23 februari 2008

Polis löser inte skolkproblem!

För en tid sedan föreslog utbildningsminister Björklund (fp) att skolkare skulle hämtas av polis och föras till skolan eftersom denna är obligatorisk. Jag tycker att Folkpartiets syn på skolk är sorglig. Det finns två sorters skolkare; det är de som någon gång under sin skoltid hoppar över någon lektion och det finns de som ofta skolkar och uteblir från skolan. Jag jobbar dagligen med den sista gruppen. Min erfarenhet är att detta är ungdomar med mycket social problematik. Det kan till exempel vara föräldrar som missbrukar, psykiska problem eller att den unge är utsatt för mobbing som ligger bakom skolket. Skolk är endast ett syntom för dessa problem. En första signal på att något inte står rätt till.

Det snabba tempot, ökade kraven och hårdare konkurensen har gjort att många människor hamnar utanför i samhället. Enligt skolverket ökar skolket vilket bekräftar att barn och ungdomar mår sämre i dagens samhälle. Det finns flera undersökningar som visar på att skolk ökar risken för att hamna i kriminalitet och drogmissbruk. Det är därför en otroligt viktig grupp att arbeta med, men jag tror inte att hämntning av polis är någon lösning. Istället tror jag på fler vuxna i skolan. Vuxna som kan se barnen och lyssna på vad de har att säga. Vuxna som i ett tidigt stadium kan slå larm när barnet/ungdomen uteblir från skolan så att skolan och socialtjänsten snabbt kan börja arbeta med problemet tillsammans med familjen.

Frida

1 kommentar:

Anonym sa...

Frida:
"Istället tror jag på fler vuxna i skolan. Vuxna som kan se barnen och lyssna på vad de har att säga. Vuxna som i ett tidigt stadium kan slå larm när barnet/ungdomen uteblir från skolan så att skolan och socialtjänsten snabbt kan börja arbeta med problemet tillsammans med familjen."

ÖÖÖÖH - come again?! Vad är detta?!
Det är ju FÖRÄLDRARNAS uppgift och ansvar att SE och LYSSNA på sin unge! SKOLANS uppgift är (eller borde vara) att utbilda eleverna - INTE ATT UPPFOSTRA DEM eller att fungera som någon sorts daltande terapitant ("men jag förståååår Kalle/Mukash/Lotta/Saybel att du mååååår "dåligt" men du fåååår inte blablablablablaaaaa (*kräks-daltande*)...")!!!

Uppfostran av barn görs i hemmet - av närvarande och ansvarsfulla föräldrar.

Ungar som det är så mycket fel på att de inte kan uppföra sig i skolan borde ju egentligen inte hämtas tillbaka till skolan - då stör de ju bara de studiemotiverade eleverna ännu mer - de borde isället skickas på någon typ av uppfostringsanstalt! Det är ju nämligen där felet främst ligger: i deras uppfostran.

**Stoppa flummeriet och daltandet i skolan - inför vettiga studieplaner och rigidare regler i skolan!**

Basta!