12 september 2010

Rösta rött för ett framåtsträvande jämställdhetsarbete

För en dryg vecka sedan var Avantgarde medarrangör på ett arrangemang kring jämställdhet, där olika jämställdhetsfrågor debatterades med representanter från de olika partierna. I många sakfrågor fanns en tydlig skiljelinje mellan det blå och rödgröna blocket. Kristdemokraterna förringade t.ex. uttrycket kvinnofälla när det gällde vårdnadsbidraget. Detta bidrag är i mina ögon ett bakåtsträvande inslag, där kvinnors deltagande i arbetslivet minskar. En tillbakagång till old times, där arbetsmarknaden var männens och hemmet var kvinnans domän. Visserligen är bidraget inget tvång men det bidrar dock till uppdelade sfärer för kvinnor och män.

En annan jämställdhetsaspekt, som dock inte debatterades i ovan nämnda sammanhang, är trygghet för kvinnor som utsätts för hot och våld av män. I socialdemokraternas Malmö har insatser för trygghet för våldsutsatta kvinnor ökat och det har även satsats resurser på att arbeta med de som utför själva våldsbrotten. Det är jag glad för och att det behövs ett ständigt pågående arbete kring detta blev tydligt när jag åkte stadsbuss för ett tag sedan. Upp på bussen skyndade en kvinna med en hotfull och högljudd man efter sig, av det korta ordutbytet att döma förmodligen någon hon haft en relation med. Vi lever idag år 2010 men kvinnovåld finns fortfarande påtagligt i samhället, ofta i nära relationer, såväl existerande som avslutade. Och hoten kan vara allt från obehagliga, anonyma telefonsamtal till påtvingade besök i hemmet eller förhållanden som bygger på kontroll av den ena parten. Oavsett hur hoten ter sig, ska de tas på allvar och indikerar att vi inte kan luta oss tillbaka och blunda för detta. Arbetet måste ständigt pågå även om vi är en bit på väg.

Rösta rött 2010 för ett fortsatt jämställdshetsarbete i dessa såväl som andra viktiga sakfrågor!

Sussi Nilsson, Avantgarde

1 kommentar:

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

bra att frgåan lyfts igen.

Just det komplexa förhållandet mellan människors val och samhällets tvingande strukturer blir tydligt när det handlar om vårdnadsbidrag.

Det går att förenkla och fördumma debatten genom att som Göran Hägglund (kd) anklaga Lars Ohly för att inte lita på småbarnsföräldrar. Men den debatten blir ju mest irriterande och tramsig.

Vad gäller mäns våld mot kvinnor tycker jag att ni ska ta en titt på den här studie, Slagen dam, som väckte stor uppståndelse. Länk finns längst ner i inlägget.
Kan det verkligen vara så att 46 procent av kvinnorna i Sverige som har utsatts för våld av någon man efter 15-årsdagen? Den hätska anti-feministiska reaktion undersökningen ledde till kan liknas vid katolska kyrkans angrepp mot vetenskapsfolk som Galileo Galilei.

Fråga dig själv följande:
Ska vi tro på resultat som bekräftar det "alla redan vet" om t ex sverige som jämställt oavsett undersökningens metod eller ska vi tro på de vetenskapliga resultat som tagits fram med ordentliga vetenkapliga metoder?

Sanningen är obehaglig, så obehaglig att allmän hets vinner på den vetenskapliga integritetens bekostnad i den mediala debatten.
http://www.brottsoffermyndigheten.se/Sidor/EPT/Bestallningar/PDF/Slagen%20dam.pdf