11 januari 2008

Ökad kontroll av friskolor

Socialdemokraterna har länge krävt en reglering av friskolorna. Vi är inte rädda för att den kommunala skolan ska få konkurrens, det kan till och med behövas. Men det är inte rimligt att vi ska betala så mycket skattemedel till fristående skolor utan att ha någon insyn. I sydsvenskan stod det att läsa att Malmö stad betalar i år ut nästan 200 miljoner kronor till stadens friskolor. Men det är nästan omöjligt för politiker och allmänhet att få veta hur friskolorna använder skattepengarna. Därför var det glädjande att läsa att Malmös utbildningsnämnds ordförande (s) och viceordförande (m) gemensamt går ut och kräver att friskolorna jämställds med de kommunala skolorna vad gäller krav på insyn och kvallite.

Att moderaterna nu tar sitt förnuft till fånga i friskolefrågan är glädjande, men jag tycker det finns ytterligare problem med friskolereformen. Det är eleverna som kommer i kläm när elevunderlaget minskar och friskolan tvingas att gå i konkurs. Skolverket gjorde en undersökning 2006 som visade att fristående skolor ger högre betyg i jämfört med nationella proven, sk. ”snällebetyg”. Detta är ett resultat av konkurrensen med kommunerna. Kvalitén får stryka på foten när pengarna styr och konkurrensen om eleverna ökar. Det styrks också av att det bara är drygt 60% av lärarna på friskolorna (grund) är behöriga. I dagsläget tycker jag konkurrensen på skolområdet fungerar så dåligt att jag vill förbjuda friskolor, men jag är öppen för andra förslag för att komma tillrätta med problemen.

Frida Karlsson
(förutom aktiv i Avantgarde även ledamot i utbildningsnämnden i Malmö)

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Frida" skrev:
"Skolverket gjorde en undersökning 2006 som visade att fristående skolor ger högre betyg i jämfört med nationella proven, sk ”snällebetyg”...."

Det beror mer sannolikt på:
1) att många friskolor är så förbannat mycket bättre än de kommunala flum-skolorna.
2) att lärarna på många friskolor har vett att sätta betyg på eleverna utifrån elevernas prestationer under alla andra dagar på året förutom den dagen/de dagarna de nationella proven skrivs...
3) att många elever som är studiemotiverade och vill få en bra utbildning väljer bort kommunala flum-skolorna och väljer en bra friskola.

Jag menar: Har "Frida" över huvudtaget varit i en vanlig kommunal flum-skola de senaste åren? Där råder ju rena rama kalabaliken! Hur fan är det tänkt att man ska kunna utbilda sig i en sådan miljö? För att inte tala om de sk "studiemålen" som ställs? Jösses!! Inte undra på att kidsen som sen försöker ta sig igenom de simplaste universitetskurserna inte klarar av det. De har ju överhuvudtaget inte med sig någon vettig kunskap i bagaget från flum-grundskolan och gymnasieskolan!

Etter värre är för övrigt det totalt idiotiska att nivån för att antas till lärarutbildningen i Sverige är så otroligt lågt satt: här tas ju varenda knas in som har nätt och jämnt godkända gymnasiebetyg i de ämnen som de sedan ska undervisa i? Hur tänker man då egentligen?! Inte fan höjer man "statusen" för läraryrket på så vis!

Unknown sa...

Jag befinner mig dagligen på kommunala skolor. Jag håller inte med dig om att kommunalaskolor är flummiga. Sedan finns det bättre och sämre skolor både kommunala och fristående. Huvudproblematiken är enligt mig att fristående skolor är stängda för insyn och kontroll. De kommunala skolorna kvalitetsgranskas årligen av tjänstemän och politiker i kommunen. De granskas dessutom regelbundet av skolverket. Något som inte görs med de fristående skolorna.

Jag (med instämmande av skolverket och många andra) tycker dessutom att kraven på friskolorna att vara vinstdrivande främjar för att man ger sk. "snällebetyg". Detta eftersom man är beroende av gott rykte för att elever ska fortsätta söka sig till skolan och att skolan däremed får inkomster. Det är så konkurens fungerar, och skolområdet är ett område där det i dagsläget fungerar dåligt.

Frida

Anonym sa...

"De kommunala skolorna kvalitetsgranskas årligen av tjänstemän och politiker i kommunen."


Hehehe.. okej, DÄR har vi alltså förklaringen till den låga nivån på undervisningen och flummeriet i de kommunala skolorna. De kontrolleras årligen av POLITIKER...hehehe...
Fan, dagens bästa!

För övrigt håller jag med vad som tidigare sagts: det är simpelt att dra slutsatsen att privata skolor (friskolor) skulle med ekonomisk vinst för ögonen sätta bättre betyg på sina elever. Det är detsamma som att samtliga lärare på privata skolor skulle vara helt inkompetenta och inte ta sitt arbete på fullt allvar. Bevisligen är det ju precis tvärtom - de bästa lärarna söker sig ju knappast till de kommunala skolorna, vad vi har sett hittills.

Håller med om att de högre betygen som friskoleelever har kommer troligen av att de är mer studiemotiverade och har föräldrar som åtminstone engagerat sig så mycket i sina ungars utbildning att de väljer bort de kommunala skolorna. Har man en gång besökt en kommunal skola under skoltid så springer man motsatt håll när det är dags att välja skola! Rena rama flummeriet och dessutom detta kaos - både UNDER själva lektionerna och i korridorerna på rasterna. Vad håller de på med?

Gästföreläste nyligen på en mindre privat skola där eleverna reste sig upp när läraren kom in i klassrummet (vilket var varmt välkomnande och gav ett artigt intryck) och lyssnade uppmärksamt under hela lektionen. Föga förvånande satt ingen och pratade eller använde mobilen under lektionstid. Varför skulle de göra det - de var ju i skolan för att lära sig något, inte bete sig som idioter.

Jämför med godtycklig kommunal skola - där man till och med på vissa skolor behövt införa FÖRBUD (jag skojar inte!) mot att prata i mobilen/sms:a under lektionstid! Vad dessa mobilsnackande "studiemotiverade" (*ironi*) elever får för slutbetyg är ju lätt att gissa...

Men det är ju klart: dessa elever går ju i en skola som "kvalitetsgranskas årligen" av politiker...