17 juni 2010

Jobben viktigaste valfrågan

Ungdomsarbetslöshet i Sverige är bland den högsta i Europa. Mätningen i april 2010 visade att 30, 1 av svenska ungdomar saknar ett arbete. Allt fler ungdomar tvingas leva på socialbidrag. Reinfeldt regering har dragit in 1, 2 miljarder kronor till komvux under mandatperioden, trots att ungdomsarbetslösheten ökat dramatiskt de senaste åren. Det är inte acceptabelt. Ungdomar saknar tillgång till billiga hyresrätter. Prognosen visar att antalet 19- 24 åringar kommer att vara ungefär 120 00 fler i Sverige år 2012 jämfört med år 2006 . Men nybyggandet av hyresrätter har mer än halverats under mandatperioden jämfört med förra mandatperioden. Till det kan man tillägga att byggandet av studentbostäder har i stort sett upphört de två senaste åren. Unga människor har fått sämre ekonomi, svårare att hitta bostad, utbildningsvägarna har stängts och Reinfeldt regering bedriver en arbetsmarknadspolitik som leder till passivitet. Om man räknar som moderaterna själva gjorde i valrörelsen så är det nu 70 000 fler i utanförskap än vid valet 2006.

För oss socialdemokrater är jobben viktigaste fråga. Fler jobb ger stark ekonomi och möjlighet att utveckla skolan och vården. Alla människor, oavsett bakgrund, ska ha möjlighet att växa och ta sin del av ansvaret. Vi går till val på en politik för fler jobb och nya möjligheter. Ungdomar är Sveriges framtid .

Amela A. Hodzic

1 kommentar:

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Amela, jag håller med dig om att arbete åt alla är en viktig fråga för de flesta socialdemokrater. Däremot är det inte det för de i toppen. Morgan Johansson har bekräftat det i en DN-artikel.
Det är visserligen viktiga men ändå nyansskillnader mellan den "socialdemokratiska" ekonomiska politiken och den borgerliga.
Den normpolitik som Anne Wibble (fp) införde kommer att fortsätta även under mp-v-s-regering.
.
Utöver det är ju den viktiga debatten om EU förbjuden ovanifrån med orden "vi ska inte ha en ja- och nej-debatt" - detta trots all skit unionen ställt till med och trots att det var mer än tio år sedan vi gick med. Ett av de viktiga områdena i Maastrichtfördraget är att inflationsbekämpning, INTE full sysselsättning, är överordnat mål för den ekonomiska politiken.
Socialdemokraterna kommer inte att vinna det här valet. För socialdemokraterna är vi gräsrötter. Däremot hoppas jag att borgarna förlorar det och kommer därför att rösta SAP.