26 februari 2008

Vi vill inte gå bakåt i tiden!

Det pågår heta diskussioner om vårdnadsbidraget, kristdemokraternas hjärtefråga. Vårdnadsbidraget innebär ett stort steg tillbaka för jämställdheten och ett gigantiskt steg tillbaka för vår moderna familjepolitik som är i världsklass. En ensamstående förälder kan aldrig klara sig på 3000 i månaden och de blir direkt selekterade från denna valmöjlighet. Tycker borgarna att det är rättvist att ensamstående föräldrar med låga inkomster ska betala reformen som vänder sig bara till dem som är sammanboende och gifta? En familj där den ena förälder är arbetslös, sjuk eller har någon typ av funktionshinder? De får inte heller någon valmöjlighet. En invandrarfamilj? Det är otroligt viktigt att invandrarbarnen ska få del av den pedagogiska verksamheten och lära sig det svenska språket parallellt med modersmålet. Förskolan är oftast den enda möjligheten för dem att komma ut, träffa svenska vänner och lära sig språket.

Dessa barn ska sedan börja skolan och språket är det viktigaste verktyget att klara av betygen. Språket är nyckeln till att lyckas vidare med sin utbildning och etablera sig från början i det nya samhället. Barnen ska ha rätt att lära sig det nya språket, genom lek , i kontakt med andra barn och genom den goda pedagogiska verksamheten som våra förskolor erbjuder. Vi socialdemokrater har byggt ut föräldraförsäkringen medvetet under många år med tanke på både barnen och deras föräldrar. Möjligheten att kunna stanna hemma med sina barn i drygt ett och ett halvt år och en stor del av tiden kunna få föräldraförsäkring med 80-90 procent av lönen är en fantastisk gåva som man får i samband med barnets födelse. Det blir legitimt att stanna hemma för dig som är förälder, din arbetsgivare kan inte neka dig din rättighet och din ekonomi blir inte lidande. Du behöver inte känna den ekonomiska stressen utan ska kunna njuta av den tid du får med ditt barn.

Internationella jämförelser visar på mycket negativa erfarenheter med vårdnadsbidraget. Vi har t ex Norge o Finland där det visat sig att vårdnadsbidraget utnyttjats till 95 % av kvinnor och i Norge är man redan på väg att ta bort vårdnadsbidraget. Många länder avundas den svenska familjepolitiken och ser Sverige som en förebild. Sverige har bevisat att vi har kunnat förena en hög förvärvsfrekvens med ett högt barnafödande. Kombination av en väl utbyggd förskola och en generös föräldraförsäkring är avgörande faktorer att svenska kvinnor slapp välja mellan arbete och barn. Införandet av vårdnadsbidraget är en gigantisk smäll för jämställdheten och en reform som inte gynnar kvinnor.

Amela A. Hodzic (s), ledamot i Rådslaget för välfärd,Malmö
Hillevi Larsson (s), riksdagsledamot, Malmö
Johanna Essemyr (s), kommunikationskonsult, Malmö

Alla tre är medlemmar i S-kvinnoklubben Avantgarde Skåne

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förespråkare för vårdnadsbidraget pratar om möjligheten att ge föräldrar som så önskar mer tid med sina barn. Men med vår nuvarande föräldraförsäkring har vi redan den friheten. Vi har en flexibel, generös föräldraförsäkring som vi kan utnyttja tills barnet fyllt 8 år och vi kan planera den som vi vill. Vårdnadsbidraget ska finansieras på bekostnad av den befintliga barnomsorgen . Ekvationen är begriplig. Mindre personaltäthet , större barngrupper och sämre kvalité. Alliansen vill framhäva arbetslinjen i varje sammanhang men för de föräldrar som är arbetslösa, får sjukersättning eller introduktionsersättning kan införandet av vårdnadsbidraget bara innebära minskat incitament till att söka arbete. Slutsatsen är enkel och behöver inga filosofiska eller matematiska beräkningar. Vårdnadsbidraget strider mot arbetslinjen, motarbetar jämställdhet och för den svenska familjepolitiken tillbaka till 50-talet där mannen var familjens hövding och kvinnan fick be om lite fickpengar för att köpa nya skor till barnen. Dit vill vi aldrig mer!
Amela, Hillevi och Johanna

Anonym sa...

"Vi socialdemokrater har byggt ut föräldraförsäkringen medvetet under många år med tanke på både barnen och deras föräldrar."

Hahaha...!!!! VEM tror ni egentligen ni lurar med era floskler? DE FLESTA vet väl vad sossarna står för numera (se gärna förra valresultatet): "In med ungarna fort som fan på institution, ju tidigare desto bättre, så att de med säkerhet kan formas till lika hjärntvättade sossekopior som ni tycks vara. För ve och fasa om barn vårdas och uppfostras av sina egna föräldrar - då kan de ju råka fortsätta utvecklas till unika individer, ja då kan de ju börja tänka bortom sosse-idiotierna!"

Barn är unika. Barn är otroligt formbara och oskyddade. Vem skyddar och formar bäst barnet (i normala fall)? Föräldrarna naturligtvis - varför satte de barn till världen om de inte ville ha barn, älska, vårda och forma dem till tänkande fungerande individer?

Om man nu (äntligen!) kan få ett litet bidrag för den insats man gör som riktig förälder (en som tar ansvar för sitt eget barn) så är det jättebra. De flesta riktiga föräldrar gör naturligtvis detta ändå. Andra dumpar ungarna på dagisförvaring (aka Svensson-stöpnings-institutionen).
Skulle man kunna få ett ÄNNU större ekonomiskt bidrag för sin insats som riktig föräldrar, fine, men det ska ju även kunna finansieras fullt ut.
En ekonomiskt ansvarsfull regering slösar inte skattemedel till höger och vänster (läs: de vanliga röst-mutorna à la sossepacket).

Ett litet vårdnadsbidrag är bättre än inget alls. Den som påstår något annat ljuger eller är verkligen väck.

Sen apropå dessa ständigt staaaaackars eeeeensamstående farsor och morsor: PLANERA ERA LIV BÄTTRE INNAN NI SKAFFAR UNGAR. NI HAR JU FULLT ANSVAR FÖR UNGEN I 18 ÅR! FATTADE NI INTE DET FRÅN BÖRJAN? Sluta gnäll och stå för era livsbeslut! Det är ni som ska reda ut era egna (ekonomiska/tidsmässiga/samlivs-/whatever) problem - det ska inte samhället i övrigt belastas för.