24 maj 2007

Lägre abortgräns och preventivmedel


Nu vill kd sänka abortgränsen, det var ju ganska väntat i och för sig men ändå väldigt anmärkningsvärt i ett land där fri abort varit en sådan självklarhet. Man blir mörkrädd när stadsministern träffar Bush och tycker han är en hyvens kille, när sjukvården hotar bli allt mer privatiserad och fria aborter ifrågasätts. Pro life verkar ju få allt större genomslagskraft lite överallt och just pro life är anledningen till varför jag anser att aborten ska vara fri. I ett läge där vi har en vuxen människa och ett foster är det moraliskt helt klart vem som ska ha mest att säga till om, vems liv det handlar om. Vem som blir mest påverkad av utgången. Fostrets mentala kapacitet är lägre än djurens, vilka vi anser oss få döda och behandla lite hur vi vill. Dör man som foster går man faktiskt inte miste om någonting - man saknar inte det liv man aldrig fick (här anser dock många att fostret faktiskt går miste om sitt "framtida liv", men rent moralteoretiskt är detta inte helt oproblematiskt och beror dessutom ofta på den religiösa moralens påverkan). En ung kvinnas liv kan fullständigt raseras, ofta pga att en man inte tagit sitt ansvar, ska hennes liv inte få vägra tyngre än en cellklumps "rätt att leva"?, för det är vad det är i ett tidigt stadium, hur hemskt det än låter.. Jag tycker personligen att det är obehagligt med sena aborter, jag själv skulle inte kunna abortera efter v 10, eftersom jag vet hur långt utvecklingen då är kommen, men detta är MIN åsikt. Det ger mig inte rätt att förbjuda dem som vill göra det i v 16 om de måste. Samma måste gälla den politiska makten. Den dagen våra svenska politiker försöker styra en ung kvinnas öde genom att begränsa hennes rätt till självbestämmande och att få styra över sitt eget liv, den dagen vill jag inte vara svensk medborgare.

En liten tanke angående den underhållande p-pillerdebatten här på bloggen. Att manliga p-piller inte kommit ut är inte pga sänkt sexlust hos män utan för att säkerheten är så dålig - för männens fertilitet! Att det de facto är mycket svårare att stänga av spermatogenesen OCH ATT FÅ TILLBAKS DEN IGEN, än om vi tillfälligt stänger av ägglossningen som är relativt lätt att få tillbara. Risk för infertilitet är inte godtagbart efter p-plleranvändning vare sig för män eller kvinnor. Det mörkas med problemen runt p-piller för tjejer och det skrivs ut alldeles för mycket av detta! Det värsta är att kvinnor själva skriver ut till andra unga kvinnor. Man får nästan skäll som ung tjej på ungdomsmottagningen om man inte tar p-piller men ändå är sexuellt aktiv. Jag fick själv KÄMPA för att få hormonspiral pga att jag inte fött några barn. Det kallar jag sexistiskt! Det finns alltså ingen egentlig anledning till att man måste vänta, de anser bara att unga tjejer knullar runt med olika partners och därför inte ska ha något implantat pga något ökad infektionsrisk vid partnerbyte. Vilka fördomar. Man måste så klart individanpassa preventivmedelsvalet! Och förresten, alla människor kan INTE använda kondom, det gäller både män och kvinnor, rent anatomiskt och medicinskt. Så den diskussionen är totalt snedvriden.

Vi måste alla ta vårt ansvar, för att färre aborter ska behöva göras, men inte på bekostnad av kvinnan.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Det mörkas med problemen runt p-piller för tjejer och det skrivs ut alldeles för mycket av detta!"

Men..men...vad är detta för trams? Ja, p-pillerkonsumtionen bör sänkas och vuxna sexuellt aktiva kan (bör) ju använda sig av kondom (redan konstaterat) som är riskfritt. Men hormonspiral usöndrar ju också hormoner (stör det naturliga hormonsystemet i kroppen) på samma sätt som p-piller. Skillnaden är att det sker lokalt i livmodern, i lägre dos, och inte systemiskt. Men likväl så leker man med sitt hormonsystem (signalsystem i kroppen) helt i onödan!

"Man får nästan skäll som ung tjej på ungdomsmottagningen om man inte tar p-piller men ändå är sexuellt aktiv."

Knappast! Måste vara ett extremt enskilt fall, i så fall. Eller så förväntar jag mig att ett sådant beteende anmälts till HSAN - och det har jag inte läst om hittills...
Medicinskt finns det inget som talar emot att skriva ut hormponspiral istället för p-piller, det vet alla. Att sätta in en spiral är ju dock ett litet ingrepp och det kan ju ske sammanväxningar (dock inte så vanligt). Priset talar emot, kan någon säga (spiral kostar en slant, 800-1500 kr), men utslaget på den tid man har spiralen inne så blir det kanske billigare än p-piller.

Den enda anledningen för att man inte ska skriva ut hormonspiral eller p-piller till unga kvinnor som jag ser det är att man inte ska stoppa kvinnor (eller i framtiden män) med artificiella signalsubstanser (hormoner) och att det bevisligen inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar eller cancervirus (papillomvirus i cervix eller anal).

De _mycket få_ människor som inte vet hur man använder/kan använda en kondom vid samlag är en så fruktansvärt liten grupp i jämförelse med alla vuxna sexuellt aktiva i världen, så den lilla gruppen kanske kan ta det då att knapra preventivmedel om de vill ha sex utan att bli gravida. Eller förlita sig på säkra perioder (vilket inte har så låg säkerhet som felaktigt hävdas av många, bara man lär sig klocka en givet regelbunden menscykel).

"Jag fick själv KÄMPA för att få hormonspiral pga att jag inte fött några barn. Det kallar jag sexistiskt!"

Det finns någon märkligt utspridd tendens att fläska på med "sexistiskt" så fort något inte går riktigt ens väg. Spara den benämningen till sammanhang där det passar och behövs - i ovanstående passus så fattar du väl själv att det inte finns något som helst sexistiskt att en medicinskt kunnig person ställer ev frågor kring val av preventivmedel. Jag skulle till och med säga att det är den medicinskt kunnigas förbannade plikt att i sin tjänst göra det. Allmän sjukvård är ju för övrigt inte till för att "beställa det man vill ha" (vilket t ex vissa kvinnor som fått för sig att det är fritt fram att "beställa" kejsarsnitt framför vaginal förlossning) - därmed inte sagt att man kan föra en diskussion om vad man önskar och vad som passar.

/M.