Jag vill inte klaga. Men det är lätt att bli besviken på svensk hälsa- och sjukvård när man jämför med många andra länder. Vi har bra sjukvård. Men inte tillräckligt bra. Den ska vara bäst. Det är den inte idag. I så fall hade inte barn dött på neonatalkliniken i Lund på grund av överbeläggning och organisationsproblem. Då hade vi på barnavårdscentralerna haft en läkare som vi kunde träffa varannan vecka istället för en sjuksköterska med ett års specialistutbildning på barn. Sjuksköterskor är bra men gör inga undersökningar och missar därför ofta de sjukdomar som hade kunnat upptäckas tidigare i livet. Då hade man kunnat bli opererad inom en vecka istället för att i många fall få en planerad operation inom flera månaders tid.
Vad bör vi göra för att ha en idealisk och offentligt finansierad sjukvård? För det första bör vi spendera mer pengar på sjukvården. Personal behöver bli belönad för att de ger service och tar hand om medborgarna. Vi behöver också se till att vi utbildar fler läkare. Meningen är att det ska finnas fler läkare att tillgå samt att läkarna ska vara anställda av landstingen så att patientsäkerheten säkerställs.
Vi behöver en positiv och välkomnande attityd bland sjukvårdspersonal. När personalen blir bitter på systemet går detta ut över patienten.
Jag vill leva i ett land där jag känner mig säker på att jag blir väl omhändertagen när jag blir sjuk. Det har jag flera bevis på att man inte blir i dagens Sverige. Så landstingspolitiker, se mindre till hur ekonomin ska gå ihop och mer till om patienterna får den service de behöver. Ingen önskar sig sjukdom i present.
Elin Sundin
12 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar