15 juni 2010

Mödrardödligheten måste tas på allvar!

Idag dör en kvinna i minuten i samband med graviditet eller förlossning. Detta konstaterades på världens hitills största konferens om mödrahälsa, som hölls i Washington förra veckan. Där varnade FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon för att FN är påväg att misslyckas med att uppnå millenniemålet om minskad mödradödlighet med tre fjärdedelar till år 2015.

Problemets omfattning kräver fler kraftfulla och samordnade insatser. Som ett led i detta har FNs generalförsamling beslutat att skapa en ny enhet för genusfrågor och kvinnors ställning. Nu krävs det att stater som Sverige agerar för att detta blir verklighet och att dessa frågor prioriteras i FNs arbete. Risken är att denna enhet inte får den status och de resurser den behöver för att lyckas genomföra sitt uppdrag.

Att minska mödrardödligheten och stärka kvinnors ställning globalt är en högprioriterad fråga som handlar om demokrati och mänskliga rättigheter. Därför kräver vi unga S-kvinnor att FN omedelbart tillför resurser för att uppnå milleniemålet och minska mödrardödligheten.

Frida Trollmyr

Inga kommentarer: