09 juni 2008

Gästbloggaren Eva-Lena Jansson om kollektivavtal

Det brukar ju heta att ”goda råd är dyra” men frågan är om inte dåliga råd är dyrare. I alla fall den typen av råd som tidningen Glamour kommer med i sitt senaste nr (7). Där har man ”proffsknep som dig ett bättre och roligare jobb”. Med rubriken PÅ DIN SIDA KARRIÄR så har man flera tips varav ett suger rejält. Unga kvinnor (den största målgruppen för denna tidning) får sex råd varav det ena är följande: ”Erbjud dina tjänster gratis under en begränsad tid. Du visar vad du kan och får samtidigt erfarenhet och en chans att se om företaget verkligen är intressant. Gör en överenskommelse innan så du inte blir utnyttjad.” Men hallå! Att jobba gratis är att bli utnyttjad och de enda som tjänar på att någon ger den här typen av råd är arbetsgivarna.

Skulle tidningen Glamour verkligen vara på sina läsares sida så skulle man tipsa om hur svensk arbetsmarknad fungerar. Vi har ingen lagstiftning som reglerar lön. Istället så finns det något som kallas kollektivavtal som talar om vad arbetsgivarna måste betala. Dessa avtal skrivs under av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Om någon jobbar under avtal kan arbetsgivarna bli skyldiga att betala skadestånd. Finns inget avtal så riskerar man att få för dåligt i lön eller som Glamour tipsar om, ingen lön alls. Sen kan man ju fundera på hur många på Glamours redaktion som först fick jobba gratis på tidningen innan man fick jobbet där…
Om jag får ge ett tips så för de som funderar på vad man ska tänka på när det gäller jobb så är det att kolla in LOs hemsida eller ringa fackets hjälptelefon på 020-56 00 56. Garanterat kollektivavtalsäkert och inga dåliga råd om att jobba gratis.

Eva-Lena Jansson, riksdagsledamot (s)
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller till viss del med om vad du säger, men jag kommer ihåg att jag som nyexad från universitetet tyckte att det var otroligt frustrerande att inte kunna jobba gratis eller ha praktik. Jag tror faktiskt att det är fler som vinner på det än arbetsgivarna, man får ju som "anställd" eller vad man ska kalla det för relevant arbetslivserfarenhet. Det kan vara mycket svårt att få en fot in nånstans till en början, och jag hade gärna jobbat gratis några veckor under somrar när jag pluggade för att få det. Sen kan det givetvis utnyttjas av arbetsgivare. När jag kom ut från universitetet fanns möjlighet att få praktik betald från AF efter några månaders arbetslöshet, men det var bara om man var under 25 år av nån anledning. Jag hade precis fyllt 26 och hade mer än gärna fått en sån praktik. Vad jag har hört har det plockats bort helt nu.

Sara C

Anonym sa...

"Eva-Lenas" inlägg är ju fruktansvärt underhållande:

"Att jobba gratis är att bli utnyttjad och de enda som tjänar på att någon ger den här typen av råd är arbetsgivarna."


Okej: Jag vet inte hur det är med "Eva-Lena", men vi andra har jobbat en hel del gratis i våra liv utan att känna oss det minsta "utnyttjade". För i "Eva-Lenas" värld är alla som jobbar ideellt eller med välgörenhet, alla som jobbar på studentnationer, alla som jobbar extra bredvid studierna utan lön (tex håller mindre seminarier utan lön på sin universitetsinstitution), alla som hjälper till utan lön i idrottsföreningar eller skolor osv osv alldeles galet UTNYTTJADE!

Vi andra menar att det är så HÄR vi fixar ett fett CV, otroligt bra kontaktnät och blir ännu mer attraktiva för den framtida arbetsgivaren. Dvs VI är de som främst tjänar på detta. (Och vi har inget emot att arbetsgivaren också kan få tjäna på det...)

För, i motsats till "Eva-Lena" anser vi som jobbar utan lön emellanåt att just PENGAR inte är det viktigaste här i världen; att få en attraktiv referens i sitt CV är BETYDLIGT viktigare än en ev lönecheck.
Emellanåt kan det enda sättet att få just Den Referensen vara att göra ett handtag utan lön.
Live with it, "Eva-Lena"!


För övrigt så är det dagens skratt att "Eva-Lena" med "facket" automatiskt menar LO. Det finns liksom rätt många fackförbund här i landet...
Fast det är ju klart: de andra facken tvingar ju inte sina medlemmar att via medlemsavgiften tvångsstödja socialdemokratiska partiet. Hela 6 miljoner per år stjäls från LO-medlemmarna (utan deras vetskap för många av dem!) och skänks till Partiet.
Undrar varför "Eva-Lena" glömde sätta ut den uppgiften bredvid LO:s telefonnummer...

Fackförbund ska ALDRIG vara knutna till ett politiskt parti. Det säger sig självt (om man kan sin historia) att det är mycket, mycket farligt. Och oklokt. Fackförbund ska ALLTID vara fristående från partipolitiskt inflytande. Alltid.