23 maj 2010

Jämställdhet försvagas med blå politik

En borgerlig politik är inte bara orättvis mot grupper som utförsäkrade sjuka och arbetslösa som får tampas med dyrare a-kassa och ett försämrat inkomstskydd.
De reformer och skattesänkningar som alliansen genomfört och verkställt under den mandatperiod som lyckligtvis snart lider mot sitt slut har också fört med sig en dimension av försämrad jämställdhet. Män har fått nära 30% mer än kvinnor genom alliansens politik.

Ovan nämnda aspekter, likväl som vårdnadsbidrag och främjande av hushållsnära tjänster, är i grunden en tillbakagång till traditionella könsroller. Detta motsvarar inte förväntningarna på ett modernt samhälle som bör vara anpassat till hur människor faktiskt idag lever som singlar, ensamstående föräldrar eller i andra konstellationer än den heteronormativa kärnfamiljen.

En blå politik ger ett samhälle baserat på att människor med sämre sociala och ekonomiska resurser, ofta kvinnor och invandrare, ska serva de med större ekonomiska marginaler. Som på 1800-talet, när den nya medelklassen hade pigor att sköta de mindre angenäma arbetsuppgifterna i hemmen. Ska vi blicka framåt eller bakåt?

Jämställdhet, rättvisa och minskade klyftor- en sådan utveckling vill jag se efter den 19 september 2010.

/Sussi Nilsson

Inga kommentarer: