14 november 2007

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!

Det är på tiden att vi på allvar erkänner kvinnors rättigheter och i konsekvens med det kräver att FN utökar sin katalog över mänskliga rättigheter till att även omfatta kvinnors rättigheter.

Det anses idag självklart att kränkningar av t.ex. yttrandefriheten innebär en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Däremot anses det inte lika självklart att flickor och kvinnor som fråntagits rätten att bestämma över sina egna liv och kroppar är utsatta för motsvarande kränkning.

De vanligaste dödsorsakerna för världens kvinnor är idag osäkra aborter och komplikationer vid förlossning. Otaliga kvinnors liv skulle kunna räddas om alla hade haft rätt till sexualrådgivning, preventivmedel, säker abort och mödravård. Dessa frågor kan inte reduceras till "kvinnofrågor" eller "kulturella frågor". Det handlar om mänskliga rättigheter och är en fråga om liv eller död för världens kvinnor!

Det finns tusen skäl till att en kvinna väljer att göra abort. Om barnet tillkommit genom våldtäkt eller incest, om den gravida kvinnan är minderårig, om kvinnan redan har fler barn än hon kan ta hand om, om utomäktenskapligt sex fördöms och bestraffas där hon bor, om preventivmedel är förbjudet, om kvinnan är fattig och ensamstående osv. Listan kan göras hur lång som helst. Varje kvinna har sina egna individuella skäl för att göra abort.

I tredje världen tillkommer ytterligare ett skäl. Där dör otroliga mängder kvinnor i barnsäng, på grund av att deras kroppar redan slitits ut av otaliga födslar sedan tidiga tonåren och på grund av undermålig sjukvård vid förlossningen.

Möjligheten att bestämma över sin egen kropp är en rättighet som majoriteten av världens kvinnor fortfarande saknar. Även i åtskilliga västerländska,"civiliserade" länder saknar kvinnor grundläggande rättigheter. I större delen av världen är det männen som tagit sig rätten att bestämma över kvinnors kroppar och liv.

Det är nu dags att göra upp med denna patriarkala världsordning! FN bör snarast införliva kvinnors rättigheter i katalogen över mänskliga rättigheter!

Hillevi Larsson, riksdagsledamot (s) och aktiv i Avantgarde.

2 kommentarer:

Avantgarde Skåne sa...

Hillevi har skrivit detta inlägg.
(Glömde skriva under med mitt namn)

Anonym sa...

Önskar referens för detta:

"Däremot anses det inte lika självklart att flickor och kvinnor som fråntagits rätten att bestämma över sina egna liv och kroppar är utsatta för motsvarande kränkning."

Mig veterligen sorterar det under "mänskliga rättigheter" att bestämma över sin kropp - jag vill veta VEM som påstår motsatsen och vilka källor det bygger (obs - inget partipolitiskt dravel, utan rak svart-på-vitt-referens önskas på ett sådant påstående).

För övrigt är den främsta orsaken till svåra komplikationer vid förlossningar preeklampsi (drabbar uppemot ca 15-20% av alla gravida kvinnor i världen per år) med eller utan kombination av undernäring under kvinnornas uppväxtår (vilket medför rejält försämrad längdtillväxt, vilket i sin tur naturligtvis medför ett alltför smalt bäcken för normal vaginal förlossning. Detta medför ökat behov av kejsarsnitt, vilket (som alla ju vet) bara det är en stor komplikationsrisk för kvinnor och foster världen över).

För klarhetens skull:
"Sjukvård vid förlossningen" i de flesta länder i världen är inte "undermålig" alls. Vet inte vad ett sådant påstående bygger på!? Vad som kan brista är eftervården (framför allt i tex malariadrabbade områden) och i många fall avsaknaden av en (tekniskt) fungerande neonatalvård. Men det är ju en helt annan sak än förlossningsvård. Brister i eftervård drabbar för övrigt ALLA patienter (män som kvinnor, barn som äldre).

I tex flertalet afrikanska länder screenas gravida kvinnor för HIV, syfilis, tyfoidfeber mm. Bara det ensamt kan knappast räknas som "undermålig" vård av gravida kvinnor! (Det här är dessutom en screening för allvarliga sjukdomar som MÄN normalt inte får tillfälle att delta i...)