09 juni 2008

Löneskillnader som upprör

Har tagit del av den upprörande och nedslående statistik som SCB presenterar och som visar på löneskillnader mellan män och kvinnor i de skånska kommunerna. Läste även TCOs rapport ”den dolda barneffekten”, vilken jag varmt rekommenderar!

Överallt där löneskillnader nämns pratar man om hur mycket mer männen tjänar jämfört med kvinnorna. Märkligt- eftersom män inte föds mer kompetenta än kvinnor. Kvinnors löner påverkas negativt av barnafödande. För männen råder det motsatta, deras löneutveckling blir bättre sedan de skaffat barn! Märkligt- eftersom vi är lika mycket föräldrar båda två!

Min egen kommun, Osby, placerar sig som tredje sämst i riket när det gäller löneskillnader mellan kommunanställda män och kvinnor men även när det gäller övrig mätbar jämställdhet. Här tjänar man mellan 3600 kr och 4000 kr på att vara man! Det har ingen som helst betydelse vem som har haft makten här, resultatet är detsamma år efter år. Detta går nu en lokal socialdemokratisk företrädare för partiet ut och försvarar i radio! Han menar att det är så här samhällsstrukturen ser ut och att det inte går att förändra en sån sak som stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Du kan höra mer om detta på Radio Kristianstads hemsida.

Att jämställdhetsarbetet i vår kommun hittills har gett pinsamt klent resultat visar tydligt hur starka de här ålderdomliga strukturerna är och hur de genomsyrar hela vårt samhälle. Det beror helt enkelt på vem som får lov att sätta dagordningen. Dessa strukturer går över partigränserna. Socialdemokratisk politik bygger på jämställdhet och solidaritet. Sägs det…

Marika Bjerstedt Hansen
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

MBH skrev:
"Kvinnors löner påverkas negativt av barnafödande. För männen råder det motsatta, deras löneutveckling blir bättre sedan de skaffat barn! Märkligt..."


Nej, MBH det är inte märkligt alls.

LÖN utbetalas, som vi alla vet, för utfört arbete. LÖN utebetalas INTE (och ska inte heller göra det) för vård eller barnpassning av egna barn. För ekonomisk ersättning för det finns numera vårdnadsbidrag (äntligen!).

Den av föräldrarna som är mest frånvarande från sitt arbete för vård och uppfostran av telningarna - den personen kommer naturligtvis efter i sin löneutveckling. Om pappan är mer hemma med ungarna än vad mamman är - ja då ser du det motsatta "fenomenet" vad gäller löneskillnader mellan män och kvinnor. Inget märkligt med det. Vem som är hemma med barnen bestämmer man så klart inom varje familj.

Till saken hör att var och en som sätter barn till världen (eller planerar att göra det) givetvis förväntas att, i god tid före födseln, ha planerat och lagt upp en hållbar buffert för de kommande 18 årens hushållsekonomi (dvs till barnet räknas som vuxen och försörjningskravet från föräldrarna upphör). Av denna planering bör det ju med all tydlighet framgå för föräldrarna att någon av föräldrarna, eller båda, kommer att halka efter i sin löneutveckling jämfört med sina arbetskollegor som inte har barn. Av samma planering framgår det även tydligt att för att kompensera en ev "löneförlust" (dvs en minskning av hushållskassan) som den ena föräldern gör genom sin ökade frånvaro från arbetet kan den andra föräldern (om nu så önskas) välja att arbeta något MER (t ex fler planerade övertidstimmar, mer extra helgarbete). Därmed kommer en ev barnafödsel i en relation att ÖKA löneutvecklingen hos den ena föräldern samtidigt som den (självfallet!) MINSKAS hos den som är ökat frånvarande från arbetet. Inget märkligt med det.

Är fullkomligt säker på att det inte finns en enda (normalbegåvad) förälder som inte tycker att en ev löneförlust vägs upp av att vårda och uppfostra sina egna barn. Ungarna är givetvis värda den "förlorade" löneslanten! Pengar är, som bekant, inte på långa vägar allt.

Vad som förvånar är att det fortfarande finns män och kvinnor som ser ut som fågelholkar när det framkommer att de faktiskt(!) INTE kan förvänta sig att ha lika mycket i lönekuvertet som en man eller kvinna utan barn.

Så, MBH, vad som ÄR märkligt är att personer med barn så totalt kan missa att barnlösa/fria människor kan arbeta betydligt mer (övertid, tjänsteresor, mer flexibelt schema, jourer mm) än vad folk med barn kan! Och därmed (raskt) kliva vidare vad gäller lönenivån. Precis som det ju ska vara. Det omvända skulle inte bara vara absurt - det skulle även vara fruktansvärt orättvist.

Övriga ev löneskillnader mellan människor som utför samma arbete lika bra för samma arbetsgivare - och som inte beror på att man varit frånvarande från arbetet pga tex vård och uppfostran av sina barn - får verkligen var och en skylla sig själv för! DU SJÄLV, man eller kvinna, har ansvaret för att sköta DIN löneförhandling. Gör du det uselt är det faktiskt ditt eget fel.
Knasigast är de som faktiskt frivilligt överlämnat sin löneförhandling till sitt fack och sen har mage att gnälla över resultatet: fixa lönen själv nästa gång så lär du se en rejäl förbättring!

Annat vore märkligt!

Anonym sa...

Tak for de interessante oplysninger

Anonym sa...

mycket intiresno, tack