14 december 2007

Gästbloggare: Ingrid Lennerwald om vården i Skåne

Regionfullmäktige i Region Skåne tog 26-27 november budget för 2008. Den innebär en besparing på hälso- och sjukvården i Skåne med över en miljard kronor 2008. Om den nu skulle genomföras fullt ut det vill säga. Sannolikt blir det istället ett stort underskott i hälso- och sjukvårdens budget, eftersom sjukhusen har ett vårdbehov att svara upp till.

Effekterna av detta kan vi inte veta, men att patienterna på ett eller annat vis kommer att drabbas kan vi nog vara ganska säkra på. Särskilt de patienter som inte med enkelhet tar för sig och talar för sin sak. De som är ”enkla” att prioritera bort när personalen inte hinner med alla.

Vi föreslog en förstärkning av hälso- och sjukvården på 753 miljoner jämfört med majoriteten. I denna förstärkning ingår en jämställdhetssatsning för rättvisa löner. Fortfarande är det ju så att den kvinnodominerade vårdpersonalens arbete ger lägre lön än flera manligt dominerade yrken som oftare återfinns i privat sektor. Trots att arbetet i vården ställer högre krav på den enskilde. Vi, stora offentliga arbetsgivare, måste förr eller senare ta vårt ansvar för att rätta till denna orättvisa, annars riskerar vi en situation där både män och kvinnor gör andra yrkesval. Ett som betalar bättre med lägre arbetsinsats.

Ingrid Lennerwald (s) Oppositionsråd, Region Skåne

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ingrid Lennerwald skrev:

"Vi föreslog en förstärkning av hälso- och sjukvården på 753 miljoner jämfört med majoriteten."

Har jag missat något nu, eller - hur skulle detta lilla "förslag" finansieras då?
Görs inte adekvata besparingar just för att få en budget att gå ihop, och inte av ren illvilja?

Om man bara behöver lalla på med ena ofinansierade förslaget efter det andra så tycker jag Ingrid & co ska dra till ordentligt:
Varför inte föreslå en "förstärkning" med hela 2 miljarder kronor - nej, vetja, 3 biljoner riksdaler ser väl ännu fräckare ut...

I en värld där man inte behöver stå för hur fakturan ska betalas så kan man ju dra till med vilka tok-förslag som helst. Se bara på miljöpartiet och deras "vi-kan-ersätta-kärnkraften"-geggande. Kärnkraftsersättning, javisst, med om inte allmän grankottebränning så med vindkraft..."
Jo tjenare!

Och samtidigt funderas det över svensk brain-drain respektive företag som tar sitt pick och pack och lämnar landet illa kvickt. Förvånad någon?

Anonym sa...

Resursökningen som Ingrid talar om finansieras enligt följande:
1. Inget omstruktureringsanslag a' 450 miljoner kronor som majoriteten har i sin budget.
2. 200 miljoner i överskott, istället för 533 som majoriteten har i sin budget.
Detta ger 783 miljoner att lägga på verksamhet, varav 30 miljoner går till andra områden än hälso- och sjukvården. Totalt alltså 753 miljoner mer på sjukvården än vad majoriteten ville lägga.
Hälsar
Daniel Hedén, politisk sekreterare (s), Region Skåne

PS. Hela budgeten, både den borgerliga och den socialdemokratiska går att ladda ner på www.skane.se DS.

Anonym sa...

Tror föregående Nisse totalt missade ironin i den första kommentaren...
Ganska underhållande.

Finns nog en hel del pengar att spara in på en å annan "politiker" - eller hur!?
Skulle vara intressant att se DEN budgeten...

För övrigt i sammanhanget:
Undrar om inte Sverige ligger i topp på listan över de mest korrumperade länderna? Borde göra det annars: Har ni hängt med i partipoltikernas löneutveckling under, säg, de senaste 10-15 åren? Inte illa, kan jag säga. Här snackar vi inte 3-4%-höjningar inte! Håhåjaja! Pinsamt värre...

Anonym sa...

Ironin i tidigare inlägg missades naturligtvis inte, men kommenterades av uppenbara skäl inte heller.

Förtroendemannabudgeten i Region Skåne omfattar ca 102 miljoner kronor (Region Skånes totala budget omfattar ca 27 miljarder). Säkerligen finns det besparingsmöjligheter i den. Är du intresserad av att se den finns den att ladda ner på Region Skånes hemsida. Klicka dig fram till dagordningen för regionstyrelsens sammanträde 18 december så hittar du den i ärende 5.8.

Transparency international gör årligen ett korruptionsindex där korruptionens utbredning i världens länder jämförs. I dessa jämförelser hamnar Sverige alltid i topp bland världens minst korrumperade länder. 2007 är vi världens fjärde minst korrumperade land. Om detta kan du till exempel läsa här:
http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2007

Hälsar
Daniel Hedén

Anonym sa...

Anonymous skrev:
"Har ni hängt med i partipolitikernas löneutveckling under, säg, de senaste 10-15 åren? Inte illa, kan jag säga. Här snackar vi inte 3-4%-höjningar inte!"

Ja fy faan! Håller med!!! Korrumperade utsugare är vad de är. Vidrigt.

Och det jävligaste är ju att packet inte sällan totalt saknar relevant utbildning för tjänsten de fifflas in på! Finns hur många välutbildade statsvetare i landet (eller utanför!) som helst - men vad satte tex sossarna på statsministerstolen sist? Jo en "typ" som saknade t o m grundläggande utbildning i statsvetenskap! (Hade han ens gymnasiekompetens?) Inte märkligt att folk protesterade på valdagen.
Den främsta meriten tycks för övrigt vara bland "partipolitiker" vem som rengjort vems bakparti/stövlar noggrannast. Vad annars skulle vara förklaringen till att vissa överhuvudtaget hamnar på en statsmannalönelista? Värst är kanske ändå de som slickat hela vägen upp från ungdomsförbunden. Äckligt!

Det borde varit dags för länge sedan så varför vänta:
ALLA statsmannatjänster (läs: "politiker") bör tillsätts efter allmän utlysning och noggrann genomgång av de sökandes CV med avseende på bla relevant utbildningsbakgrund. Detta bör gälla alla tjänster för rikspolitiker, kommunalpolitiker, landstingspolitiker. Och även gälla tex landshövdingar. (What´s the thing idag med tillsättningen av landshövdingar egentligen? Ska det verkligen vara en "tjänst" där man dumpar de mest inkompetenta personerna bara för att man inte har vett att sparka dem istället? Varför då? Fattar verkligen någon detta? Varför fortgår det?)
Tillsättningen skall självfallet skötas av partipolitiskt obundna personer med gedigen yrkes-/utbildningsbakgrund för den aktuella tjänsten. På så vis kan folket med säkerhet förvissa sig om att den person som avlönas via skattesedeln är den absolut BÄSTA för tjänsten och kommer därmed göra ett BRA jobb. För, tja, vi vet ju alla att så är _verkligen_ inte fallet idag!

Självfallet bör dessutom politikers löneutveckling följa den för tillfället sämsta löneutvecklingen i landet - hur annars ska de kunna påstå sig "representera folket"?
Om det nu verkligen är någon som fortfarande trodde på DET... Hahahahaha.

Anonym sa...

Klippt från svt.se den 2 jan 2008:

"Över 200 politiker och politiska tjänstemän har sedan valet 2006 delat på 78 miljoner kronor i avgångsvederlag. Merparten av de som delat på pengarna är före detta socialdemokratiska ministrar och statssekreterare, som fått ersättning efter socialdemokraternas valförlust 2006."

OM INTE DETTA ÄR KORRUPTION - SÅ VAD I H**VETE KALLAS DET DÅ????!
Oerhört vidrigt.

Det här hör inte hemma i ett modernt civiliserat samhälle: Att skattebetalare får stå för notan för att inkompetenta slödder ska leva lyxliv (i snitt 73500 kronor per månad utan att lyfta ett finger - rätt magstarkt va!!?).

För med 78 MILJONER KRONOR per år kan man istället t ex:
- anställda några personer till inom hemtjänsten (personalen där har nog inget emot en månadslön på sisådär 73500 bagis i månaden, i snitt, de heller) så att MÄNNISKORNA på äldreboenden kan få hjälp med att duscha så ofta de vill (inte bara en gång i veckan).
- ta emot fler asylsökande (människor som faktiskt är i livsfara och inte bara är äckligt lata expolitikerslödder som tycker andra ska bekosta deras uppehälle).
- bygga ut neonatalvården (det ska inte behöva vara så, som det ju faktiskt är i Sverige(!) idag, att det finns för få neonatalkuvöser på flera sjukhus och att man där då måste "välja" vilket barn som ska få tillgång till kuvösen för tillfället (dvs vilket barn som ska räddas...)
- öka forskningsanslaget till ett synnerligt viktigt forskningsprojekt: 78 miljoner kronor är ett förbannat stort forskningsanslag och kan göra stor nytta.
- låta fler barn få en plats på Kulturskolan och lära sig spela ett valfritt musikinstrument.
- öka antalet uppvärmda sovhallar för hemlösa i Malmö. Tja, det kanske till och med finns utrymme i en budget på 78 MILJONER KRONOR att bjuda hemlösa människor på en frukost också.

Osv, osv, osv...

Eller så kan man fortsätta göda partipolitikerpatrask så det står härligt till... Varför inte ge fanskapen varsin landshövdingspost också när man ändå är igång, nej för fan ge dem TVÅ...

Anonym sa...

"Eller så kan man fortsätta göda partipolitikerpatrask så det står härligt till... Varför inte ge fanskapen varsin landshövdingspost också när man ändå är igång, nej för fan ge dem TVÅ..."

Ha ha ha ha! Hur kul som helst!

Inlägget snurrar runt rätt flitigt på bloggar just nu. Thanx! :-)
Klart det handlar om KORRUPTION - hur benämner man annars det att politiker stjäl skattemedel!? Skulle DETTA ske med bidrag som skickas till tex ett valfritt afrikanskt land så skulle ju folk protestera himla högljutt här i Sverige: "Näää SE vad de gör med våra skattemedel/bidrag - de går ju inte ALLS till att hjälpa de behövande!"

Det tragiska är att skrattet faktiskt fastnar i halsen. Eller hur.