Tvåsamhet. Kärlek. Feminism. Kan de kombineras och hur i helvete gör man det i så fall? Jag läser det senaste numret av den feministiska tidskriften Bang och letar efter svar. Temat är just detta: vill vi leva i den heteronormativa tvåsamheten, kan vi överleva i den och kanske ännu viktigare, kan kärleken överleva i den?
Världen har skolat mig att tro att jag blir hel av en mans kärlek, att all tvåsamhet är bättre än ensamhet och att det himlastormande heterosexuella paradiset ska frigöra mig från allt ont. Det krävdes varken tusen högskolepoäng eller femton SSU-kurser i feminism för att jag skulle inse att världen runt omkring mig ljög. Som den så ofta gör.
Så vad blir då nästa steg? Vilken kärleksstrategi ska vi som medvetna feminister ha?
Maria Sveland skriver i sin bok Bitterfittan att man måste bråka. Att för att motverka äktenskapets och parrelationens inneboende, förtryckande struktur måste man bråka för att inte ramla ned i någon av de riggade fällorna. Det låter tråkigt praktiskt. Varför lärde de oss inte det? Varför var det ingen som sade att kärlek inte är den fluffiga drömmen med avsändare Hollywood, utan att kärlek i grunden är ett praktiskt arrangemang som bygger på handling. Handlingar som kan styras i olika riktningar, utifrån olika intressen. Kärlek är vad kärleken gör, som Marie Pettersson skriver i Bang. Hon menar att feminismen inte kan återerövra begreppet kärlek så länge vi ser den som ett virrvarr av känslor, vi måste låta kärleken vara ”en viljeakt och inte bara en pirrig känsla i magen”. Bara så kan vi ta ansvar för den och dess konsekvenser.
Katrine Kielos, även hon en av skribenterna i Bang, anser att den feministiska debatten om kärlek och relationer har reducerats till att handla om vem som städar och går ut med soporna. Hon vänder sig mot att kärlek skulle vara det ”jämställda, lättadministrerade, friktionsfria lagarbetet”, att definitionen av att lyckas i kärlek inte kan vara att hitta en man och att sedan göra honom jämställd. Hon menar att vi måste vara ”banalare och radikalare än så.” Det hon inte svarar på är vad jämställd kärlek i så fall är och hur man når dit? Måste det vara antingen eller? Kan det inte vara något underbart och eftersträvansvärt samtidigt som det kräver genomtänkta strategier och timmar av samtal och handling?
Är annars svaret att den inte finns? Går feminismens princip om total självständighet och frigörelse rakt emot tvåsamhetens nödvändiga kompromissande? Ska vi ge upp kärleken och deklarera dess död? Men, som Marie Pettersson skriver, ”vart tar vi vägen då, alla vi som älskar att älska men som vill göra det med en feministisk agenda i botten?”
Jag är övertygad om att vi kan prata och planera oss fram till i alla fall en någorlunda jämställd kärlek, en någorlunda rättvis tvåsamhet. Men också att vi kan prata och planera sönder den. En feministisk strategi som ingen någonsin lärde oss var att man då måste vara beredd att lämna. Alla relationer är inte bättre än ensamhet.
Elin Brusewitz är ombudsman på Skånes SSU-distrikt
19 november 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Nu är det ju svårt att avgöra, utifrån EB:s text, om det hela är frågan om ironi eller bara är ett knäppt skämt, men okej:
Elin Brusewitz skrev:
1) "Tvåsamhet. Kärlek. Feminism. Kan de kombineras och hur i helvete gör man det i så fall?"
Svar:
Spelar det någon roll? Var man/kvinna sin egen lyckas smed (naturligtvis!) och självfallet gäller det även en så privat sak som kärlek och relationer till sin älskade. Ett enkelt svar är ju: är det kärlek det är frågan om så lär ju var och en upptäcka att allt går att kombinera. Kärlek innebär ju till stor del anpassningsförmåga från de inblandade - har man missat den triviala lektionen bör man ställa sig i skamvrån (eller: jag förutsätter att en människa utan anpassningsförmåga inte lever i en relation! Vem vill ha med en sådan person att göra!?...).
2. "vill vi leva i den heteronormativa tvåsamheten, kan vi överleva i den och kanske ännu viktigare, kan kärleken överleva i den?"
Svar:
Inte nödvändigtvis alla, men uppenbarligen många vill leva så - det är ett fritt val hur man väljer att leva. Att tala om sig själv som "vi" låter udda - eller menar EB med "vi" att ALLA måste tänka/göra på samma sätt, i sann DDR-anda?
I övrigt se ovanstående svar.
3. "Världen har skolat mig att tro att jag blir hel av en mans kärlek, att all tvåsamhet är bättre än ensamhet och att det himlastormande heterosexuella paradiset ska frigöra mig från allt ont."
Svar:
Herrejösses mänska! Vilken värld lever du i nu igen? Det här blir bara konstigare och konstigare...
Få - om någon(?) - skulle år 2007 skriva under "att jag blir hel av en mans kärlek". Är det här ett skämt!?!
Att däremot leva i ett kärleksfullt förhållande (definitionen på det är lika många som det finns människor som älskar - tack och lov!) gör inte bara de älskande människorna hela utan även lyckliga! Hela och lyckliga människor behövs det fler av.
4. "Går feminismens princip om total självständighet och frigörelse rakt emot tvåsamhetens nödvändiga kompromissande?"
Svar:
Hur skulle det vara möjligt? En totalt självständig (vad tusan nu det innebär?) man eller kvinna som väljer att leva i en relation väljer _naturligtvis_ även att kompromisser är vardagsmat i en relation. Att anpassning till varandra är grundbulten i ett förhållande. De som inte klarar av en så enkel sak bör väl rimligen bosätta sig i en eremitkoja - de hör ju uppenbarligen inte hemma i ett socialt sammanhang (med allsköns rättigheter, skyldigheter, anpassningskrav och kompromisser som det innebär) överhuvudtaget.
Jag vet inte hur du lever ditt liv, Anonym, och det kan jag ju ärligt talat säga att jag inte bryr mig om heller. Jag känner däremot igen mig i en del av det som Elin skriver, det vill säga hur det inte alltid är enkelt att passa in principer, känslor och kärlek i mitt liv. Det skulle vara skönt att leva i Anonyms värld där könsroller och sociala krav tydligen inte påverkar henne/honom överhuvudtaget. Så är det inte i min värld. Förväntingar och mönster finns hela tiden och ganska ofta krockar dessa med min egen idé om hur det borde vara. Och när jag tittar runt omkring mig så ser jag det hos många av mina vänner också. Och jag gratulerar dig, Anonym, till att ha det så enkelt med kärleken (den som inte klarar av att anpassa sig till en annan människa ska bosätta sig i en eremitkoja) själv tycker jag att just det här är något av det svåraste som finns. Det faktum att många relationer tar slut tyder på att det är fler än jag som tycker att det är svårt.
/johanna
johanna skrev:
"Det faktum att många relationer tar slut tyder på att det är fler än jag som tycker att det är svårt."
Må så vara att det sitter folk ute i stugorna och pinas ack så illa av diverse (påhittade) relationsproblem. Gott så.
Jag vågar påstå att vanligen är orsaken till relationsproblem annars att man inte kan bete sig som den vuxen man är (+18 år) - med de ansvarsåtaganden det faktiskt innebär - och just, som skrevs, att inte ha tillägnat sig anpassningsförmåga för att klara av sociala sammanhang (inklusive en privat relation). För dylika individer finns hjälp att få både inom sjukvården och kriminalvården.
Anpassningsförmåga är grundläggande för intelligent djurliv (dit naturligtvis även människan räknas) och är elementärt för överlevnad.
Att tycka att en så enkel sak som att hantera ett kärleksförhållande - som man som VUXEN individ FAKTISKT ingått frivilligt i med någon annan som man, får vi väl förutsätta, älskar och finner attraktion till (lämnar nu därhän tvångsäktenskap mm) - är ack så svårt måste ju verkligen vara inte bara dagens urbota i-landsproblem utan även ha en rejäl bimbovarning på.
VEM påstår att man ska ha en relation till en person som man inte trivs med eller ens älskar? Har man glömt var dörren är?
Givet att man älskar varandra så finns det nämligen inget som heter ojämställdhet i förhållandet. Hur skulle det kunna göra det? (Tänk nu för en gångs skull efter en stund...duktigt!).
Om där finns en ojämställdhet i relationen, ja - sorry boys and girls - då är det väl inte kärlek? Hur skulle det kunna vara det?
Så enkelt är livet när man inte fånar sig och försöker skapa sig problem som man inte har!
Så kanske fokus kan läggas på de verkliga problemen: hungersnöden, obotliga/svårbotliga sjukdomar, fanatism, terrorism...
Reella problem som verkligen måste lösas...
johanna skrev:
"Det skulle vara skönt att leva i Anonyms värld där könsroller och sociala krav tydligen inte påverkar henne/honom överhuvudtaget."
Du väljer helt och hållet själv i vilken "värld" du vill leva i... Bevisligen lever vi i samma värld - du har, av någon anledning, valt att låta dig "påverkas" av fånigheter och idiotier. Inte jag. Förväntar du dig en medalj för att du lider så?
"Förväntingar och mönster finns hela tiden och ganska ofta krockar dessa med min egen idé om hur det borde vara."
Och?
Ingen tvingar dig att inte leva fullt ut efter dina egna idéer om "hur det borde vara" (givet att det inte skadar någon annan).
En vuxen människa är, faktiskt, fullt ut själv ansvarig för sitt liv, sina handlingar, sina val, sina känslor...
Men du, Anonym, jag har aldrig påstått att jag "lider". Så, nej, jag förväntar mig ingen medalj.
Detta är inte heller en text som problematiserar runt hela världens otäckheter utan en betraktelse över något som Elin upplever och som jag i viss mån kan relatera till. Inte du, uppenbarligen, skönt för dig.
Och om du tycker att detta bara är fånerier kan du väl bara strunta i det? Du behöver inte rädda mig (genom att hänvisa mig till sjukvården eller kriminalvården) och jag har mycket svårt att tänka mig att vi någonsin skulle ha en relation där vi behöver anpassa oss till varandra. Så vi kan väl bara konstatera att detta är en diskussion där vi tycker olika. Jag tycker att kärleken stundtals är svår, du tycker inte det. Och om du därför måste kalla mig bimbo, fine. Det kan jag leva med.
/johanna
johanna skrev:
"jag har mycket svårt att tänka mig att vi någonsin skulle ha en relation där vi behöver anpassa oss till varandra..."
Jag hoppas inte "Johanna" talar i generella termer här om individer i omgivningen - för om så har hon nog själv satt fingret på varför hon - och många med henne uppenbarligen! - finner (privata) relationer problematiska. :-)
Jag skrev själv i generella termer, och hänvisade inte i synnerhet "Johanna" till hjälp inom sjukvård eller kriminalvård utan individer med anpassningssvårigheter i allmänhet: Det är ju inte någon nyhet att människor med psykosociala problem just återfinns som patienter inom psykiatrin eller som intagna inom kriminalvården. Om "Johanna" uppfattade att jag riktade mig just till henne med mitt inlägg ber jag om ursäkt. Jag ser att det kunde uppfattas så, det var inte min avsikt.
Här kommer ett försök till en seriös kommentar, jämfört med det som kommer från vissa andra...
Ja, det är svårt att kombinera kärlek och jämställdhet, kanske speciellt svårt när det gäller hetero-par-normen som genomsyrar det mesta i det här samhället. Kanske är det förmågan att våga lämna som är viktiga att jobba på. Allt för många lever kvar i en relation som är destruktiv. KLart är att vi måste lära oss se vårt värde och därmed tydligt klargöra vad som gäller i relationen, på ett tidigt stadium! En kärleksrelation hur romantisk den än verkar är ju i vardagen också en praktisk angelägenhet, och att tala om grundläggande värderingar, där man är överens om vad man kan förvänta sig av varann är inte helt fel. Många kvinnor gör inte klart för sin partner vad som gäller. Och konsten är ju sedan att faktiskt stå för det, även om man tvingas lämna.
Skicka en kommentar