11 maj 2010

Fyra år med ökade klyftor

Den borgerliga regeringen har nu suttit vid makten i snart fyra år. Resultatet av deras politik är tydlig - klyftorna har ökat och ökat. Regeringen har koncentrerat sin politik på att sänka skatten för de som tjänar mest medan de med lägst inkomst har fått det sämre. Den rikaste procenten av befolkningen har fått lika mycket som 25 procent av svenska folket tillsammans. Regeringen har också gynnat männen – de har fått 30 procent mer än kvinnorna i landet. Detta kan vi nu se i internationella jämförelser där Sverige halkar efter vad gäller jämlikhet.

Antalet arbetslösa har ökat med 100 000 personer och utanförskapet, som Reinfeldt tidigare gärna pratade om, har ökat med 70 000 personer. Detta samtidigt som 500 000 människor har lämnat a-kassan som ett direkt resultat av regerings försämringar av denna försäkring. Kommunernas försämrade ekonomi har inneburit nedskärningar av antalet anställda i kommuner och landsting. Följden är att antalet barn i barngrupperna i förskolan och skolbarnomsorgen ökar och antalet lärare minskar.

Reinfelt skyller på den globala finanskrisen, och den kan inte regeringen lastas för. Men faktum är att Sverige har halkat efter i ett internationellt perspektiv, vilket är ett kvitto på hur regeringen har hanterat krisen. I Sverige har tillväxten och sysselsättningen fallit mer än EU-genomsnittet. Arbetslösheten i Sverige är högre än i andra exportberoende länder som Tyskland och Belgien och lika hög som i Finland.

Sverige behöver en regering som inte sätter skattesänkningar före välfärd. Sverige behöver en rödgrön regering!

Frida Trollmyr

(Läs oppositionens rapport som finns länkad i rubriken)

Inga kommentarer: