som ömsom är vänliga ömsom är hotfulla. Det handlar om cirklande med bil kring hennes bostad och det har en gång handlat om ett våldtäktsförsök. Nu har hon äntligen tagit beslutet att anmäla honom, och för ett par dagar sedan ringde jag därför polisen (det anses så allvarligt att hon genast fick ett journummer) och diskuterade besöksförbud med dem. Jag hade ingen aning om att det är så in i h-e svårt att få! Jag fick tala med en vänlig men ganska krass kvinnlig polis som förklarade för mig att det hela antagligen inte räcker för att få ett sådant förbud, och att de flesta
som får besöksförbud ändå struntar i det.

Det märkliga är att reaktionen jag får från de flesta jag har pratat med är: Ja, det är ju trist i just det här fallet, men inte så konstigt att det är svårt att få igenom ett besöksförbud för det är klart att sånt kan missbrukas. Och det kan ju det mesta, men jag undrar ändå: Missbrukas hur då? Någon vill inte att en annan person kontaktar henne, hon säger till honom men han fortsätter i alla fall. En myndighet tar beslutet att han inte får fortsätta. Jaha, vad spelar det för roll? Jag fattar faktiskt inte!

Handlar det enbart om kostnaden för utredningen? Vad är annars problemet? Är man rädd för att samtliga i Sverige ska utfärda besöksförbud för varandra och låsa in sig i varsin garderob?

Sara

3 kommentarer:

Helen sa...

Jag tycker nästan det är ännu värre att näör man väl lyckas få ett besöksförbud så är det inte, precis som polisen sa, många som följer det... för tydligen händer det ingenting om man bryter mot ett sådant förbud: hur skumt är inte det?

Anonym sa...

Låter jättehemskt!

Men:
Besöksförbud kan ju utfärdas inte bara av polisen utan även av tingsrätten direkt. Så om inte polisen anser sig ha på fötterna att ordna det så kanske tingsrätten tycker att det finns skäl nog - givet alltå att det är sant att killen fortsätter kontakta tjejen trots att hon sagt ifrån och trots att hon inte själv kontaktar honom.

(Förvånansvärt ofta - inte sagt att det är så i det här fallet! - är det annars så att den som "förföljs" av någon person faktiskt själv tar kontakt med personen i fråga gång på gång. Knäppt!)

Besöksförbudet som tingsrätten ger är på max 1 år, men på 12 månader lär väl knas-killen ha kommit över tjejen och slutat med sina "trakasserier" så att hon slipper honom.

Det är faktiskt ganska märkligt med dessa killar och tjejer som fortsätter "stalka" sin gamla flick/pojk-vän efter att det tagit slut. Rätt udda beteende...minst sagt.

Anonym sa...

En riktigt knäpp grej är att personer som begär besöksförbud tenderar att glömma att förbudet gäller åt båda håll. Dvs att även den som ville ha besöksförbudet får inte ta kontakt med den som besöksförbudet gäller! Men det fattar inte alla.

Hörde en historia om det nyligen där en tjej snyftat sig till ett besöksförbud mot en person hos polisen, och när ett kortvarigt sådant utfärdats så visar det sig att det är hon själv som överträder förbudet genom att kontakta personen det gällde! Så hon blev ju själv polisanmäld för överträdelse av besöksförbud!

Sickna tokstollar det finns där ute!

Det är inte ens fel att två träter brukar man ju säga, och det tenderar att vara sant i de flesta fall.

/Jenny