03 maj 2007

P-piller - för vem?

P-pillren bidrog till en sexuell revolution för kvinnor när de kom, eftersom de möjliggjorde för kvinnor att ha sexuella relationer utan att bli med barn. Kvinnorna kunde ta makten över sin sexualitet. Men idag är p-piller inte alltid en befrielse.

Vi tycker att p-piller ofta skrivs ut slentrianmässigt till unga tjejer som besöker en ungdomsklinik. Har du sex? Här får du p-piller. Har du acne? Här får du p-piller. Har du menssmärtor? Här får du p-piller. Äter du p-piller förväntas du dessutom ha sex, och hur redo är en 14-åring för det? För unga tjejer kan p-piller även innebära att de har svårt att ställa krav på kondom eftersom de redan har ett preventivmedel.

Många kvinnor i 25-30 års åldern upplever att de befunnit sig i ett kroppsligt fängelse under de kanske 10-15 år som de ätit p-piller. Vi hör ofta hur tjejer i vår omgivning berättar om kroppsliga reaktioner som svullnader, illamående, huvudvärk, irritation, ängsla och brist på sexuell lust, vilket de upplever försvinner när de slutar äta hormoner. Om de kontaktat läkare pga. biverkningarna har de alltid menat att det beror på något annat. Ändå har problemen försvunnit när de slutat äta p-piller.

Hur bra är det egentligen att äta p-piller större delen av sitt liv? Varför finns det så lite forskning kring p-pillers inverkan på kvinnors kroppar? Varför går inte utvecklingen på det här området framåt? Vart tog p-pillren för män vägen? Det måste finnas andra alternativ.

Frida och Jorun

9 kommentarer:

Avantgarde Skåne sa...

Så sant som det är sagt!

Det är svårt att hitta tjejer som INTE mått dåligt av att äta p-piller. Symptomen är ofta diffusa och tas inte på allvar av sjukvården - humörsvängningar, nedstämdhet, håglöshet. Själv kände jag det som att någon satt en stor glaskupa över mig. Det tog 7 år innan jag fattade sambandet med pillren. Faktum är att jag tror att den ökade utskrivningen av antidepressiva medel till unga tjejer till stor del hänger samman med p-pilleranvändningen. Cancerrisken är också värd att nämna.

När vi som är födda på 1970-talet sexualupplystes i skola och på ungdomsmottagningar predikades p-pillrens välsignelse. Det kliniska, rena hyllades: "Du kan kontrollera din mens och skjuta upp den." Och underförstått: Du behöver inte prata med killen om preventivmedel."

P-piller är ansvarslöshet (vuxenvärldens) förklädd till ansvar. Sex är aldrig lätt, särskilt inte för komplexfyllda och hormonstinna tonåringar. Vi fick lära oss att kondom var till för tillfälliga förbindelser men att tjejen är den som tar ansvar i en relation. P-piller, p-stavar, p-sprutor, pessar. Osynligt, smidigt, villigt - och lite biverkningar får man räkna med. En praktik som var raka motsatsen till ideologin, som handlade om ansvarsfull sexualitet, byggd på respekt, bådas lust och det att man är rädd om varandra.

Våga vägra p-piller! Det är inte lätt. Apoteket har slutat ta in spermadödande medel till pessar trots att gynekologerna faktiskt skriver ut allt fler pessar (antagligen till de tjejer som slutat med p-piller och tipsar varandra). Både kondom, pessar och de där små datorerna som testar vilka dagar man är fertil kräver planering och är därmed ett erkännande av kvinnans lust (och rätten att säga nej utan något särskilt skäl). Det är nog så komplicerat i vårt patriarkala samhälle.

Julia

Anonym sa...

"Det måste finnas andra alternativ."

Ähum... ja. Är det någon nyhet (?) för er att det finns en grej som heter KONDOM. Se till att använda den så slipper ni fundera över huruvida det är bra eller inte att knapra p-piller. Är man vuxen nog att ha sex bör man väl för tusan veta hur man använder en kondom. Skyddar för övrigt även mot allehanda STD vilket ju är en rejäl bonueffekt, så att säga...
Vidare: ev koppling mellan p-pillerknaprande och utskrivning av antidepressiva medel har inte hittats så det är bara fånigt för en lekman att spekulera i det. Men man ska väl vara tämligen blåst för att inte fatta att leker man med sitt hormonsystem genom att stoppa i sig hormonpiller så _självklart_ rubbas systemet.
För vissa är detta dock en rubbning åt det bättre (dvs man "rubbas" åt så att ett skevt hormonsystem normaliseras), ska väl tilläggas.

Helen sa...

Jag vet vad som hävde p-piller för män: de kom aldrig ut på marknaden, eftersom alla tester man gjort visat att det påverkat männens sexlust negativt... de glömde visst att nämn att det är en av de vanligaste bieffekterna av p-piller för kvinnor...

Avantgarde Skåne sa...

Jag tycker tonen i ett av dessa inlägg är väldigt hånfull och jag tycker det är synd att personen inte vågar skriva under med sitt namn. Självklart vet vi att kondom är ett alternativ. Men det är ett av få alternativ om man inte vill stoppa i sig hormoner i form av tex. p-piller. Hade alla män tagit sitt ansvar och vid varje samlag där barn inte önskas använt kondom hade vi inte behövt diskutera frågan, men nu är inte verkligheten sådan. Men jag tycker Helen sammanfattar kärnan i problemet på ett bra sätt; varför ska vi kvinnor acceptera ett preventivmedel med sådana hemska biverkningar när män inte gör det. Varför är preventivmedel en kvinnofråga?
Sedan undrar jag vad det är för "rubbning" som sker till det positiva när man äter p-piller? Detta inlägg måste vara skrivet av en man...
/Frida

Anonym sa...

Frida skrev:
"Hade alla män tagit sitt ansvar och vid varje samlag där barn inte önskas använt kondom hade vi inte behövt diskutera frågan, men nu är inte verkligheten sådan."

Hoppsanhejsan - det här blev ju riktigt dumt!
Sen NÄR blev användandet av kondom en sak som enbart män ska ta ansvar för? Trodde man minst var två (en av vardera kön) vuxna personer vid ett samlag som kan leda till en graviditet...? Eller vill du påstå att kvinnor är så blåsta att de inte har vett att säga "vi använder kondom"? Skärpning!

Okej, nu kommer ett jättelångt svar - men det tycks dessvärre finnas ett behov att reda ut vissa "myter" ni far hej vilt med:

Huvudskälet till att preventivmeddel för män varit svårt att ta fram är att det är så mycket enklare att styra EN ÄGGLOSSNING 1 GÅNG PER MÅNAD än att styra produktionen av MILJONTALS SPERMIER VARJE DAG!

Men så sent som förra året skrevs det en hel del om ett läkemedelsföretag som kommit ganska långt i sina tester av preventivmedel för män. Det var ett implantat som mannen för in under huden på överarmen och så utsöndras ett hormon som hämmar spermieproduktionen. Och på så sätt bildas det mindre testosteron i kroppen. Problemet är ju att för låg testosteronkoncentration inte alls är bra, och därför måste man tillsätta testosteron som en injektion. Studierna har visat att implantatet + testosteroninjektionen gör det hela till ett ca 90 procentigt säkert preventivmedel. Vad man håller på att testa nu är ju vilken dos som är den lägsta säkraste dosen (för att fungera). Det skulle ju vara förbaskat onödigt att göra samma misstag som man gjorde med första generationens p-piller på 60-talet, om man säger så. Det vinner ju knappast någon på! De subjektiva biverkningarna som testpersonerna runt om i världen har rapporterat liknar de som kvinnor brukar ta upp vid p-pilleranvändande, dvs bla humörförändringar och huvudvärk. Men det kommer att ta lång tid innan preventivmedel för män finns på marknanden. Preventivmedel (för män eller kvinnor) räknas ju heller inte som "botande mediciner". De ges ju till friska människor (med vissa undantag, som jag nämner nedan) och då är ju Läkemedelsverkets krav på att tex biverkningarna ska vara minimala ännu större.

Men framför allt vill jag återigen påpeka: Använd inte p-piller - varken kvinnor eller ev män i framtiden - när det finns kondom!! Det finns ingen anledning till det.


Frida skrev:
"Sedan undrar jag vad det är för "rubbning" som sker till det positiva när man äter p-piller?"

Exempelvis har det bevisats kliniskt att bulimi (en neuropsykiatrisk störning) även kan ha sin grund i hormonella störningar (eller "rubbningar" som jag skrev). Bulimikerna som ingick i en svensk studie hade högre nivåer av det manliga könshormonet testosteron och lägre nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen än de friska kvinnorna som fanns i kontrollgruppen. Eftersom testosteron ju är inblandad i kroppens aptitreglering kan alltså en förhöjd halt ge ökade (abnormala) hungerkänslor.

Så när bulimikerna i studien behandlades med ett p-piller (med östrogen) kunde man se att testosteronhalten sänktes. Summa kardemumma blev att suget efter fett och socker gick ner rejält och hungern minskade dessutom hos ungefär 50% av bulimikerna efter ca 3 månaders behandling. Dessutom blev ett fåtal (tre personer tror jag det var) helt fria från ätstörningar som en direkt följd av behandlingen. Och det var väl jättebra för dessa kvinnor.

Annat exempel: det är ju inte helt okänt att (elit)idrottande kvinnor får mensrubbningar. Oftast är det fråga om mensbortfall, och oftast är det ju bara tillfälligt. Vanligtvis kommer ju mensen tillbaka när kvinnorna återgår till en normal kroppsvikt, även om det kan ta lång tid (även efter att normalvikten nåtts). Tar det längre tid än ca 6-8 månader så ges en hormonbehandling - och då kan t ex p-piller ges. Och det är väl jättebra för dessa kvinnor - tex om de skulle vilja ha barn så småningom.

Och nu orkar jag inte skriva fler exempel, och ingen orkar läsa det ändå... :-)


Frida skrev:
"Detta inlägg måste vara skrivet av en man..."

Och nej: Jag är inte en man - sist jag kollade efter. :-)

Men jag tycker det var tämligen sexistiskt skrivet av dig - vad skulle mitt kön göra för skillnad på vad jag skriver menar du?
- Touche´!

/M.

MN sa...

Tänkte bara upplysa den upprörda människan, man eller kvinna, att kondom INTE kan användas av alla. Var inte så kaxig när du inte har full koll! Det är inte bara latex och plastallergi som kan vara problem utan även rent anatomiskt, vissa män kan inte ha kondom, och nej det handlar inte om storleken, och vissa kvinnor har exempelvis vestibulit vilket gör kondom, även med glidmedel till en smärtsam upplevelse. Läs på!! Och vad gäller bulimi så blir en emotionell överätare inte botad av ett kemiskt tillskott. Det är inte någon "hunger" som är det verkliga problemet.

Anonym sa...

Matilda:
De extremt få fall - jämfört med alla vuxna sexuellt aktiva människor i världen - där män inte klarar av att använda/vet hur man använder en kondom vid samlag eller där kvinnor med sjukdomar som tex vestibulit (här hjälper _knappast_ att samlag sker utan kondom...) är så försumbara att det är bara fånigt att snicksnacka om det.

(Påminner om personen som mejlade Aftonbladet om att de inte bör publicera bilder på ormar för hon var ormfobiker... Lika pinsamt tänkande i sin egen lilla värld.)

Apropos bulimi och att läsa på: Innan du i framtiden uttalar dig om saker du uppenbarligen inte kan något om - läs på själv. Ordentligt. Den studie om kvinnliga bulimiker som fick hormontillskott har ju bevisligen genomförts (bl a på KI) och bevisligen har de resultat som jag skrev om erhållits. Hur du ens kan uttala dig om sådana forskningsstudier utan att ha tagit del av dem går bortom all sans. För övrigt, om du läst mitt inlägg noggrannt, skrev jag också att bulimi är en neuropsykiatrisk störning - men att vissa tydligen har sjukdomen pga hormonella störningar snarare än pga psykiska störningar. (Man kan dock prata länge om den hårfina gränsen mellan psykiska och hormonella (signalsubstans-) störningar, men det är ju en helt annan historia.)

/M.

Anonym sa...

Oj vilken hätsk stämning det blivit på bloggen...

En sak vi alla kan enas om är i alla fall att det behövs satsas mer pengar på forskning kring kvinnors hälsa och ohälsa. Acne är ett exempel på hur p- piller används i förebyggande syfte för att det många gånger inte finns andra preparat som är framtaget för att hindra acne. En vän till mig kan inte sluta att använda p- piller även om hon bara längtar till den dagen i rädsla att ansiktet återigen ska bli sprängfyllt av röda och gula ploppar. Används p- piller för att förhindra acne behövs det också i samband med detta även sexualupplysning. Jag tror inte att det handlar så mycket om att det förväntas av en 14- åring att hon ska ha sex om hon använder p- piller. Hon behöver ju inte upplysa omgivningen om det. Vad som däremot behövs är en hög kvalitet på sexualupplysningen i skolorna som arrangerats av RFSU så att tjejer lär sig att säga både ja och nej. Tyvärr är det alltför få tjejer som idag lär sig att sätta gränser och alltför få killar som lär sig att förstå tjejernas gränser. I en drömvärld skulle dessutom både tjejer och killar våga visa lika stor lust men tyvärr är det en värld som fortfarande är långt borta eftersom killar och tjejer har alltför olika förväntningar på sig.

Som jag nämnde behövs också mer forskning på preventivmedel och hormonrelaterade besvär. Var finns denna budget och var finns ett slutgiltigt beslut på att RFSU håller i all sexualupplysning för ungdomar?

/Elin

MN sa...

Angående forskningsrapporter så är detta teorier och inte absoluta sanningar. Vad för slags "störning" man har kan variera och vad detta beror på likaså. Angående vestibulit så kan kondom visst utgöra en skillnad. Nog om det, vi lever alla med våra egna varierande verklighetsbilder. Vi är alla rörande överens om att kondom är bra när man kan ha det :)