01 november 2007

Borgerlig politik drabbar barnen

Från och med första april 2007 har den nya majoriteten i Region Skåne (m,fp, c, kd + mp) infört patientavgifter för barn över 12 år och det gäller full avgift som för vuxna. Införandet av patientavgifter för barn över 12 år är ingen positiv eller ansvarsfull insats. Diskussionen om bindande politiska regler att tänka på barnens hälsa skjuter i storutsträckning bredvid målet. Femklövern prioriterar inte barnens hälsa. Femklövern skapar otrygghet för många barn och barnfamiljer. Visst ryser man lite av obehag när man inser att barnen kommer att behandlas olika och att föräldrarnas ekonomiska ställning ska i många fall avgöra om man ska ta barnet till läkare eller inte. Det finns inga bäst före-datum, det finns inte heller några färdiga recept när det gäller många politiska beslut men i det här fallet är det solklart att femklövern kommer att sätta barnens hälsa på spel. I det här fallet vet vi att från och med den 1 april 2007 har vi ingen fri sjukvård för barn och unga.

Jag undrar om införandet av patientavgifter för barn är ett yttre politiskt tryck eller en inre övertygelse hos Femklövern? Är det kortsiktigt vinstintäkt som dikterar deras agerande? Menar Femklövern att solidaritet med kommande generationer är beslutet att låta barnfamiljer betala för barnavård?

Barnen ska behandlas med respekt. När de är små bygger barnen upp en bild av en värld som det går att lita på och en bild av sig själv som en person som är värd att älska och som själv sedan kommer att kunna älska andra. Vi vuxna ska vara förebilder, vi ska ta hand om dem och vi politiker är också vuxna som har det yttersta ansvaret att tänka på våra barn och skydda dem på alla sätt. Det är politiskt ansvarstagande att satsa på barnen och inte svika barn. Det är rättvist att behandla alla lika! Det är solidariskt att tänka på alla människor men i första hand på barnen men det är grymt att göra det svårare för dem. Avslutningsvis vill jag bara säga att fri sjukvård för barn och unga har länge varit en socialdemokratisk hjärtefråga och därför känns det extra tungt att Region Skåne har infört avgiftsbelagd sjukvård för barn och unga över 12 år. Vi socialdemokrater tänker på alla familjer med sämre ekonomi som kan tvingas avstå från att söka vård när deras barn är sjuka. Det är orättvist! Det är en grym, omänsklig och utan överdrift förnedrande behandling av våra barn.

Jag sitter i Regionfullmäktige och vi har reserverat oss mot detta beslut. Tyvärr så har vi inte majoritet denna mandatperiod och vi har inte kunnat styra detta beslut. Men vi tänker driva frågan vidare!

Amela A. Hodzic

5 kommentarer:

Anonym sa...

Amela A Hodzic skrev:
"Visst ryser man lite av obehag när man inser att barnen kommer att behandlas olika ..."

Inte alls. Alla barn över 12 år kommer att beläggas med samma avgift - dvs de kommer _inte_ att behandlas olika på något sätt. Att påstå så är ren lögn.

Sen är det ju naturligtvis upp till föräldrarna att se till att den egna hushållsbudgeten hålls så att inte pengarna går till cigaretter, alkohol, plattskärms-tv, Mallorca-resor, tv-spel mm utan att en buffert finns för läkarvård och tandvård för sina egna barn. De föräldrar som inte klarar av det ska inte ha barn överhuvud taget. Basta! Vuxet ansvar, kallas det. Det bör kunna avkrävas folk som skaffat barn! Herregud - hur sköter man sin hushållsbudget egentligen om man inte har råd med ett läkarbesök för sitt barn???!

Dessutom har införandet av patientavgifter den goda bieffekten att alla dessa förbannade okynnesbesök hos VC eller - ännu värre! - akutsjukvården förhoppningsvis minskar. Varenda unge får tex influensa, feber och hostar - föräldrar behöver inte ränna med ungen till läkaren så fort deras parvel nyser. Det betackar sig sjukvårdspersonalen för - resurserna kan användas för de verkligt sjuka!

Anonym sa...

Anonym skriver: "Sen är det ju naturligtvis upp till föräldrarna att se till att den egna hushållsbudgeten hålls så att inte pengarna går till cigaretter, alkohol, plattskärms-tv, Mallorca-resor, tv-spel mm"

Det märks att du lever i en skyddad värld när du uttrycker dig som ovan. I Sverige lever var 5e barn i fattigdom, i Malmö är siffran så hög som var 4e barn. I mitt jobb inom socialtjänsten träffar jag nästan dagligen familjer som kämpar och sliter men inte får lönen att räcka till. I de hemmen lyser TV, resor, spel o.dyl. med sin frånvaro. Där handlar det om att få pengarna att räcka till hyra, el och mat. Det handlar inte om slarv, lathet eller lättja. Det handlar om att vi lever i ett klassamhälle där vissa har pengar och andra inte har.

Patientavgiften på 150 till 300 kronor är en hel dagsbudget om man är ensamstående, sjukpensionär, student, arbetslös eller socialbidragstagare. Har man dessutom flera i familjen som blir sjuka och måste uppsöka läkare samtidigt är det katastorf.

Jag tycker kortsagt du har en verklighetsfrånvänd och föraktfull bild av människor. Min verklighet är en helt annan.
/Frida

Anonym sa...

"Frida" skrev:
"I mitt jobb inom socialtjänsten träffar jag nästan dagligen familjer som kämpar och sliter men inte får lönen att räcka till."

Antingen "arbetar" du inte alls inom socialtjänsten, är allmänt fånig eller är inte kompetent nog för tjänsten då du uppenbarligen inte kan läsa lagtexten för försörjningsstöd (nedan enligt gällande lagtext):

Det som ingår i försörjningsstöd (uppdelat i två delar):

1) Riksnormen:
- fastställd av regeringen
- grundas på beräkningar från Konsumentverket.
- Riksnormen ska täcka kostnader för: livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, hälsa och hygien, förbrukningsvaror samt dagstidning, telefon och tv-avgift. Riksnormens belopp per person är lika för hela landet.

2) En faktisk del:
Den här delen ska täcka kostnader vid behov för; boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring, läkarvård, akut tandvård, glasögon samt medlemskap i arbetslöshetskassa/fackförening.

Utöver detta kan bistånd till "annat än det som ingår i försörjningsstödet" sökas.

Så ska man PINSAMT nog behöva citera gällande lagtext för någon som påstår sig jobba inom socialtjänsten (och i och med det tycker sig vara någorlunda insatt?)? Det står klart och TYDLIGT att kostnader för "läkarvård och akut tandvård" och "hälsa och hygien" täcks för de som inte klarar sin ekonomi på egen hand!!

Övriga kan banne mig se till att sköta sin ekonomi (anpassa mun efter matsäck) som övriga vuxna människor klarar av - och därmed klara av att budgetera för ev sjukvårdskostnader för sina egna barn (kraftigt subventionerade som de är för ALLA i Sverige!).

Det är ytterst befängt och pinsamt daterat att tala om Sverige i termer av ett "klassamhälle". Vidga dina vyer för tusan och försöka att se hur ett verkligt segregerat och fattigt samhälle ser ut! De som sett sig om i världen något mer än vad "Frida" gjort (dvs utanför de typiska turiststråken...) kan inte annat än bli förbannade och skämmas över vad "Frida" tok-lallar om ett sk "fattig-Sverige" där "var 5e barn" lever i fattigdom. Skärpning! Och väx upp. Så där babblar bara någon som är totalt partipolitiskt hjärntvättad.

I övrigt kvarstår:
Patientavgifter tas ut för samtliga barn över 12 år - dvs gäller för ALLA barn. Ingen särbehandlas. Punkt slut.

Anonym sa...

Hej Anonym

Du är välkommen att diskutera politik på vår blogg, men vi ber dig att använda ett respektfullt tonfall.

Hälsningar
Julia, Avantgarde Skåne

Anonym sa...

"...ber dig att använda ett respektfullt tonfall..."

MO-HA-HA-HA-HAAAA.... (*harkel*)

Respekt finns i storpack för de pjuck som inte bluddrar substanslös skit och kallar det "diskussion"...
Heder åt "anonym" - förtjusande alerta inlägg som piggar upp en gråmulen dag. Mer sånt åt folket. Dina skarp-bitchiga kommentarer äger bloggen!!! Puss!

**Storpack**
PS: Hinta oss vem du är. Vi är många som är nyfikna. ;)